Aktivni odmor

Istražite Šoltu – oazu aktivnog odmora!

Šolta je uzbudljiva, intrigantna i ukusna u sva godišnja doba i udaljena svega 45 minuta vožnje trajektom od Splita!

Idealan zemljopisni položaj – blizina Splitu od 9 nm ili 17 km – čini Šoltu fantastičnom destinacijom za vaš odmor ili jednodnevni izlet. Dobra brodska povezanost čini Šoltu oazom na dohvat ruke i popularnim izletištem, no svakako omiljenim i često biranim odredištem za odmor.

photo-395_1-777x437

TURIZAM NA ŠOLTI POPRIMA NOVI OBLIKE. Otoci prate turističke trendove u svijetu, a povratak čovjeka prirodi u ovo frenetično i stresno doba, jedan je od najpopularnijih u posljednje vrijeme. Ukoliko odmor provodite na Šolti, ovim putem ili u turističkim uredima se možete informirati o aktualnoj ponudi izleta. Sve se više pojavljuju, za moderne Robinzone idealne, kućice na osami, koje variraju u ekskluzivnosti – od tradicionalne starinske kuće sa autentičnim domaćim „štihom“, pa do otmjene vile u zabačenoj uvali sa wi-fi tehnologijom i bazenom!

Nakon što ste odabrali kvalitetan smještaj prema vlastitim mjerilima i stekli barem osnovni dojam o otoku, sve je spremno za početak Vašeg aktivnog odmora. U tom smislu, Šolta vam nudi: biciklizam i pješačenje, te razne izlete.

IMG_8152

OVDJE SU PREDSEZONE UZBUDLJIVE. Šolta je odavna shvatila koliko je sezonalnost pogubna za turizam destinacije. Zato se dala u razvijanje niza različitih turističkih proizvoda, kako gostu ponuditi kvalitetan sadržaj i van ljetne „špice“. Atraktivne gastro-manifestacije i razvijanje proizvoda aktivnog odmora pokazale su se provjerenim formulama za uspjeh.

img_8661_1

Pješačenje

Ima li boljeg načina za istovremeno pokretanje i opuštanje? Iz primorskih mjesta, Maslinice, Stomorske, Nečujma ili Rogača, možete krenuti istraživati unutrašnjost otoka. Ili možete iz slikovitih sela u unutrašnjosti, Grohota, Gornjeg, Srednjeg ili Donjeg Sela, krenuti k obali, ubilo kojem pravcu – u južne uvale otoka Šolte, kroz maslinike, da biste otkrili tirkizne oaze prirode i savršeno čistog mora, u neko od priobalnih mjesta punih života ili u susjedno seoce, kroz kamene uličice otkriti tajne starih kuća, zaviriti u malene seoske crkvice, možda pronaći neku skrivenu konobu u kojoj ćete imati ukusni odmor od šetnje. Staze su ucrtane  na zemljopisnu kartu koju možete nabaviti u svim turističkim informativnim centrima. Put će Vas voditi do svega spomenutog, do mora, u maslinike, kroz mala sela. Istražite što sve možete otkriti otočkim putevima. Kilometri pješačkih staza imaju svaku našu preporuku!

img_6938_1

Biciklizam

Jedan od najboljih načina za upoznavanje prirode i uživanje u njoj zasigurno je vožnja biciklom. Uživajući na dva kotača na poseban se način povezujete i stapate s prirodom – ova aktivnost čini zdravima te opušta i duh i tijelo. Niti jedna druga aktivnost ne sadrži toliko mogućnosti i izazova koliko bicikliranje.

Teren otoka Šolte će udovljiti zahtjevima biciklista i pružiti vam zadovoljstvo da uživate u beskrajnim plavim vizurama, pogledu na uvale, pučinu i susjedne otoke, da se vozite kroz stare i nove maslinike i istražujete sami različite mogućnosti koje će vaš odmor učiniti opuštenim, ugodnim, za pamćenje!

Biciklirati možete alternativnim putevima kojima su povezana mjesta, a koje možete vidjeti ucrtane na karti. Karta je dostupna ovdje ili je uzmite prilikom posjeta nekom od naših turističkih info centara.Ukoliko se odlučite za asfaltiranu cestu, od Stomorske do Maslinice, ili neasfaltirane, ali dobro održavane staze, sigurno ćete sresti i druge bicikliste, mahnite im u prolazu.

img_7545_1

Putovi vas vode do mora, uz maslinike i kroz borovu šumu. Idiličan mediteranski krajolik otoka Šolte i pogled, s koje bilo točke otoka, koji vas opušta dok ste aktivni doprinijet će ukupnom nezaboravnom doživljaju. Možete zastati i posjetiti mjesnu crkvicu u nekom od sela, tržnicu, potražiti ukusnu okrijepu, okusnu radost, u nekoj od konoba ili obiteljskih gospodarstava u Gornjem Selu i Grohotama, ili zavisno o vašem raspoloženju i kondiciji, odvoziti sve bez zastajanja. Sami odlučite!

img_9339_1

U biciklizmu mogu uživati zaista svi. Vratite se netaknutoj, prekrasnoj prirodi, osvježite se u nekoj od uvala s južne strane otoka, napunite baterije. Krenite odmah od jutra. Poželjet ćete još!

juzna-strana-solte-u-blizini-uvale-jorja_1

Foto: Tz Splitsko – dalmatinske županije

www.dalmatia.hr