Aktivni odmor

Krenite tematskim putevima u srce Dalmacije!

 

UPOZNAJTE SREDNJU DALMACIJU

Sve više stranih gostiju odlučuje upoznati Dalmaciju kroz tematske staze koje nude fantastičan presjek svega što regija ima bilo da je riječ o spomenicima kulture, prirodnim znamenitostima ili pak ukusima tradicionalne domaće spize!

Biciklizam

Srednja Dalmacija se s mnogo entuzijazma upustila i u projekt izgradnje staza za cikloturizam, od kojih je većina u završnoj fazi, te će one u planiranom roku od 45 dana biti otvorene i promovirane na turističkom tržištu.

brač pustinja blaca

Naš modrozeleni dragulj, rijeka Cetina, bit će lokacijom glavnine ovih staza, koje će voditi od sama njena izvora pa do ušća u Omišu. Izvrsna je to inicijativa za turističko oživljavanje područja Dalmatinske Zagore, koja oduvijek krije izniman gospodarski potencijal.

Rijeka Cetina AC

I dok Cetina zahvaljujući odličnim  mogućnostima za prakticiranje ekstremnih sportova – od raftinga pa do najnovije atrakcije, zip line-a, polako postaje carstvom avanturističkog turizma, upravo će atraktivne biciklističke staze pripomoći da i Dugopolje, Vrgorac, Sinj i Trilj budu ucrtani na najpoželjnije turističke mape!

base_jumping_red_lake01 _S

Osim ambicioznog i hvalevrijednog plana izgradnje mreže biciklističkih staza, tu su i brojne tematske staze diljem Srednje Dalmacije koje gostima nude fantastičan presjek lokalnog kulturnog, prirodnog ali i gastronomskog blaga. Ljubitelji kulturnih znamenitosti zacijelo će uživati u Putevima cara Dioklecijana na otoku Šolti ili Putu srednjovjekovnih crkvica na Dugom Ratu, šetnici kroz antičku Salonu ili pak Stazama težaka i starih Rimljana na otoku Visu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaljubljenike u prirodu oduševit će, primjerice, biokovski botanički vrt Kotišina, omiška staza Sv. Leopolda Mandića ili pak tematska staza Kabel u Starom Gradu, dok će probirljivi gurmani cijeniti posjet bolskoj vinskoj stazi Postinje, maslinskom i vinskom putu Kozjak, ili možda krenuti starim putem kroz hvarska etno-eko sela Malo GrabljeVelo Grablje – Zarače, znajući da se tamo krije obilje tradicionalnih okusa, bilo da je riječ o nadaleko poznatom pršutu i siru, ili kapljici vrhunskog domaćeg vina!

Foto Dugopolje1a

Izbora je napretek, a tematske staze ponajbolja solucija za upoznavanje same srži Dalmacije. Naime, kamo bi drugo vodio put do njenog srca, ako ne kroz njen kamen, uvale, povijesna zdanja i kužine!

05a

dalmatia.hr
Foto: Arhiva turističkih zajednica Splitsko – dalmatinske županije

Central Dalmatia video

Visit Central Dalmatia Facebook page
CENTRAL DALMATIA ON YOU TUBE

Sponzorirani članak

Foto: Tz Splitsko – dalmatinske županije

www.dalmatia.hr