Aktualno

Sve ljepote Varaždinske županije

Dvorac Trakošćan, Varaždinska povijesna jezgra, glasovita lepoglavska čipka, Rimske iskopine “AQUAE IASAE” – Varaždinske Toplice, Proštenište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.. neki su od brojnih aduta ove županije bogate povijesno kulturnom baštinom i spektakularnom prirodom.
Biciklizam, paraglajding, planinarenje, lov i ribolov kao i jahanje, stvoreni su za one koji od odmora traže dodatne aktivnosti.
Od svega pomalo, varaždinska okolica stvorena je za uživanje. Donosimo samo djelić onoga što možete tamo istražiti, te uživati u širokoj lepezi ponude ove kontinentalne županije.

Vinske ceste Varaždinske županije
Vinske ceste urešava stotinu nijansi zelene boje, specifičan ambijent u kome nastaju , kulturno-povijesne znamenitosti te stoljetna tradicija. Izdvajamo: Vinska cesta Ludbreg Vinska cesta Jalžabet, Vinska cesta ”Klampotic“ Cestica i Toplička vinska cesta.

Lepoglavska čipka
Kao vrhunac barokne tradicije u ovoj županiji, čipka svakodnevnom životu daje ozračje svečanosti.
Ta suptilna mreža razvila je svoju prepoznatljivu inačicu, te je 2009. godine, kao dio hrvatske čipkarske tradicije, uvrštena na reprezentativnu UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.

Ne propustite u rujnu svake godine, tradicionalnu manifestaciju- ”Međunarodni festival čipke”, kojom se doprinosi očuvanju vještine čipkarstva te oplemenjuje turistička ponuda.

Dvorac Trakošćan
Svi smo čuli za savršeni rezidencijalni dvorac, koji u današnjem obliku predstavlja sačuvani ansambl romantičke parkovne i rezidencijalne arhitekture.

Ono što je posebno vrijedno u ovom dvorcu, je iznimno očuvana originalna uređenost unutrašnjih prostora, od kojih se kao cjeline ističu: viteška i lovačka dvorana, glazbeni salon, atelijer slikarice Julijane Erdöedy, zbirka oružja s primjercima od 15. do 19 stoljeća, sačuvani namještaj posebno rađen za obnovljeni dvorac, ali i onaj iz ranijih stoljeća. Odličan razlog za izlet u Varaždinsku županiju.

Rimske iskopine “AQUAE IASAE” – Varaždinske Toplice
Možda niste znali da je termalna sumporna voda koja izvire na prostoru današnjeg parka izuzetno ljekovita, temperature 58 oC, a dosadašnja saznanja ukazuju na korištenje istog izvora više od 2000 godina, od pretpovijesti do danas. Ovaj specifičan lokalitet nalazi se na na mjestu današnjih Varaždinskih Toplica. Uz spomenuti termalni izvor ljekovite vode, nalazilo se od 1.- 4.st.značajno rimsko naselje Aquae Iasae. Kompleks rimske javne arhitekture sastoji se od kupališnog dijela koji čine zgrade kupališta s bazenima i bazilikom, foruma s trijemovima smještenog oko glavnog termalnog izvora, te kapitolija s hramovima Jupitera, Junone i Minerve.

Ivanščica 

Najmarkatnija gora sjevernog dijela Hrvatske ili kako je zovu, krov Hrvatskog zagorja u svom  zagrljaju čuva mali gradić Ivanec. Ova gora je izvrsno odredište je brojnih planinara, ljubitelja prirode koji pohode njen lijepe gorske čistine pokrivene cvjetnim livadama, vrha(1061m) na kojem se nalazi željezna piramida – prelijepi vidikovac na zagorske brege, Sljeme, slovenske Alpe, panonsku nizinu sve tamo do Mađarske.
Na Vrhu Ivanščice dočekat će vas za okrepu  planinarski dom “Josip Pasarić”  koji je označenim planinarskim putevima povezan sa svim cestovnim prilazima.

Ivanščica je visinom od 1060 metara najviši vrh u Hrvatskoj sjeverno od Save. Bogatim reljefom, hladom gustih šuma i mnoštvom puteljaka i staza stvorena je za planinarenje.

Puno toga još možete istražiti, neka ovih nekoliko preporuka bude samo putokaz.  Dobro došli u Varaždinsku županiju!

Fotografije preuzete: www.turizam-vzz.hr