Aktualno

Sedma dodjela nagrade za putopis “Marko Polo – slavni putopisac”

Kad? 14.prosinca 2017.

Gdje? NOVINARSKI DOM, Zagreb, Perkovčeva 2.

Dodjela nagrade će se održati u organizaciji FIJET-a  Hrvatske (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme) i Zbora turističkih novinara HND (Hrvatsko novinarsko društvo).
Namjera i cilj Fijet organizacije je turističkim pričama poticati afirmaciju onoga što u turizmu možemo ponuditi svijetu. 
        

foto: Grožnjan, arhiv uredništva

Ove godine će se sedmi  put  dodijeliti nagrade za putopisce “Marko Polo-slavni putopisac”, domaćem novinaru  za putopis objavljen o  Hrvatskoj , a   posebna nagrada dodijeliti će se  za objavljenu  reportažu Zagreb.

Advent u Zagrebu, foto: www.adventzagreb.com

Inozemnom  novinaru- članu Fijet-a, dodijelit će se nagrada za najbolju reportažu o Rusiji, zemlji domaćinu održanog Fijet kongresa u 2016.godini.

Namjera Fijet Croatia je nagradom poticati domaće novinare na putopis, priče o  hrvatskim krajevima, ljudima,običajima i tradiciji, koje će  turističkim profesionalcima biti  poticaj za  novi sadržaj, turističku ponuda ili motiv turistima, ili  medijska promocija novih turističkih proizvoda i sadržaja.

Samobor, foto TZG Samobor

Žele na ovaj način  afirmirati ovaj  specifični oblik novinarstva,  razvijati    turizam kroz zanimljive  priče, mitove, legende o određenim turističkim destinacijama  koje će privlačiti turiste.

Sisak, foto TZG Sisak

Ujedno žele  poticati novinare da se u većoj mjeri usmjere na  upoznavanje svoje zemlje, posebno malih neotkrivenih zanimljivih  odredišta te afirmiraju   vlastite vrijednosti.

Kopački rit, foto arhiv uredništva

Hrvatska je mala zemlja s mnogim posebnostima, i među rijetkima na svijetu koje na tako malom prostoru ima mnogo raznolikosti.

Sibenik, foto: TZG Sibenik

Nagrađujući  putopise, priče i reportaže, želi se potaknuti  naše medije da upravo toj dimenziji daju ne samo prostor,  nego da to preraste u svojevrstan pokret koji razvija domaći turizam. Nagrada sadrži i  humanističku dimenziju –poticaj  i pozitivan osjećaj prema  vrijednostima i ljudima  Hrvatske.

Požega – foto TZG Požega

Ova nagrada, nazvana po prvom svjetskom putopiscu Marku Polu, osim popularizaciji novinarskog specifičnog oblika,  pridonijeti  će i tome da novi naraštaji turističkih novinara svojim novinarskim prilozima daju svoj autorski doprinos  temeljnoj zamisli ustanovljenja nagrade – afirmaciji onoga što u turizmu u širem smislu možemo ponuditi svijetu.

Na svečanoj dodjeli nazočiti će i inozemni gosti-novinari: predsjednik FIJET-a Tijani Haddad (Tunis),potpredsjednik Fundacije turizma mediterana, savjetnik glavnog tajnika UNWTO za medije, (ex ministar turizma), te  članovi izvršnog odbora  Fijeta koji dolaze iz  Egipta, Španjolske, Turske, Rumunjske, Bugarske  i Francuske.

Naslovna fotografija: Korčula, arhiv uredništva

Fijet Croatia