Aktualno

Na tržištu SAD-a potvrđena odlična pozicija Hrvatske kao turističke destinacije

Hrvatska u top 10 destinacija svijeta prema istraživanju Virtuosa

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić tijekom službenog boravka u SAD-u sudjelovao je na konferenciji Udruženja turoperatora Sjedinjenih Američkih Država (USTOA), koja se održala u Hollywoodu (Florida). Tom se prilikom direktor Staničić susreo s predsjednikom USTOA-e Terryem Daleom s kojim je dogovorio aktivniji angažman HTZ-a, posebice kroz održavanje prezentacija na nadolazećim konferencijama, ali i uključivanjem Hrvatske u projekt istraživanja „USTOA’s Portrait of American International Travelers“.

Osim s predstavnicima USTOA-e, direktor Staničić susreo se i sa drugim ključnim partnerima na tržištu SAD-a, među kojima su predstavnici udruge putničkih agencija Signature Travel Network te predstavnicima mreže za luksuzna putovanja Virtuoso s kojima je dogovoren plan aktivnosti za 2018. godinu, kao i dugoročni tijek suradnje. „Jedna od važnijih tema sastanaka, koje smo tijekom boravka u SAD-u odradili s ključnim partnerima, bila je i uspostava direktnog leta između Hrvatske i SAD-a. Izuzetno nas veseli što su partneri na ovom tržištu izrazili snažnu podršku u realizaciji i uspostavi direktnog leta, koji bi za Hrvatsku bio od velikog značaja i to ne samo u turističkom smislu. Optimističan sam i vjerujem kako će Hrvatska u bližoj budućnosti imati direktan let s ovim velikim i globalno važnim tržištem“, poručio je direktor Staničić, dodavši kako su svi partneri potvrdili ovogodišnje odlične rezultate i rast od 35 posto u dolascima i noćenjima, odnosno popularnost Hrvatske na sjevernoameričkom tržištu kao jedne od najbrže rastućih destinacija.

Dodajmo kako su osim sjevernoameričkih turoperatora, aktivnih članova USTOA-e, skupu prisustvovali i pridruženi članovi – predstavnici turističkih ureda i turističkog gospodarstva zemalja iz cijelog svijeta te renomirani turistički novinari. Isto tako, na ovom najvećem godišnjem skupu udruženja sjevernoameričkih turoperatora, osim HTZ-a, sudjelovale su i turističke zajednice grada Zagreba i Dubrovačko-neretvanske županije. Konferencija je okupila oko 900 sudionika koji su se, tijekom pet dana održavanja konferencije, imali priliku upoznati s novostima i trendovima u turizmu, ali i sudjelovati na networking eventima i sastancima s ciljem dogovaranja poslovne suradnje.

Hrvatska u top 10 destinacija svijeta prema istraživanju Virtuosa

Udruženje agencija za luksuzna putovanja Virtuoso i ove je godine provelo tradicionalno istraživanje među svojim članovima – „Vituoso Luxe Report“.
Prema rezultatima istraživanja za 2018. godinu, Hrvatska je uvrštena među top 10 destinacija u tri kategorije, s napretkom na ljestvici u odnosu na rezultate istraživanja za 2017. godinu. Tako je naša zemlja zauzela visoko 2. mjesto u kategoriji najpopularnije emerging destinacije, što predstavlja napredak za jedno mjesto u odnosu na istraživanje za 2017. godinu, kada je Hrvatska u ovoj kategoriji zauzela odlično 3. mjesto. U kategoriji najpopularnije internacionalne destinacije Hrvatska je zauzela 8. mjesto, što također predstavlja napredak u odnosu na istraživanje za 2017. godinu, kada je Hrvatska u ovoj kategoriji zauzela 10. mjesto. Napredak je zabilježen i u kategoriji  najpopularnije destinacije za tzv. millenials putnike pa je tako Hrvatska u istraživanju za 2018. godinu u ovoj kategoriji zauzela 6. mjesto, što predstavlja napredak od tri mjesta jer je u istraživanju za 2017. godinu Hrvatska u ovoj kategoriji bila svrstana na 9. mjesto.

Direktor Staničić trenutno se nalazi u službenom posjetu Francuskoj tijekom kojeg će obići hrvatski štand u sklopu nautičkog sajma „Salon nautique de Paris“. U sklopu sajma održat će se i poslovna radionica gdje će se direktor HTZ-a susresti s predstavnicima brojnih francuskih turoperatora i kompanija.

Izvor i fotografije: Hrvatska turistička zajednica