Aktualno

Tvrđave Srednje Dalmacije

NOVE ZVIJEZDE TURISTIČKE PONUDE

DSC04392
Pogled s tvrđave Fortice u Hvaru

Potaknuti uspjehom Klisa, koji je zahvaljujući serijalu Game of Thrones postao prava filmska lokacija, te iznimnim interesom gostiju za utvrde uz rijeku Cetinu, čelni ljudi Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije (koja i ove sezone bilježi sjajne rezultate!) odlučili su utemeljiti još jedan unosan srednjedalmatinski brand.

imageGen.ashx
Vrboska

ooo
Omiška tvrđava Fortica

Valorizacija 69 povijesnih zdanja – tvrđava, kula i utvrda čiji broj još uvijek nije konačan, njihov je prvi korak u stvaranju novog i po svoj prilici atraktivnog turističkog proizvoda.

Imota
Imotski

Naime, ovi su kameni svjedoci žive povijesti Srednje Dalmacije objedinjeni opsežnim vodičem koji je predstavljen u Muzeju grada Splita u lipnju.

foto marko 2a
Trogir – idealna destinacija za vjenčanja

Autor ovog kulturno-povijesnog vodiča, Ivo Alduk, raspolaže pravom riznicom priča koje se vežu uz svako navedeno zdanje, a na spomenutom predstavljanju podijelio je s prisutnima neke od njih.

16m4ar
Kliška tvrđava – sa ove veličanstvene građevine pruža se spektakularan pogled na grad Split, Trogir i otoke

Njegov vodič sadrži pregled svih utvrda s odgovarajućom zemljopisnom kartom – od onih impozantnijih poput Klisa ili Gripa, pa do manjih kula za skrivanje od neprijatelja (kakve su česte, primjerice, na području Makarske), ili pak pravih pravcatih arhitektonskih dragulja, kao što je fascinantna utvrđena crkva u Vrboskoj na Hvaru.

uskoci_foto(61)
Kliški Uskoci – čuvari istoimene tvrđave

Vodič koji je okupio sve ove povijesne znamenitosti na jednom mjestu, namijenjen je prije svega turističkim djelatnicima. Njih se na ovaj način nastoji potaknuti da od atraktivnih povijesnih priča stvore nove turističke proizvode, u čemu će ih županijska turistička zajednica rado poduprijeti.

PETRA_HEKTOROVIĆ
Tvrdalj – ljetnikovac Petra Pektorovića – Stari Grad, Hvar

Prema riječima njena direktora, Joška Stelle, očuvanje ovih objekata, te ulaganje u njih, njihove su dužnosti, a taj će se cilj najefikasnije postići pretvaranjem ovih povijesnih blaga u plodonosan turistički resurs!

Foto: Dalmatia.hr, Slobodna Dalmacija, Branko Čović

Foto: Tz Splitsko – dalmatinske županije

www.dalmatia.hr