Aktivni odmor

Pokladno jahanje u Baranji – oživljena tradicija iz bogate škrinjice starih običaja

O bogatstvu baranjske tradicije, svjedoče mnogi događaji utjelovljeni kroz atraktivne manifestacije koji se i danas održavaju kao dio tradicijske kulturne baštine. Jedan od tradicijskih dodađaja u Baranji koji se dan danas njeguje i čuva Pokladno jahanje koje, kao stari narodni običaj, vuče korjene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka.

Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su okupljali i trajbali poklade. S obzirom na brojne narode koji su naseljavali ove prostore, Baranja se može pohvaliti s mnogobrojnim kulturama i običajima kojima stanovnici pokušavaju sačuvati dio svoje povijesti. Pokladno jahanje svakako je jedan od tih običaja.

Tradicionalno pokladno jahanje u Baranji počinje u jutarnjim satima s povorkom i jahačima koje tradicionalno prate tamburaši. Nakon okupljanja slijedi blagoslov konja, te se odlazi u obilazak karakterističnih mjesta sela, a nakon toga slijedi spaljivanje fašnika. Posjetitelji za to vrijeme mogu probati kuhano vino i pečene kobasice. Proslava se nastavlja do dugo u noć.

Stari običaj ”Pokladno jahanje” i ove godine se obilježava u Baranji na čak 2 lokacije i to u Branjinom Vrhu 11. Pokladno jahanje s bušama i u Popovcu 8. pokladno jahanje.
Na svakom od događanja će sudjelovati oko 80 jahača te 4 zaprege koje će voziti tamburaše, a svi posjetitelji će moći uživati i u tradicionalnim zimskim delicijama te baranjskom vinu i rakiji. Za kraj dana kako bi otjerali zlo spalit će se fašnik uz čitanje optužbe.


Kako bi se ovaj običaj očuvao vrijedne baranjske udruge brinu o tome da tu tradiciju prenose i na naše mlade. Glavni organizatori Pokladnih jahanja u Baranji su Konjogojska udruga Baranja – Branjin Vrh i Konjički klub ”Baranjsko biserje” iz Popovca.

 

10.02.2018. – 11. POKLADNO JAHANJE S BUŠAMA U BRANJINOM VRHU

12:00 h Okupljanje sudionika ispred Doma kulture

12:45 h Posveta konja i jahača

13:00 h Povorka – obilazak postaja

17:00 h Spaljivanje fašnika ispred Doma kulture

13.02.2018. – 8. POKLADNO JAHANJE U POPOVCU

10:00 Okupljanje jahača i sudionike na Obiteljskom gospodarstvu Nikice Matkovića (Đuro Đaković 25)

11:15 Povorka kroz selo – obilazak postaja

17:00 Spaljivanje fašnika i večera u Domu kulture

Saznajte više o Baranji 

Obrubljena Dravom i Dunavom i podijeljena hrvatsko-mađarskom državnom granicom, na istoku začarana močvarom, na jugu i jugozapadu zaštićena riječnim rukavcima, a na sjeveru i sjeverozapadu otvorena za povezivanje vinskim cestama i puteljcima – Baranja je danas i dalje vrlo zatvorena, gotovo izolirana i mističnija nego ikada prije.

Unatoč obnovi starih mostova i izgradnji potpuno novih, bez obzira što je prošarana s nekoliko međunarodno važnih prometnih pravaca i što je sve zanimljivija turistička destinacija – Baranja danas uspijeva biti posebnom jer ljudi ondje ljubomorno čuvaju vlastite egzistencijalne tajne.

Najizravnije i najkonkretnije baš oni pamte priče starije nego što su njihove obitelji, tajne o životu i preživljavanju, o ljubavi i umiranju, vinima, ljutim papričicama, specifičnom ribolovu, svadbama, bušama, pudarinama, šćetkanicama, paunićima, slamnjačama i kandilama.

Zahvaljujući toj još uvijek postojećoj etnografskoj čaroliji, koju je moguće iščitavati s lica mještana u naseljima izvan glavnih cesta, Baranja uspijeva privlačiti, ali nikada se ne otkriva do kraja.

Otkrijte njenu čaroliju ovog proljeća, dobro došli u Baranju.

Turistička zajednica Baranje

Facebook

Instragram

Fotografije: TZ Baranja, Kopački rit fotografije -arhiv uredništva

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali