Hot Spots destinacije

Skrivena blaga Dalmacije – stonske zidine

This post is also available in: English

 

Ukupne dužine od oko 5.5 kilometara, te ojačane kulama i tvrđavama, stonske zidine pravo su skriveno spomeničko i kulturološko blago Dalmacije. Smještene na otoku Pelješcu koji je udaljen 60 km od najbližeg velikog grada, Dubrovnika, te tako nepravedno zapostavljene zbog svoje nepristupačnosti, najslabije su posjećena lokacija u Europi s obzirom na svoj povijesni značaj. Njihova je gradnja otpočela 1333. godine, a najvažnija im, obrambena uloga, bila je trojaka: zaštita samog grada Stona, te unosne solane i uzgajališta školjaka kojima se žitelji i dan danas ponose.

Podizanje ovog monumentalnog zdanja započelo je gradnjom bedema, te dvaju utvrđenih gradića: Ston i Mali Ston.

Prema povijesnim podacima, izgradnja Velikog zida na Pozvizdu potrajala je 18 mjeseci. Potrebno je istaknuti tri pripadajuće mu tvrđave: najisturenija je Veliki Kaštio, velika četverokutna tvrđava smještena na jugoistočnom kutu grada, dok je Koruna sa svoje četiri kule nalik pravoj kruni, po čemu je i dobila ime.

Polukružna kula Pozvizd nalazi se na vrhu zida kojim je opasan grad Ston. Među brojnim drugim stonskim znamenitostima, valja spomenuti kancelariju Dubrovačke Republike, najreprezentativniju dvokatnu gotičku građevinu; potom Knežev dvor, nekadašnje sjedište uprave u kojem su se nalazile i tamnice; te predromaničku crkvu Svetog Mihajla, čija je restauracija otkrila veličanstvene freske i učinila je jednim od najdragocjenijih spomenika kulture.

Bogatstvo ove veličanstvene riznice kulture dovoljan je motiv za njen obilazak. Nakon dugotrajne i pažljive restauracije, Ston je 2009. posjetiteljima otvorio svoja vrata. No, osim obilaska zidina, svakako trebate kušati i stonske kamenice, za koje njihovi žitelji ponosno ističu kako su najukusnije na svijetu.

Najstarije zidine, najstarija solana u Europi, najbolje kamenice na svijetu, nepregledni vinogradi plavca malog…sve je to Ston, mjesto velike povijesne i turističke vrijednosti u kojem se još i danas osjeća tradicionalni način života te tišina i mir. Kako bi turistima, ali i svima ostalima približili taj srednjovjekovni gradić te ih privukli da posjete to čarobno mjesto,  Turistička zajednica Općine Ston,  kroz EU projekt „Povijest na zrnu soli“, izradila je dva promotivna filma.

Foto: Tz općine Ston
Više: www.ston.hr

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj

This post is also available in: English