• hr

Stonske kamenice – gastro rapsodija s juga!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na tako malo mjesta stane toliko prirodnih blaga..sintagma je koju do mile volje možemo ponavljati za sve naše regije. Tako primjerice južni kraj Dalmacije pomno sakriva u njedrima svog kristalno bistrog zaljeva,  savršene uvjete za uzgoj školjki i riba. Jeste li znali da je malostonski zaljev jedino mjesto u svijetu u kojem se uspješno uzgaja europska kamenica Ostrea edulis, kamenica koja je kvalitetom i ukusom najtraženija i najcjenjenija kamenica u Europi a raskoš njena okusa je bila prepoznata još u rimskom dobu?

ston.hrfoto: Ston.hr

Ili da se u Malostonskom zaljevu nalazi  i Stonska solana, jedna od tri u Hrvatskoj, ali najstarija u Europi, čiji se osnutak veže za četrnaesto stoljeće, a berba soli se i do danas vrši na tradicijski način.

ston_2
foto: TZ općine Ston

Osim ‘Ostree edulis’, u zaljevu se uzgaja i mediteranska kamenica (Mytilus galloprovinicialis). Ljubitelji ovog afrodizijačkog jela, stonskim i mediteranskim kamenicama teško mogu odoljeti. Jedinstvena putena aroma i neodoljiv okus čistog mora koji se osjeti u ovim morskim zalogajima, napravili su od malostonskog zaljeva prepoznatljivu destinaciju i mjesto vrsne gastronomije kojoj su upravo kamenice zaštitni znak.

kamenice TZ Dubrovnik 3

Južnodalmatinska obala ima dugu povijest marikulture. Još su starorimski kroničari nailazili na tragove primitivnog uzgoja kamenica uz pomoć okamenjenih grana na kojima su se nalazile uredno posložene školjke. Brojni kraljevi i aristokracija sa europskih dvora, uživali su tako u plodovima mora posebno pripremljenim te precizno zapakiranim tako da mogu stići bez problema u različite krajeve Europe a razvoj suvremenog uzgoja kamenica započinje u 19 stoljeću kada su se polako započele organizirati prve tvrtke za uzgoj kamenica.

kamenica TZ Dubrovnik
foto: TZ Grada Dubrovnika

Zapisi iz 17. stoljeća donose detalje o skupljanju i trgovini kamenicama među trgovcima i ribarima s ovog područja. Školjke su u posebno pripremljenom pakiranju slane u sve krajeve Europe, na trpeze okrunjenih glava i aristokracije. Dokumenti s kraja 18. stoljeća opisuju postupak za dobivanje koncesije za uzgoj školjki i udaraju temelje organiziranom uzgoju u Malostonskom zaljevu. Razvoj moderne marikulture započinje početkom 19. stoljeća organiziranjem prvih tvrtki za uzgoj kamenica. Posjetitelji Dubrovnika, poluotoka Pelješca i Korčule nerijetko se zaustavljaju u malostonskom zaljevu  po svoje dagnje i kamenice na proputovanju godišnjim odmorom, jer je kupnja kamenica i školjki sama po sebi nezaboravno iskustvo. Lokalci će vam reći da su njihove  kamenice upravo najukusnije u ožujku, na Josipovo, za vrijeme ‘Festivala kamenica’. Brojni posjetitelji Dubrovnika, Stona i Malog Stona tada uživaju u školjkama pripremljenim na tisuću načina.

Dani-kamenica-2
foto; TZ Općine Ston

Ne propustite i vi afrodizijački spektakl okusa boja i mirisa u rano proljeće, jer je tada ovaj kraj još posebniji. Možete se zasladiti i stonskom tortom, autohtonom slasticom čiji bogati okus makarona badema oraha i cimeta nepce teško zaboravlja,  i preporučamo da svakako isprobate pelješki dingač, glasovito hrvatsko vino koje se zbog prekrasne tamno crvene boje i česte uporabe u katoličkim obredima, u Dalmaciji naziva i ‘krvlju zemlje’.

stonska torta
stonska torta, foto TZ Grada Dubrovnika

Možete odabrati i čaroban postup s Pelješca, pošip i grk s Korčule ili pak dubrovačku malvaziju iz Konavla.  Jug Dalmacije je u svakom slučaju rapsodija okusa, mirisa i ljepote, a gastro putovanje  najčešće se pretvara u raj za sva osjetila!

vinogradi Pelješac TZ Dubrovnik

Foto: Tz općine Ston
Više: www.ston.hr

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Shares