Aktualno

Bogata baština kao atraktivan nakit – upoznajte antičke suvenire iz Siska

Super ideja i za Valentinovo.. proslavite ga kupnjom jedinstvenog nakita.

Bogata povijest Siska idealan je izvor ideja za izradu jedinstvenih i unikatnih suvenira sa motivima rimske povijesti. Zanimljivost vezana za ove proizvode je da nije riječ o kopijama kakve se često mogu naći u svjetskim turističkim suvenirnicama, već sisačkom originalnom proizvodu.

Sisački kreativci ih osmišljavaju i dizajniraju, a poduzetnici ih izrađuju. Sisak time tako dobiva dodatnu promociju, onu koja na zanimljiv i kreativan i unikatan način priča priče iz povijesti. Ujedno se radi i o odličnom spoju privatno javne inicijative koja osim što čuva kulturnu i povijesnu baštinu, također doprinosi zajednici kroz ovu kreativnu i zanimljivu djelatnost.

Gdje ih kupiti?
Već dugi niz godina suveniri inspirirani antikom mogu se kupiti u Gradskom muzeju Sisak te u turističkom informativnom centru TZG Siska.

Kovnica novca u Sisciji bila je jedna od službenih kovnica novca u Rimskom carstvu
Siscia je jedna od rijetkih carskih kovnica koju je bilo moguće prilično točno locirati jer su arheološkim sondiranjima u koritu rijeke Kupe (lat. Colapis) najvjerojatnije pronađeni njeni ostatci.

Na tom su mjestu prije pronađeni kalupi za kovanje i brojne kovne pločice. Stoga su najatraktivniji suveniri upravo oni koji su napravljeni od replika novčića iz tog vremena.

Suveniri uključuju nakit ali i uporabne predmete te predstavljaju idealan unikatni poklon sebi ili dragim osobama.

Gradski Muzej Sisak organizirao je 2016. godine, zanimljivu izložbu povodom Noći muzeja, a vezano uz mogućnost korištenja motiva s arheoloških nalaza nađenih u Sisku.


Kao glavni motivi korišteni su oni s jedinstvenog i reprezentativnog nalaza u europskom kontekstu – ulomka prapovijesne keramičke posude iz 1. st. pr. Kr.

Nakon ove uspješne prezentacije TZG Siska u svojoj suvenirnici započinje se sa  prezentacijom proizvoda sisačkih obrtnika na istu temu.

Trenutno je moguće nabaviti niz suvenira koji na sebi imaju motive s ulomka prapovijesne keramičke posude. Svaki suvenir dolazi s certifikatom i većina su unikati.

Želite li jedinstvene marame, torbe, efektne naušnice,mistično prstenje, raskošne ogrlice, ili neki drugi komad nakita inspiriran poviješću i antikom, i želite ponijeti sa sobom dio povijesti Sisakposjetite Muzej i Turističku zajednicu grada Siska.

Istaknuti ćete se ovim izborom nakita a usput sačuvati i dio bogate povijesne baštine.
Ukoliko tražite nešto posebno, neobično, kreativno a hrvatskih ruku djelo, ovi suveniri su idealan poklon za sve prigode.

Informacije

Turistička zajednica grada Siska

Gradski muzej Sisak