Aktivni odmor

Seljačka buna pred vratima – posjetite Donju Stubicu 10.02. i uživajte u vrhunskom prikazu povijesti

Jubilarna deseta godišnjica oživljavanja bitke kod Stubice, poznatija pod nazivom: “Seljačka Buna”, čiji su začetnici i glavni akteri članovi Družba Vitezova Zlatkog Kaleža i ove godine će oduševiti sve generacije posjetitelja.
Jedna od najkreativnijih manifestacija u široj regiji ove godine slavi punih 10 godina oživotvorenja bitke za pravicu, čast i poštenje.

HOTSPOTS PREPORUKA NAJBOLJEG IZLETA OVOG VIKENDA

Možete posjetiti ovu manifestaciju za samo 5 kuna iz Zagreba, u nastavku donosimo detalje:

ULAZ BESPLATAN GUPČEVIM CUGOM IZ ZAGREBA
POVRATNA KARTA 5,00kn
Polazak iz Zagreba GK u 10:05 – Povratak za Zagreb u 18:30
ZET-ovim BESPLATNIM LINIJAMA NA “BITKU”
Polazak iz Zagreba – stajalište turističke linije, Ul G. Ninskog (u zoni ulaza Importanne
centar) od 10:15, 11:30 i 12:45. Povratak za Zagreb od 18:30, 19:45, 21:00 i 22:15

UGOSTITELJSKA TEMATSKA PONUDA ODUŠEVITI ĆE VAS U OSAM VRHUNSKIH ZAGORSKIH RESTORANA

UGOSTITELJSKA TEMATSKA PONUDA:
Donja Stubica: Restoran Lagvić 1, Restoran Terme Jezerčica 2,
Bistro pivnica Tomek 3, Seoski turizam Majsecov mlin 4
Gornja Stubica: Restoran Puntar 5, Restoran Rody 6,
Seosko gospodarstvo Lojzekova hiža 7 Birtija pod lipom 8

U poznatom zagorskom kraju smještenom na sjevernim padinama Medvednice povijest se ponavlja svake godine, kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za „pravicu“ i to kao događaj koji iz godine u godinu prikuplja sve više sudionika, a i posjetitelja.

Riječ je o rekonstrukciji bitke kojom je dokrajčena znamenita Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, što se, kako povijesni izvori bilježe, zbila kod Stubičkih Toplica 9. veljače 1573. Manifestacija počinje „Puntanjem seljaka“. Ispred rodne kuće Matije Gupca okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje „puntanje kmetov“ tj. naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu.

Glavni događaj – „Bitka kod Stubice“, koja je sa statistima u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanim mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima, vjerni prikaz završne bitke na stubičkom polju odvijat će se u subotu 10.02.2018., od 10 do 23 sata a mi vam donosimo program događanja u kojem nitko neće biti zakinut ni za dobru zabavu, ni za odličnu gastronomsku ponudu kao ni za spektakl oživljavanja povijesti na zagorskim bregima.

Napomena: u donjem dijelu dokumenta program možete prelistati dodirom kursora s donje lijeve strane

[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2018/02/LETAK-Seljačka-buna-2018-PROGRAM.pdf” title=”LETAK Seljačka buna 2018 PROGRAM”]

 

Jedna od najoriginalnijih manifestacija u regiji – bitka nad bitkama kao originalan turistički proizvod

 

Bitka nad bitkama, borba seljaka za pravicu zasigurno je najorginalnija manifestacija u široj regiji. Uz prigodnu rekonstrukciju bune posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata, probati široku ponudu domaćih specijaliteta, dobre kapljice i naravno, kao i svake godine dobro se zabaviti. Obavezno povedite i najmlađe, biti će zahvalni za nezaboravno iskustvo.

Iako je junak ove priče okrutno smaknut na Zagrebačkom Markovom trgu, a sama buna ugušena u krvavim bitkama, ovaj tragičan događaj s Matijom Gupcem, poslužio je kao okidač koji je poslije rasplamsao toliko željenu slobodu seljaka i kmetova.

Dobro došli na desetu jubilarnu proslavu Bune, od 11 sati 10.veljače 2018. vratite se u bremenitu povijest uprizorenjem slavne bitke, posjetite bajkovitu Donju Stubicu, zabavite se brojnim sadržajima koje su organizatori pripremili ove godine za sve posjetitelje i ne zaboravite istražiti brojne ljepote ove destinacije koja će vas rado povesti kako stazom prošlosti, tako i brojnim atrakcijama sadašnjosti.

Dobro došli u Bajku na dlanu

www.visitzagorje.hr

facebook.com/visitzagorje

www.gupcev-kraj.hr