Aktualno

Fantazija Rabuzinova kista i magično bilje – atrakcije Novog Marofa i okolice

Ovogodišnja skupština Zbora turističkih novinara, održala se u sklopu  studijskog putovanja u Novi Marof i Breznički Hum.
Od magičnog bilja, do svjetski poznatih slika, od toplog domaćeg zalogaja i odličnih vina, do pitomih brežuljkastih predjela, pod kojima se kriju brojne legende kraja – ovaj kraj ima štošta ispričati putniku.
Varaždinska županija bogata je iznimnim kulturno povijesnim naslijeđem kao i brojnim prirodnim atrakcijama, koje su bile slavnom umjetniku Ivanu Rabuzinu, nepresušno vrelo inspiracije.

Iz njegovog kista utjelovili su se tako magični pejzaži njegova rodna Ključa i okolice, a međunarodna umjetnikova slava, pokazala je svijetu sve ljepote ovog dijela kontinentalne zelene arkadije.

Novi Marof – grad u kojem se piše kistom

Gradonačelnik Siniša Jenkač i direktorica turističke zajednice Renata Horvatić, predstavili su destinaciju Novi Marof, našu prvu postaju puta. Radi se o prostorno najvećoj lokalnoj samoupravi u Varaždinskoj županiji. Upoznali smo se kroz izlaganje gradonačelnika, s poviješću i povijesnom baštinom novomarofskog kraja.

Saznali smo da  Grad Novi Marof i Ministarstvo kulture, unatrag nekoliko godina ulažu u obnovu utvrde Grebengrad iz 13. stoljeća za koju se smatra da je bila najveća srednjovjekovna utvrda na području sjeverozapadne Hrvatske.

foto: TZ Varaždinske županije

Kasnije je izgrađen dvorac Erdödy u kojem se od početka 20. stoljeća nalazi bolnica. “Na ovom području ima nekoliko fortifikacijskih utvrda i starih građevina u dolinama Bednje i Lonje, poput Gradišća, te Bele I i Bele II. Poznata je i crkva u Remetincu iz 15. stoljeća s 550 godina od prvog pisanog spomena”, rekao je gradonačelnik Jenkač, te istaknuo da im je cilj s Turističkom zajednicom potaknuti poduzetnike i OPG-ove na otvaranje što više mjesta za odmora, kuća specifičnih za zagorski kraj, što bi dodatno privlačilo posjetitelje. Prirodni i geografski atributi svakako im idu u prilog, a ne zaboravimo ni preporuke New York Timesa vezane za barokni dragulj Varaždin, što svakako ide u smjeru pozitivnih trendova i za okolicu.

foto: TZ Varaždinske županije

Gradonačelnik je najavio i  manifestacije Novog Marofa, pa je red da ih ovdje spomenemo: Dane vrganja u Paki te „Rabuzinove dane“ , čije će se treće izdanje održati krajem ožujka 2018.

Breznički Hum – spoj tradicije i povijesti
Ova općina po riječima načelnika Zorana Hegedića, je svojevrsni spoj tradicije i povijesti ove regije ali je ujedno i sredina s najmanje nezaposlenih u županiji. Godinama kao primjer dobre prakse, sudjeluje u brojnim EU projektima.
Cilj je potaknuti u Humu i okolici turizam, te imati adekvatne ugostiteljske i smještajne kapacitete koji bi se bazirali na seljačkim domaćinstvima. Obzirom na poslovičnu poduzetnost i marljivost ljudi u ovoj županiji, mi im želimo puno uspjeha i dobar vjetar u leđa.

Rosenthal, Tokio, slavne tapiserije.. sve je počelo u Ključu
Rodni kraj Ključ je poslužio kao inspiracija umjetniku, u kojem su njegove smaragdne livade savršeno geometrijski strukturirane, a ogromno cvijeće zrcali ljepotu Univerzuma. Slava njegovih djela pronijela se diljem globusa, a glasoviti umjetnik svojedobno je bio angažiran i na svjetski poznatim projektima.

foto: www.hmnu.hr

Prestižna tvornica porculana Rosenthal je angažirala Ivana Rabuzina 1976 godine, uz Vasarelyja i Dalija, u dizajnerskom oplemenjivanju porculana. Početkom 80-ih započeo je suradnju s francuskom manufakturom za izradu tapiserija La Lisse d””Aubusson.

Prema njegovim je nacrtima 1980. izrađena velika svečana zavjesa za kazalište Takarazuka u Tokiju, a 1983. tapiserija u predavaonici Muzeja moderne umjetnosti Saitama, u Urawi, u Japanu.

Sve smo to saznali u Kulturnom centru, koji nosi njegovo ime, gdje su nam ljubazni domaćini upriličili prezentaciju dokumentarnog filma  „Ključ sreće“, te smo posjetili i galeriju u njegovoj kući u Ključu, gdje nas je dočekao sin pokojnog umjetnika, Damir Rabuzin, a o umjetniku govorila varaždinska povjesničarka umjetnosti, gđa Mirjana Dučakijević.
Kuća Ivana Rabuzina, djelo je etabliranog arhitekta Vjenceslava Richtera, u kojoj smo mogli vidjeti bogatu zbirku umjetnikovih radova i svjedočiti jedinstvenom interijeru.

Kuća magične trave  – obiteljska proizvodnja ljekovite kozmetike

Još jedna atraktivna postaja našeg puta bila je Kuća magične trave, OPG obitelji Jakopović iz Pake kod Novog Marofa.
Nemojte propustiti posjetiti ovo obiteljsko gnijezdo prirodne kozmetike, jer Kuća magične trave doista opravdava svoje ime.

foto: arhiv uredništva

Melem od bućina ulja je svojevrsno čudo koje stvarno oporavlja oštećenu kožu na rukama, a pasta za zube je jedna od boljih ekoloških pasti. Preporuka je to iz prve ruke iskusne korisnice organskih kozmetičkih proizvoda.

Ovo carstvo mirisnih sapuna, ulja i krema za lice, deodoransa, šampona i čajeva, ovdje vas dočekuje bez pretjerane pretencioznosti, svjedočeći o kvaliteti proizvoda.

foto: Kuća magične trave

Posjetite li ih, dočekati će vas i domaći liker od mente a opojne mirisi i arome eteričnih biljaka koje obitelj uzgaja na svom imanju, nosit ćete sa sobom još neko vrijeme po odlasku.

foto: Kuća magične trave

Vinarija Šafran – Breznički Hum
Vinarija Šafran bila je mjesto održavanja redovne godišnje Skupštine Zbora turističkih novinara,  a vlasnik vinarije Josip Tržec proveo nas je i kroz svoj vinski podrum.
U njegovoj ponudi mogu se naći bijela vina iz sorti graševina, rajnski rizling, manzoni, pinot sivi, sauvignon, traminac mirisavi i muškat žuti te crvena kupaža lovrijenca, portugisca i blauburgera.
Ugodan prostor i fina hrana uz degustaciju vina, zaokružili su ovaj radni izlet.

S vinarijom Šafran završilo je naše jednodnevno putovanje. Ukoliko ste u potrazi za proljetnim izletničkim destinacijama, svakako uvrstite varaždinski kraj u svoj putni planer.
Dvorci, tradicija, kultura, gastronomija i enologija, protkane s legendama kraja ovdje će ispričati jedinstvenu priču o kontinentalnoj Hrvatskoj čiji je svaki kutak, vrijedan pažnje i posjete.

Želite li doznati više, posjetite stranicu: tz-novi-marof.hr i TZ Varaždinske županije.
Za ljubitelje organske kozmetike, posjetite: www.kucamagicnetrave.com
Sve o kapljici odličnih vina, pronađite na:  www.vinarija-safran.hr
Ljubitelji djela Ivana Rabuzina i sve dodatne info o  naivnoj umjetnosti možete pronaći na stranici hmnu.hr/hr  i na: Rabuzin Fine Art.

Dobro došli u Varaždinsku županiju!