Destinacija mjeseca

Hvar – turistički biser slavi 150. godina organiziranog turizma

This post is also available in: English

Grad Hvar cijelu će 2018. godinu posvetiti velikoj obljetnici

PO RIJEČIMA EMINENTNIH SVJETSKIH TRAVEL PORTALA, nema svjetskog trendsettera koji nije poželio posjetiti ovu glamuroznu destinaciju! Domaći Saint-Tropez  iz godine u godinu privlači pozornost globalnih medija, a u svoje ga je putne itinerare upisala i svjetska elita – od holivudskih A-listera pa do članova britanske kraljevske obitelji!

Gotovo svaki travel magazin koji drži do sebe izbacio je kratak vodič sa temom što na Hvaru vidjeti i posjetiti, a mi ćemo Vam prišapnuti tajnu – posjetite li ga upravo u 2018., sva je prilika da ćete se ondje osjećati – poput prave zvijezde! Naime, godina je to u kojoj Hvar slavi čak stoljeće i pol turističke tradicije, pa je tom prigodom odlučio posebno zablistati.

U skladu s tim stao je na kraj i razuzdanom partijanju posebno osmišljenom kampanjom – naposljetku, ovakvu prigodu valja dočekati dostojanstveno! – a poput prave destinacije sa snažnim kulturnim identitetom, pobrinuo se i da kvalitetnog sadržaja – ne manjka!

Hvar je oduvijek bio i ostao biser hrvatske turističke ponude, prepoznat zbog  UNESCO lokaliteta i nematerijalne baštine, prirodnih ljepota i drugih specifičnosti, te je uvijek na svjetskoj turističkoj karti pozicioniran među pet najvažnijih odredišta u Hrvatskoj. I ove godine pozitivni turistički trendovi se nastavljaju, a jubilarna 150 obljetnica hvarskog turizma za mnoge će biti dodatni ili i novi motivator dolaska u destinaciju.

PREŠAO JE HVAR DUGAČAK PUT od 15. svibnja 1868., kada je ondje osnovano Higijeničko društvo. Središnja će proslava velike obljetnice, simbolično natempirana baš oko ovog datuma, trajati čak 5 dana, te će sva događanja (svečana sjednica TZ-a grada Hvara i prigodan program na trgu Sv. Stjepana, uz gala koncert i primanje za uzvanike) biti i međunarodnog karaktera.

U godini obljetnice, sve atraktivne hvarske štacije otvaraju svoja vrata, pa iskoristite priliku i uživajte u gotovo kaleidoskopskoj lepezi sadržaja! Bacite pogled na obnovljenu povijesnu zgradu Arsenala s najstarijim javnim kazalištem Europe, uživajte u mnogobrojnim izložbama (poput one o povijesti turizma, izložbe starih razglednica i fotografija, izložbi Orson Welles u Hvaru, Hvar u filmu i drugih), promocijama knjiga i tradicionalnim manifestacijama.

Naime, 45. Dani hvarskog kazališta, 22. Međunarodni festival igrane i dokumentarne radio-drame Prix Marulić, 57. Hvarske ljetne priredbe te 42. Međunarodna novogodišnja regata, jedne su od mnogih koje će uveličati ovaj zaista impozantni jubilej! A kako se u 2018. obilježava i 160 godina hvarske meteorološke postaje – jedne od najstarijih u Europi, te 160 godina rođenja izumitelja daktiloskopije, Hvaranina Ivana Vučetića, možemo slobodno reći da ovakvih obljetnica – nema nigdje u svijetu!

ODABERITE SMJEŠTAJ KRALJEVSKOG SJAJA. Nije Hvar zapostavio ni vizualni doživljaj – dapače! – te uz dovršetak produženja rive za 45 metara, kao i šetnice na zapadnoj strani grada, planira i obnovu nekih od svojih najatraktivnijih hotela! Vjerujemo da ćete s najvećim užitkom odsjesti u renoviranom hotelu Palace, koji će dostići razinu pet zvjezdica, kao kao prvi te kategorije u Hvaru. Kako je njegovu izgradnju svojedobno potpomogla carica Elizabeta (Sissi), boravak u ovom obnovljenom objektu biti će upravo – carski!

UŽIVAJTE POPUT BICIKLISTIČKIH ŠEIKA. Volite li mjesta sa sjajnim mogućnostima za aktivni odmor, Hvar i po tom pitanju itekako ima adut u rukavu. Najsvježija vijest je da je jednostavno oduševio biciklističke šeike – renomirani UCI tim Bahrain Meridu, koji je ocijenio da od svih kantuna balote zemaljske, upravo Hvar sadrži najbolje uvjete za njihov pripremni kamp!

Bilo da ste profesionalac ili pak rekreativac, uživat ćete u blagoj klimi koja dozvoljava avanture na dva kotača tijekom cijele godine, te u stazama različite zahtjevnosti koje prolaze kroz idiličan mediteranski krajolik. Upravo je prekrasan ambijent očarao ovaj prestižni tim, koji je odmah uočio da je, uz biciklizam, Hvar dušu dao i za rafting, kanuing, slobodno penjanje, trekking, kajak, jedrenje, ronjenje i pregršt drugih disciplina.

A u obavezne aktivnosti svakako su uključili i uživanje u hvarskoj gastro priči, što toplo preporučamo i Vama! Kušajte vina hvaljena od strane najcjenjenijih sommeliera, i sljubite ih sa sjajnim delicijama hvarske kuhinje koja tako vješto spaja tradicionalno i moderno. _

Nabavite i pokoju bočicu zdravog i ukusnog maslinovog ulja, čija proizvodnja ovdje traje nevjerojatnih 2400 godina, te nipošto nemojte zaobići posjet tradicionalnim selima, slikovitim vinogradima te poljima lavande!

Doživljaj Hvara po receptu onih koji itekako znaju što vrijedi i ne pitaju za cijenu, prilika je da Vam ne promakne ni djelić veličanstvenog iskustva boravka u gradu-slavljeniku, pred kojim – iako broji 150 godina organiziranog turizma – tek stoji svijetla i raznolika turistička budućnost.

www.tzhvar.hr

Foto: Tz grada Hvara, Otillo, Sunčani Hvar

This post is also available in: English