Aktivni odmor

Karlovačka županija – pet razloga za zimski izlet

U srcu zime vodimo vas kroz savršenu izletničko gastronomsku mapu, sve poznatije i posjećenije Karlovačke županije.
Brojni su atributi ove županije na korak od Metropole čiji sadržaji mogu u potpunosti ispuniti vikend s klincima ili tematsku priču u dvoje, ili se za jednostavno prepustite istraživačkom hedonizmu i avanturizmu kroz brojne točke zanimljivih odredišta.

Hotspots preporuka gdje ići i što istražiti ove zime:

1.Aquatika – poučno, edukativno, zabavno i nezaboravno

Svaki grad Karlovačke županije ima jednu svoju rijeku – Ozalj ima Kupu, Duga Resa Mrežnicu, Slunj Koranu, a Ogulin Dobru.
I sve četiri rijeke susreću se u Karlovcu. A sve rijeke su dobile svoju priču kroz  spektakularni akvarij kroz koji posjetitelji i stanovnici Kar­lovca nastaviti živjeti lokalnu tradiciju na rijekama i s rijekama u gradu susreta, u srcu Hrvatske.

Slatkovodni akvarij Karlovac je javna ustanova, namijenjena djeci i mladima, učenicima, znanstvenicima, akvaristima i lokalnom stanovništvu. Povedite najmlađe na ovaj jedinstveni izlet, biti će vam više nego zahvalni. Tamo će se uživo susresti sa 100 vrsta riba, 5000 raznolikih jedinki, te naučiti sve o raskošnim prirodnim bogatstvima riječne flore i faune, ljepotama eko sustava. Zaronite u riječni svijet u akvariju!
Više informacija pronađite na: aquariumkarlovac.com
fotografije preuzete: aquariumkarlovac.com

2.Ivanina Kuća Bajke

Svega 2 km od autoceste Zagreb Split, smjestio se zavičaj bajki – Ogulin. Teško je objasniti zašto i kako, no u Ogulinu i okolici vlada uistinu vilinsko ozračje. Nije stoga čudno da je Ogulin ponosni dom Ivanine Kuće Bajke.
Ovaj jedinstveni u svjetskim okvirima multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje, slavi bajke i jedinstveno bajkovito naslijeđe Ivane Brlić Mažuranić, te inspirira brojne posjetitelje na ljubav prema knjizi, čitanju i jedinstvenoj bajkovitoj predaji ogulinske književnice čija su se djela proputovala globus.


foto: Ogulin.hr

Ivanina Kuća Bajke se nalazi u Frankopanskom kaštelu u središtu grada Ogulina,a posjete su moguće radnim danima i vikendom, a sve informacije o točnim terminima pronađite na linku.
Pogledajte i nove projekte Ivanine Kuće a pasioniranim ljubiteljima lika i djela Ivane Brlić Mažuranić savjetujemo  šetnju I kroz digitalnu bazu bajki i čitaju online svoje omiljeno štivo.

3.Stari grad Ozalj i zavičajni muzej u gradu

Šteta je bar jednom u životu ne posjetiti magični Ozalj, neobično lijep i mističan grad u kojem će vas začarati bogatstvo povijesne baštine, kulturne ostavštine i plašta prirodnih ljepota rijeka, vinograda, voćnjaka i šuma. Ozalj priča svoju priču još iz predpovijesnog doba a najljepše ćete je doživjeti posjetom Zavičajnog muzeja u Ozlju.
Zavičajni muzej Ozalj je smješten u Starom gradu Ozlju. Svojom građom obuhvaća povijest od 6.000 godina, koja se može pratiti putem pisane povijesti i arheoloških artefakata. Muzej također raspolaže vrijednim izlošcima iz vremena Zrinskih i Frankopana, osobito vezanima za njihovu kulturnu djelatnost, koja je poznata pod nazivom „Ozaljski kulturni krug“, a čiji se književni izraz temeljio na jeziku ozaljskog kraja koji predstavlja osebujan spoj čakavštine, kajkavštine i štokavštine. U muzeju se, među ostalima, nalaze i zbirke hladnog i vatrenog oružja, artefakata pretpovijesnog razdoblja, crkveno-vjerskih izložaka, kao i djela poznate slikarice Slave Raškaj, rodom iz Ozlja.

4.Autentična jela ovog kraja – najukusnija pozivnica za posjet Karlovačkoj županiji

Jeste znali da je starinska hrvatska slastica, omiljena štrudla ušla u Guinnessovu knjigu rekorda nakon što je dana 6.9.2015. u Jaškovu kraj Ozlja, zahvaljujući nesvakidašnjem trudu jedne male zajednice, napravljena najduža na svijetu – od čak 1.479,38 metara. Prvi je  ŠtrudlaFest, održan 2016 godine, u cilju oživljavanja tradicionalne gastronomije i običaja, ugostio više od 3.500 posjetitelja. Ovo jedinstveno zabavno-gastro druženje koje se kao dan dobre atmosfere te slasnih okusa, nastavlja i ove godine u rujnu.

5.TRADITIONAL FOOD SPOT objekti – Gastronomska prepoznatljivost Karlovačke županije i projekt prepoznatljive gastronomske ponude

Gastro turizam je jedna od najvažnijih odrednica Strategije razvoja turizma na nacionalnoj razini.
U Turističkoj zajednici Karlovačke županije iz tog su razloga odlučili krenuti u provedbu projekta traditional food spot, kojemu je cilj promoviranje  gastronomske ponude te zajedno s ugostiteljima raditi na prepoznatljivosti Karlovačke županije kao gastro destinacije. 

Naglasak je na zastupljenosti tradicijskih jela na jelovniku, jela baziranih na lokalnim namirnicima, kao i ponudi lokalnih vina, žestokih pića, sokova i sireva, zatim divljači, gljivama, slatkovodnoj ribi, janjetini, štrudlima.  U ponudi tih restorana možete naći i jela temeljena na ogulinskom zelju, zasad jedinoj namirnici iz Karlovačke županije koja je dobila EU oznaku zaštite izvornosti, ali i ogulinskoj masnici ili dugoreškoj žuljici.
Ukoliko želite zasladiti nepce sa autentičnim okusima ovog kraja koji nose navedenu oznaku, posjetite restorane:

Restoran Gradina, Josipdol

Restoran DP , Donji Zvečaj

Restoran Lovački rog, Karlovac

Restoran Žganjer, Jaškovo

Restoran Kristal, Karlovac

Konoba Zec, Karlovac

Restoran integralnog hotela – Srce prirode, Gorica Lipnička

Hotel Amarilis, Novigrad na Dobri

Hotel Frankopan , Ogulin

Nabrojali smo samo nekoliko atrakcija, no zanima li vas više, svakako posjetite web stranicu Turističke zajednice Karlovačke županije i upoznajte se s jedinstvenim ljepotama kulture, povijesti, prirode i gastronomije.
Dobro došli u Karlovačku županiju – odredište vrijedno višednevnog istraživanja i posjete.

fotografije: arhiv TZ Karlovačke županije, Aquatika Karlovac

Informacije:

Turistička zajednica Karlovačke županije

TZ Ogulin

TZ Ozalj

Facebook

Ivanina kuća Bajke

Zavičajni muzej Ozalj

 

shares