Aktualno

Mistična Baranja kao idealna zimska eno gastro destinacija

Baranja – mistična tajna Istoka Hrvatske

Naslovna fotografija: Nenad Milić

Obrubljena Dravom i Dunavom i podijeljena hrvatsko-mađarskom državnom granicom, na istoku začarana močvarom, na jugu i jugozapadu zaštićena riječnim rukavcima, a na sjeveru i sjeverozapadu otvorena za povezivanje vinskim cestama i puteljcima – Baranja je danas i dalje vrlo zatvorena, gotovo izolirana i mističnija nego ikada prije.

foto: Ivica Getto

Unatoč obnovi starih mostova i izgradnji potpuno novih, bez obzira što je prošarana s nekoliko međunarodno važnih prometnih pravaca i što je sve zanimljivija turistička destinacija – Baranja danas uspijeva biti posebnom jer ljudi ondje ljubomorno čuvaju vlastite egzistencijalne tajne.

Najizravnije i najkonkretnije baš oni pamte priče starije nego što su njihove obitelji, tajne o životu i preživljavanju, o ljubavi i umiranju, vinima, ljutim papričicama, specifičnom ribolovu, svadbama, bušama, pudarinama, šćetkanicama, paunićima, slamnjačama i kandilama.

foto: Dubravko Franjin

Usred njene nepregledne ravnice smješteno je Banovo brdo ( 244m) , ili kako ga Baranjci od milja zovu, „Planina“.  Još u doba Rimskog carstva car Prud je donio prvi trs vinove loze i od tada se stvara povijest vina u Baranji. Smještaj brda i struktura tla pogoduju uzgoju vinove loze, te isto tako i vina nastala od grožđa sa Banovog brda imaju izuzetnu aromatičnost i visoku kvalitetu.


foto: Dubravko Franjin

Na području Baranje nalazi se jedna velika višestoljetna vinarija, sa svojih 650 hektara vinograda i vinarijom kapaciteta 8 milijuna litara, a isto tako i postoje još mnogobrojne  obiteljske vinarije. Vinari proizvode vrhunsko i kvalitetno vino, koje čuvaju u Gatorima, specifičnim vinskim podrumima usječenim u brdo, te većina vinara u sklopu svojih podruma ima i kušaonice.

foto: Dubravko Franjin

Baranja je regija gdje je istaknuta i vidljiva multikulturalnost naroda koji borave, te koji su prošli kroz prostore Baranje. Izuzetno se cijeni tradicija i običaji, a kao jedan od dokaza je i bogata baranjska tradicionalna kuhinja. Glavni sastojak je paprika, no mogu se naći i mnoga „blaža“ jela. Kulen, čvarci, Fiš paprikaš, šaran u rašljama, grah u ćupu, neka su od jela po kojima je Baranja već prepoznatljiva kako u drugim krajevima Hrvatske, tako i izvan prostora naše zemlje.

foto: baranja.gastro-croatia.eu

Tokom godine održavaju se mnoge manifestacije, tematske manifestacije vezane uz hranu i vino, koje su već postale tradicionalne i svake godine su sve više posjećene. Kao primjerice: GatorFest- festival dobrog vina, Vinski maraton, Ribarski dani u Kopačevu, Čvarak fest/ Zimski vašar i Proljetni vašar u Karancu.

foto: Dubravko Franjin

Baranju je moguće uspješno brendirati kao eno-gastro destinaciju zbog svoje raznolikosti i jedinstvenosti, odlična vina, ukusna hrana, gostoljubivi domaćini. Kao dokaz je sve veći broj turista koji dolaze na prostor Baranje kako bi kušali hranu i pili kvalitetna baranjska vina.

foto: Dubravko Franjin

Za kraj evo nekih činjenica koje možda niste znali o zlatnoj Baranji:

Mons Aureus – Zlatno brdo (današnje Banovo brdo, 244 m), naziv mu daju Rimljani početkom 1. st.
Tamo su pronađena 2 žrtvenika posvećena rimskom bogu vina i zabave Liberu (nalaze se u Arheološkom muzeju u Zagrebu)
Marija Terezija mijenja naziv brda u Goldberg, a na autstrijskom carskom dvoru su se pila vina s Goldberga, poznati Banski Šiler.
No nisu samo bila tražena samo na carskom dvoru Marije Terezije, već su se služila i na dvorovima Beča, Pešte, Praga i Venecije.

foto; Ivica Getto

Otkrijte eno – gastro tajnu Baranje, posjetite ovu destinaciju koja i u zimskim i toplim danima, ima jednako dobru gastro priču za sve putnike koji je posjete.

Turistička zajednica Baranje

Facebook

Instragram

 

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali

 

naslovna fotografija: Nenad Milić

Ostale fotografije: Dubravko Franjin, Ivica Getto,  Baranja gastro Croatia.eu

Video; Vimeo, Pascal Tang