Aktualno

Izložba “Očistimo Hrvatsku od auto-olupina” – u TZ Zagrebačke županije

U  prostoru Turističke zajednice u zagrebačkoj Preradovićevoj 42, otvorena je 15.veljače 2018.godine izložba „Očistimo Hrvatsku od auto-olupina powered by Renault“.

Fotograf, novinar, eko-borac i osnivač udruge „Zelene stope“ Romeo Ibrišević, prije četrnaest godina započeo je akciju “Očistimo Hrvatsku od auto-olupina”. Nakana je bila osvijestiti građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života pojedinca i društva.

Uz pomoć mnogih zaljubljenika u prirodu, te uz potporu tvrtke Renault Nissan Hrvatska i Zagrebačke županije, tijekom akcije prošao je više od 200.000 kilometara uklonivši više od 15.000 automobilskih olupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode.

Posebnu podršku pružilo mu je i više od dvadeset istaknutih hrvatskih slikara koji su na Romeove fotografije olupina otisnute na slikarsko platno intervenirali svaki svojim stilskim izričajem i iz te dokumentarne građe stvorili nova umjetnička djela koja još više naglašavaju važnost očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života pojedinca i društva.
Na izložbi su predstavljena djela umjetnika koji žive i rade u Zagrebačkoj županiji – Korana Gajski Filipović, Svjetlan Junaković, Milan Trenc, Jugan Splivalo, Vatroslav Kuliš, Miljenko Bengez, Romeo Magaš, Milan Komljenović, Izvor Oreb, Silva Krajačić, Emilija Karlavaris i Bachrach & Krištofić.

Budući da se bilježi znatan porast dolazaka stranih i domaćih gostiju u Zagrebačkoj županiju, čiji motiv dolaska je i boravak u prirodi, željeli su ovom izložbom skrenuti pažnju na važnost očuvanja prirode.

Izvor i fotografije: www.tzzz.hr