Aktualno

Što su brazilske plesačice prema Murterskim Bakama!

Tko nije posjetio Murter u vrijeme maškara taj ne zna što su maškare

Image may contain: 3 people, people smiling

Brazil, Venecija, Rijeka, Samobor…? Ma ne nego Murterske Bake! Dođite svi i sudjelujte na najluđoj maškaranoj fešti koju možete zamisliti! Tko nije u ovo doba došao na Murter taj ne zna što su maškare. Lude, fantastične, vesele, razdragane maske…pod kojima svatko postaje ono što je oduvijek želio biti.

Image may contain: tree, sky and outdoor

Već godinama na Murter hrle gosti sa svih strana Lijepe naše, iz svih županija, pa i iz inozemstva i žele vidjeti ono o čemu se priča – pokladne običaje tog hrvatskog predivnog otoka.

Image may contain: sky, cloud, ocean, outdoor, nature and water

Nastale prije 130 godina, Murterske Bake specifične su samo za Murter. A što su zapravo Bake? To je pogrdni naziv za ružno i nakaradno. Kada se neku osobu želi oružiti i ocrniti tada mu se kaže da je – baka. I upravo su to naše Murterske Bake.

Image may contain: 2 people, people smiling, outdoor

Ali promatrajući ih, ne možemo se oteti dojmu, kako su one zapravo prava umjetnička djela u koja su utkani sati i sati končanih niti i raznih vrsta materijala vrijednih krojačica koje ta unikatna djela u 10 maškaranih dana predstavljaju publici.

Image may contain: one or more people, people standing, wedding and outdoor

Stoga dođite na Murterske Bake, uključite se u razigranu maškaranu povorku, sudjelujte u regati na tradicionalnim brodicama u čiju se organizaciju kao suorganizator uključila udruga „Latinsko idro“. Regata kreće s plovidbom iz uvale Hramina i dolazi do Murtera.

Image may contain: 5 people, people standing and outdoor

Nikako ne propustite premijeru dokumentarnog filma o Murterskim maškarama „Murterske bake kroz povijest“.  Povedite i najmlađe koji i sami mogu sudjelovati u maškaranoj povorci za djecu.

Image may contain: people standing

A ono u čemu ćete najviše uživati je veliki nastup Murterskih baka na pokladni utorak kada je suđenje Krnji Krnjiću. Slobodno ga optužite za sve što ne valja, osudite ga za sve zlo i nepravde koje se događaju. On će mirno sve podnijeti, sagnuti glavu i otići…do sljedeće godine i sljedećeg veselog maškaranog tjeranja zime i dozivanja proljeća u ovom jedinstvenom karnevalu na svijetu!

Image may contain: 1 person, smiling, text

Foto: Fabio Šimićev, Tzo Murter, Murterske bake

sibenikregion.com

VIDEO YOU TUBE

Facebook

shares