Aktualno

10 dana astronomije – uskoro najveći astro party sezone u Daruvaru

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Kako možemo putovati u beskraj svemira tehnologijom koja nam je već sada na raspolaganju? Kako astronomi amateri mogu sudjelovati u otkrićima nepoznanica svemira i pridonositi znanosti?

Astronomsko društvo Kumova slama započelo je sa pripremama za tradicionalno, deveto okupljanje astronoma amatera na poznatoj manifestaciji 10 dana astronomije 2018 od  13.4. do 22.4.2018.

Pozivamo vas u Daruvar na 10 dana astronomije, događaj koji se tijekom proteklih osam godina održavanja razvio u značajno okupljalište astro eksperata i stručnjaka, te brojnih simpatizera i posjetitelja koji o svemiru žele naučiti više.

Tema ovogodišnjih “10 dana astronomije 2018″ je virtualna astronomija. Želite li saznati kako se mogu osvojiti prostranstva a da ne moramo pod svaku cijenu biti astronaut u raketi?
Kako možemo putovati u beskraj svemira tehnologijom koja nam je već sada na raspolaganju? Kako astronomi amateri mogu sudjelovati u otkrićima nepoznanica svemira i pridonositi znanosti? Kao i prijašnjih godina astronomija je glavna tema ali su posjetitelji mogli slušati predavanja i sa drugih područja kao što su geologija, antropologija, medicina i biologija ili bilo koje drugo znanstveno područje.

Kao i svake godine predavanja će se održavati u Hrvatskom domu u večernjim satima gdje će biti postavljena izložba sa temom Virtualna astronomija i Astrofotografija koje su napravili astrofotografi u proteklih godinu dana. Moći ćete vidjeti fotografije  snimljene u programu SallyRideEarth Kam, snimljene s Međunarodne svemirske postaje (ISS-a) u kojem i ove godine sudjeluju učenici Tehničke škole Daruvar koje vodi nastavnica Dunja Županić. Nastavlja se i suradnja s CarNET-om, koji omogućuje da predavanja putem interneta sluša i više od 1000 ljudi.

Sajam nove i rabljene opreme Astroexpo

Ne propustite posjetiti Astroexpo sajam nove i rabljene opreme koji počinje odmah iza otvaranja i traje cijeli vikend.   Raditi će i Astronomski vrtić za predškolsku djecu koja će imati radionice primjerene svojoj dobi a koje će voditi stručni voditelji. Radionice će se održavati u Hrvatskom domu te po dogovoru u školama u Daruvaru i susjednim mjestima: Pakrac, Garešnica, Grubišno Polje. Sudjelovati će i društva ZTK BBŽ kao što su modelari, raketari, radioamateri, udruga pedagoga. Ovu manifestaciju su već mnogi prepoznali kao mjesto gdje se popularizira znanost  i  to ne samo astronomija a isto se promovira i znanstveni turizam Daruvara  i Bjelovarsko – bilogorske županije.

Sve informacije potražite na stranicama Turističke zajednice Daruvar – Papuk kao i na stranici
AD Kumova Slama.
Za nostalgične, podsjetimo se kako je bilo 2017 godine:

DONOSIMO PROGRAM DOGAĐANJA

Dobro došli na najveći astro party ove sezone! Čekamo vas u Daruvaru

www.visitdaruvar.hr

 Facebook VisitDaruvar

AD Kumova slama

www.tzbbz.hr

Facebook TZ Bjelovarsko – bilogorske županije

Fotografije: Dunja Županić