Aktualno

12. Babičini kolači osvajaju okusom, autentičnošću i tradicijom – dođite u Zagorje

„Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

Krapinsko-zagorska županija i  Turistička zajednica KZŽ najavljuju održavanje 12. manifestacije: “BABIČINI KOLAČI” te pozivaju sve ljubitelje autohtonih zagorskih slastica  07. TRAVNJA 2018. GODINE U OROSLAVJE, na glavni gradski trg, Orotrg s početkom  u 15,00 sati!

Jedinstvena gastro manifestacija Krapinsko – zagorske županije
Torta od cijelih jabuka – prošlogodišnji pobjednik natjecanja

„Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

Za pobjedničku lentu natječu se babice koje dolaze iz svih dijelova Županije, a osvaja ju ona čiji  kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke  komisije koja proglašava pobjednicu.

Ove godine 39 babica natjecat će se pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i  predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije,  Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i  Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.

Prema pravilima, pobjednica dovodi natjecanje iduće godine u svoj kraj tako da se „Babičini kolači“ svake godine održavaju u drugom dijelu Zagorja, no slijedeće godine, Babičini kolači će se održati u dvorcu Oršić a razlog tome je što će se manifestacija organizirati uz financijsku potporu EU kroz projekt “Uživam tradiciju”, koji se provodi u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020 a uvjet je da se manifestacija organizira na lokalitetu kulturne baštine.

Na 12. manifestaciji imati ćemo i goste iz Solina koji će predstaviti kulturu i tradiciju kraja  iz  kojeg dolaze, zatim ponovo će nam se  pridružiti Udruga Maska iz Baranje te Udruga Magda i Luisa iz Varaždinske županije. Naime, svake godine je veliki interes iz cijele Hrvatske a i šire za sudjelovanjem na manifestaciji no u natjecanju Babičinih kolača mogu sudjelovati samo zagorske bake.

IZVORNO ZAGORSKO

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se  natječu i  za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji a o tome će uz Senku Jurinu, folkloristkinju iz Zaboka odlučivati Tatjana Brlek, voditeljica  Muzeja Staro selo Kumrovec i Danica Pelko, profesorica filozofije i povijesti iz Donje Stubice.

Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica.
No prije toga, izloženi kolači pripremljeni na tradicionalan način prema originalnoj recepturi naših zagorskih babica mogu se kušati na samoj manifestaciji „Babičini kolači“ u Oroslavju, kamo je ove godine natjecanje dovela upravo lanjska pobjednica Zdenkica Ljubić sa svojim kolačem Torta od cijelih jabuka.

torta od cijelih jabuka, prošlogodišnji pobjednik natjecanja

Dođite na najukusniju manifestaciju proljeća!

Više informacija:
www.visitzagorje.hr
Facebook
Krapinsko zagorska županija
www.babicinikolaci.com.hr 

Foto: arhiv Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije i Maja Danica Pečanić