Aktivni odmor

Hotspots preporuka: Proljeće u Sisku uz romantičnu plovidbu brodom Juran i Sofija

Tragate li za posebnim izletom ovog proljeća, predlažemo plovidbu brodom Juran i Sofija, koja će zasigurno biti posebno iskustvo, ponajviše zbog ljepote rijeke Kupe, njenih zelenih valova i vizura grada Siska.
Plovidba Juranom i Sofijom od centra Siska do utvrde Stari grad, je plovidba kroz povijest grada.

foto: Davorka Grbić

Uz rijeku i na rijeci vidljivi su ostatci antičkog Siska, Siska 19 stoljeća i industrijske baštine, te na kraju jedna od najljepših i najočuvanijih srednjovjekovnih utvrda – Stari grad.
A više o vožnji i rasporedu vožnje, saznajte na adresi www.brodocentar.hr,  gdje će vas opskrbiti svim potrebnim informacijama.


foto: uredništvo

Ime ovog broda i inspiraciju za njega čini okosnica priča Jurana i Sofije. Radi se o priči u kojoj od Turaka utamničenog sina hrvatskog bana Tome Erdödya, njegova žena Sofija pokušava svog muža osloboditi iz zarobljeništva. Priča živi i danas kroz kazališne predstave i izložbe.

foto: Davorka Grbić

Posjetite Veliki Kaptol – mjesto prve predstave u Hrvatskoj na štokavskom narječju
Veliki Kaptol je jedan od najvrednijih primjeraka arhitekture klasicizma u Sisku; građen 1830.godine, danas je sjedište Sisačke biskupije. U njemu je  1839.g. izvedena prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku štokavskog narječja, “Juran i Sofija” Ivana Kukuljevića Sakcinskog.  Nakon godinu dana, na dan 10. lipnja 1840. u Zagrebu je održana prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku „Juran i Sofija ili Turci kod Siska“. Predstavu je izvela zagrebačka družina „Domorodno teatralno društvo“.

IMAG0785 (1)foto: www.brodocentar.hr

Juran i Sofija – bogatstvo hrvatske dramske baštine
Juran i Sofija je prva hrvatska drama ilirskoga razdoblja pisana štokavskim narječjem, njezino prvo izdanje i praizvedba predstavljali su konačan proboj štokavskog narječja na pozornice sjeverne Hrvatske.

foto: Autor Josef Mukařovský – Světozor, year 1889, wikipedija.org

A zanima li vas više o povijesti grada kroz tematsku vožnju ili tematske razglede, u Turističkoj zajednici Siska, na raspolaganju vam je stručno vodstvo tokom cijele godine.

O turističkoj zajednicifoto: TZG Sisak

Povijest, priča, vožnja brodom kroz jedinstveni izlet – sve navedeno doživite u Sisku ovog proljeća!

Naslovna fotografija: Davorka Grbić

 

Promo