• hr
  • en

2. izdanje Ötillö Swimrun Weekend utrke na Hvaru!

Drugo izdanje prestižne ÖTILLÖ swimrun Hvar utrke otvara sezonu!

Jadranski biser, najsunčaniji otok, elitno turističko odredište koje su od davnina prepoznale svjetske glumačke i estradne zvijede – sve je to otok Hvar koji ove godine slavi veliku 150. obljetnicu organiziranog turizma.

Malo se odredišta u Hrvatskoj može pohvaliti takvim jubilejem, a turistički značaj sunčanog otoka prepoznale su najprestižnije svjetske biciklističke ekipe poput Bahrain Meride. Vozači toga tima naporno su potkraj prošle godine trenirali na Hvaru, a svoje doživljaje s tog predivnog otoka podijelili su putem službenih kanala na društvenim mrežama. Tako su u svijet otišle brojne lijepe fotografije koje su vozači Bahrein Meride snimili tijekom svog boravka na Hvaru.

 Image result for bahrain merida

Za ovu godinu Hvaranima je najavljen posjet poznatog lika iz planetarno popularnog serijala Igre prijestolja – Stone mana. Bit će to prilika da stanovnici otoka Hvara, ali i svi turisti vide „kamenog čovjeka“, čija je koža u sivim tonovima.

No, ni to nije sve! Hvarani i dalje imaju razloga za osmijeh. Naime,  među brojnim manifestacijama koje će se održavati tijekom cijele godine kako bi turisti, ali i sami stanovnici naše zemlje prepoznali golemi značaj te obljetnice, nakon uspješno održane prošlogodišnje prve utrke, Grad Hvar dobio je izuzetnu čast ponovno biti domaćinom kvalifikacijske utrke za Svjetsko prvenstvo. Natjecanje će se održati 7. i 8. travnja 2018. godine na zapadnom dijelu otoka Hvara pod službenim nazivom „2. ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“.

„Od otoka do otoka“

Swimrun kao sportska disciplina nastao je 2006. godine u Švedskoj, a prva swimrunorganizacija ÖTILLÖ (što na švedskom znači „od otoka do otoka“) ovu je izuzetnu sportsku avanturu proširila diljem svijeta. Domaćinstvom manifestacije „ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“  u organizaciji Grada i Turističke zajednice Hvara, Hrvatska je ušla u prestižno društvo zemalja u kojima se održavaju utrke ÖTILLÖ Svjetskog prvenstva (uz Švedsku, Njemačku, Englesku i Švicarsku). Utrke su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se tradicionalno svakog rujna održava u stockholmskom arhipelagu, iz kojeg je sve i krenulo.

Utrka okuplja istinske zaljubljenike u sport i prirodu jer natjecatelji moraju biti u izvrsnoj formi i vrhunske istreniranosti kako bi naizmjenično mogli plivati i trčati na stazama dugim od 45 do 75 kilometara.

Hvarska će utrka povezati stari dio Hvara s Forticom, rt Pelegrin, četiri Paklena otoka, naselja Brusje, Malo Grablje i Milnu te južne i sjeverne uvale otoka. Start i cilj utrke je na glavnom Trgu sv. Stjepana u Hvaru.

Natjecatelji su podijeljeni u tri kategorije, a to su ženski, muški i mješoviti parovi, koji se tijekom utrke ne smiju međusobno udaljiti više od 10 metara. Važno je istaknuti kako su od početka do kraja utrke natjecatelji u istoj sportskoj opremi. Hvar je već prošle godine ušao u Ötillö Swimrun obitelj kada se na tom otoku organizirala ta kvalifikacijska utrka u kojoj su svi bili zadovoljni – natjecatelji, organizatori i gledatelji.

www.tzhvar.hr

Foto: Tz grada Hvara, Otillo, Bahrain Merida

 

shares