Aktivni odmor

Otkrijte proljetni šarm najbolje male destinacije na Jadranu!

This post is also available in: English

Ljubav je bol, a Bol je na Braču, kaže simpatična uzrečica koja i ovoga proljeća poziva sve ljubitelje šetnje, biciklizma, enogastronomije, ali i svih ostalih oblika turizma u to pitoreskno mjesto. Nekadašnje obitavalište vinogradara, ribara i pomoraca danas je prava turistička meka, koju posjećuju i mnogi turisti iz mondenog svijeta.

Iako je Bol posebice posjećen u ljeto, u proljeće kada se budi novi život, zasjat će svojim punim sjajem. Mnoge turističke agencije nude razne ture pri čemu ćete upoznati sve ljepote i mističnosti tog mjestašca. Tijekom poludnevnog izleta možete posjetiti Zmajevu Špilju tj. spomenik pećinskog samostanskog života iz 15. stoljeća koje se nalazi iznad mjesta Murvica. To je ustvari hram i boravište franjevaca glagoljaša iz 15. stoljeća s reljefom zmaja, po kojem je špilja i dobila naziv.

Biciklizam, windsurfing i daskanje

Za one koji vole biciklirati ili pak planinariti te umjesto dva kotača koristiti vlastite noge, posebice je zanimljiv uspon na Vidovu Goru na 778 metara nadmorske visine s koje se pruža predivan pogled na arhipelag – otoke Hvar, Korčulu i Vis te svjetski poznatu plažu Zlatni rat, svrstanu među 40 najljepših plaža na svijetu.

Image may contain: mountain, sky, outdoor and nature

U proljetno doba, također možete uživati u windsurfingu i daskanju jer vjetar koji puše odvest će vas u smjeru koji možete samo poželjeti. Oni odvažniji mogu se posvetiti ronjenju koje je jednako zanimljivo u bilo koje doba godine. U Turističkoj zajednici Općine Bol mislili su na sve i na svakoga, bilo da je riječ o savršeno uređenim šetnicama ili cesticama za vožnju quadovima.

Image may contain: ocean, sky, outdoor and water

No, plaža Zlatni rat savršeno je mjesto i za sve popularniji kitesurfing i to upravo zbog maestrala koji puše brzinom od 15 do 25 čvorova. Niste li vrsni znalac toga sporta ili tek želite naučiti kitesurfing, ne brinite, u Bolu postoji škola kitesurfanja.

 

Vješte ruke vrijednih bračana stvorili su veličanstvena djela od bračkog kamena

Obratite li se turističkim agencijama ili u Turističku zajednicu općine Bol s upitom da vam preporuče izlet po mjestu i otoku, oni će vam svakako preporučiti posjet poznatoj bračkoj kamenoklesarskoj školi u mjestu Pučišće gdje nastaju veličanstvena djela od bračkog kamena. Kada ste se nadivili uradcima koja su napravile vješte ruke bračkih kamenoklesara tada vam preporučamo odlazak u pustinju Blaca, nekada slavnu glagoljašku pustinju u kojoj se kasnije nalazila zvjezdarnica. Ona se nalazi na južnoj strani otoka Brača, između Bola i Milne. Priču o toj pustinji ispričat će vam turistički vodiči, ali ono što je važno znati je to da se tamo nalazi samostan i crkva.

Sve popularnije nordijsko penjanje

Sve je popularnije nordijsko penjanje i upravo je taj oblik sporta zanimljiv u proljetno doba. Tim brdskim izletom koji traje nešto manje od četiri sata, održavate formu i čuvate zdravlje i što je najvažnije uživate u svježem zraku i predivnoj prirodi. Nordijski izlet počinje u Murvici, a laganim usponom dolazite do samostana Silvio i Stipančić u kojima se nalaze kamene grobnice. Nastavite li dalje, doći ćete do već spomenute Zmajeve Špilje u kojoj ćete vidjeti i mnoge reljefe, uklesane triptise i neobične likove.

Image result for murvica

Kako ne bi sve bilo prilagođeno samo onima željnima avanture, sporta i zdravog načina života, i romantičari će doći na svoje. Naime, kako legenda kaže na 600 metara dugoj pješćanoj plaži Zlatni rat nalazi se kamen sreće u obliku puževe kućice. Tko ga nađe – dočekat će ga velika sreća! Stoga, krenite na put jer nikada ne znate gdje će vas dočekati zrnce sreće.

Image result for kamen bol brač

www.bol.hr

Sponzorirani članak

Foto: Tz Bol
logotipi-1024x375 hr

 

 

 

This post is also available in: English