Aktualno

Pašman- neodoljivi okus otoka

OTOK PAŠMAN –  NEMOGUĆE GA JE NE VOLJETI!

Netaknuta priroda koja je ondje bila posebno darežljiva (a i prilično originalna – sjetimo se samo srcolikog “otočića ljubavi” Galešnjaka!), pregršt adrenalinskih aktivnosti te gastro senzacije na koje malo tko može ostati ravnodušan – od dalmatinskog pršuta sušenog na buri i slanog paškog sira, pa do ukusnih i sofisticiranih proizvoda domaćih OPG-ova – tek su neki od brojnih aduta jednog od najljepših otoka Sjeverne Dalmacije – Pašmana! Ukoliko ste među onima koji se još nisu zaljubili u njega – nakon narednih redaka sigurno hoćete!

NEODOLJIVI BIJEG OD FRENETIČNE SVAKODNEVNICE. Da pašmanski turizam itekako ide ukorak sa onim svjetskim, pokazuje i sve veći broj kućica na osami raspoloživih za iznajmljivanje, koje su među turistima željnim istinskog opuštanja poznate i kao “Robinzon kuće”.

Naime, lijepo dotjerane kućice na osami, ušuškane u nekoj od brojnih skrivenih uvala, te okružene stablima maslina i mediteranskim biljem, neodoljivo mame na istinski odmor daleko od užurbane svakodnevnice, a mnoge od njih prave su luksuzne ljepotice s bazenima! Priuštite sebi luksuz istinskog mira – postanite moderni Robinzon makar na pokoji dan, odaberite neku od ovih kućica i uživajte u čarima netaknute prirode u opuštajućem mediteranskom ambijentu!

NO, KAKO NE BISTE POMISLILI DA SE NA PAŠMANU MOŽE SAMO ODMARATI, pripremili smo čitav niz prijedloga za goste-ljubitelje adrenalina, koji se teška srca odriču rekreacije i sporta. Ovdje to ni ne moraju učiniti, jer im je na raspolaganju čitav niz aktivnosti koje se zahvaljujući blagoj klimi mogu prakticirati tijekom cijele godine! Ubrajate li se i Vi u tu skupinu, zašto ne biste istražili veličanstven pašmanski podvodni svijet?

Ronjenje na našem dijelu Jadrana naročito je atraktivno kako zbog iznimne bistrine mora, tako i zbog podvodnih pećina i potopljenih brodova koji ovu aktivnost čine pravom avanturom! Pašman k tome pripada zadarskom akvatoriju koji je iznimno popularan među ljubiteljima morskih dubina – osim što se u svim vremenskim prilikama ondje može naći mjesto zaštićeno od vjetra i valova, pa se može nesmetano roniti, ovo područje nudi užitak u istraživanju zidova, grebena i špilja, često prepunih fascinatne raznobojne podvodne flore i raznovrsne ribe, koji u kombinaciji sa odista savršenom vidljivošću stvaraju vizualni doživljaj za pamćenje.

ONIMA KOJI SE, PAK, RADIJE DRŽE KOPNA, preporučili bismo da obiđu otok – biciklom! Kao dio zadarskog Magic bike projekta, Pašman raspolaže sa odlično razrađenom mrežom staza, koja će ponuditi rutu za najrazličitije ukuse – i razine kondicije. Čak i ako se biciklizmom bavite tek rekreativno, zacijelo Vam neće biti teško savladati stazu Pašman 1 koja kreće od Tkona putem samostana Sv. Kuzme i Damjana i nudi sjajan pogled na južnu stranu otoka te njegove vinograde i maslinike!

Ako biste se pak uhvatili u koštac sa nešto dužim i zahtjevnijim stazama, odvažite se na vožnju onima pod oznakom Pašman 2, 3 i 4. Budući da je riječ o dionicama gotovo epske duljine i težine sa nešto grubljim makadamom te mjestimično kratkim i dinamičnim spuštanjima i penjanjima, preporučamo ih samo za one odvažne, koji će, ukoliko ih savladaju, biti nagrađeni fascinatnim pogledom na obje strane Pašmana, legendarni srcoliki otočić Galešnjak, te očaravajuće Kornate! A istinskim avanturistima na dva kotača predlažemo pravu cikloturističku poslasticu – savladajte  najviše otočne vrhove Bokolj i Mihovil, i razgledajte bijeli grad Zadar i njegov arhipelag kao na dlanu! Ukoliko se pak ne želite odreći adrenalinskih aktivnosti – ali onih na 4 kotača, preporučamo vožnju krškim krajolikom u Quad vozilu.

PANORAMSKI VIDICI. Ništa manje uzbudljiva nije ni pašmanska trekking avantura – riječ je o mješavini pješačenja i planinarenja po atraktivnom otočkom terenu! Ukoliko ste ljubitelj ove aktivnosti, na raspolaganju Vam je čak 9 staza različite zahtjevnosti i duljine, koje će Vas oduševiti brojnim zanimljivostima – od krškog reljefa i brdske vegetacije, do sakralnih objekata, kupolastih kamenih kućica i maslinika te neizostavnih panoramskih vidika.

A smatrate li da ste naročito vješti, zašto se ne biste okušali u pravom natjecanju – Škrapingu u Tkonu? Ova jedinstvena međunarodna utrka podijeljena u 3 težinske kategorije, iz godine u godinu privlači sve više natjecatelja diljem Europe, a iduće će godine imati i novu, 6 km dugačku Rekreativnu stazu namijenjenu djeci i odraslima koji žele provesti Škraping u zajedničkom druženju i ugodnoj šetnji u prirodi.

OKUS OTOKA. Ako ne bježite od vreve velikih gradskih središta, a niste ni zagriženi ljubitelj aktivnog odmora, velike su šanse da Pašman posjećujete – radi doživljaja za nepca! I to ne bilo kakvih, već onih sa prestižnom HOP (Hrvatski otočni proizvod) oznakom! A ako već niste, krajnje je vrijeme da posjetite neko od brojnih tamošnjih obiteljskih gospodarstava – sigurni smo da će Vam ljubazni domaćini OPG-ova “Matulić”, “Kuštera”, “Božić”, “Lanđin”, “Mađerić” i “Peričić” prirediti pravi spektakl otočkih okusa!

Naime, džem ili liker od zdrave i ukusne magunje (plod grma koji može izrasti i u pravo stablo visine i do četiri metra, prebogat vitaminom C i prirodnim antibiotskim svojstvima!), marmelada od smokve i gorke naranče, salata od aromatične trave matar, marinirane trlje i orade te zlatno ekstra djevičansko maslinovo ulje iznimne kakvoće, samo su neki od proizvoda zahvaljujući kojima Pašman slovi za otok sa najviše OPG-ova koji su se ovjenčali ovom prestižnom oznakom.

Više: Turistička zajednica otoka Pašmana

Foto TZO Pašman