Aktivni odmor

Prošetajte putevima velikog Napoleona

Jedno od najvrijednijih svjedočanstava Napoleonove vlasti na južnodalmatinskom području je Napoleonova cesta koja se proteže od Stona do Orebića

Znate li da je francuski vojskovođa Napoleon ostavio veliki trag u Dalmaciji? Njegovim imenom nazvane su ceste kojima se povezivala Dalmacija s krajevima udaljenim od Jadranskog mora. Upravo je Dalmacijom Napoleon vladao od 1806. do 1814. godine.

Općina Ston će već revitalizirani dio Napoleonove ceste od Stona do Ponikava duljine 9 kilometara kroz projekt Povijest na zrnu soli ove godine obogatiti dodatnim sadržajima. Rekonstrukcija Napoleonove ceste započinje sredinom svibnja, a pretpostavlja se da će završiti do kraja ove godine. Na toj će cesti biti dva opremljena vidikovca, uređeni nogostupi, a popravit će se i dva mostića.

bartolomija 09 mj 2010 459

No, kako je to izgledalo do sada? Kada ste došli na Pelješec, mogli ste prošetati dionicom od Stona do Gornjeg Sela, Ponikva u duljini od 9 kilometara ravnog srednjeg uspona. Šetnja je laganim hodom trajala oko 2,5 sata. Od Stona, cestom uz Solanu dolazilo se do Sumić mosta gdje se nalazi info tabla s prvim podacima o Napoleonovoj cesti. Nakon toga, kreće se dalje i cijelim putem uživa u prirodnim i kulturnim znamenitostima pelješkog kraja.

No ipak, prije nego što krenete na put, dat ćemo vam nekoliko informacija o Napoleonovom putu. On je građen u fazama, a iako je gradnja započela u doba vladavine Francuza Dalmacijom, nastavljena je i pod austrijskom vlašću. Tim su putem tada povezana sva veća mjesta na poluotoku. Osim francuske vojske, u gradnji puta sudjelovalo je i lokalno stanovništvo pa su vidljive znatne razlike u načinu i kvaliteti gradnje pojedinih dionica. Napoleonov put na Pelješcu jedno je od rijetkih preostalih svjedočanstava iz radoblja vladavine Francuza na dubrovačkom području.

Related image

Povijesna nalazišta od prapovijesti do 19. stoljeća

I dok će vam se povremeno činiti kako je nemoguća misija proći nekim dijelovima puta jer prolazi kroz nepristupačne gorske predjele, sve ćete zaboraviti pogledom na živopisni okoliš. Naime, u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se 48 manje poznatih lokaliteta iznimnog arheološkog značaja, od prapovijesti do 19. stoljeća. Neki od njih su ranokršćanska crkva sv. Mandaljene i crkva sv. Mihovila iz ranog srednjeg vijeka. Ako pogledate prema grebenu koji odvaja Stonsko polje od Ponikava vidjet ćete špilju Gudnju koja datira još iz pretpovijesnog doba.

Image result for crkva sv. Mandaljene STON

Spustite li pogled vidjet ćete udolinu Ponikava koja sadrži jednu od najimpresivnijih koncentracija velikih pretpovijesnih grobnih gomila i gradina na čitavom poluotoku. Slične gomile i gradine nižu se dalje prema zapadu duž velikog dijela trase puta. Mnoge krševite glavice nad putem okrunjene su slikovitim srednjovjekovnim i crkvicama iz kasnijeg doba povijesti.

Image result for crkva sv. Mandaljene STON

Vjerujemo da su sva spomenuta povijesna i kulturna dobra i više nego dovoljan razlog za šetnju Napoleonovim putem po Pelješcu.

Foto: Tz općine Ston
Više: www.ston.hr

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj