Aktualno

Izložba rimskih cesta Srednje Dalmacije u Arheološkom muzeju u Zagrebu!

Stari antički putevi Srednje Dalmacije kriju ostatke starokršćanskih nekropola, rimskih logora, sakralnih građevina i brojnih ostataka fortifikacijskih objekata

Da ne treba putovati u Rim kako bi se upoznale rimske ceste dokazuju obnovljene rimske ceste Srednje Dalmacije u turističke svrhe. Svi oni koje zanima povijest, arheologija ili su jednostavno znatiželjni i žele saznati kako je to izgledalo u antičko i rimsko doba, kada su vojnici rimskih legija, ali i obični putnici prolazili područjima na kojima se danas i mi nalazimo, trebaju posjetiti ostatke rimskih cesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Rimske ceste

Kako bi se sve to sačuvalo od zaborava još 2012. godine su Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Lino Ursić, vanjski suradnik na projektima arheološkog turizma te županije pokrenuli projekt pod nazivom Rimske ceste srednje Dalmacije. Da projekt izlazi iz okvira županije dokaz je istoimena izložba koja će se otvoriti 6. travnja u Arheološkom muzeju u Zagrebu kako bi se i stanovnici hrvatske metropole, ali i turisti upoznali s tim značajnim dijelom dalmatinske, ali i hrvatske povijesti.

IMG_6676_1

Putovanje u povijest kreće iz Salone, koja je uz Dioklecijanovu palaču, jedan od antičkih dragulja toga područja. Sačuvani ostaci rimskih cesta nalaze se posvuda po prostoru splitskog zaleđa poput vojne ceste Salona– Klis-Andetrium – današnjeg Gornjeg Muća te ceste novih osvajanja i utvrđivanja granica Salona – Klis, Dugopolje – Dicmo – Aequum (Čitluka) i Servitiuma gdje je bilo sjedište zapovjedništva Prve panonske flote, pretpostavlja se na rijeci Savi.

IMG_6673_1

U rimske ceste ubraja se i rudarska cesta Salona – Tilurum (Gardun, Trilj) – Argentaria (područje Srebrenice), Trgovačka cesta Salona – Tilurum – Narona u mjestu Vid kod Metkovića, zatim Salona – Spalato, Salona – Epetium (Stobreč) – Oneum (kod zaseoka Baučića, Omiš) – Makarska, Salona – Siculi (Resnik) i Tragurium (Trogir). Prolazeći nekim od tih trasa starih rimskih cesta na trenutak ćete zastati pored kanjona rijeke Cetine, Prološkog te Crvenog i Modrog jezera kod Imotskog. Na tom antičkom putu naići ćete na ostatke starokršćanskih nekropola, rimskih logora, sakralnih građevina i brojnih ostataka fortifikacijskih objekata.

 

Foto: Tz Splitsko – dalmatinske županije

www.dalmatia.hr

 

 

shares