Aktualno

Splitsko-dalmatinska županija dobiva studiju o infrastrukturnim uvjetima za razvoj turizma

Cilj izrade Studije je dobiti saznanje o tome koliki su ukupni smještajni kapaciteti koji se mogu staviti u turističku funkciju u županiji

Zbog rasta popularnosti Splita i ostalih mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji kao i povećanog dolaska turista u mjesta u toj županiji, Turistička zajednica te županije prošle je godine od zagrebačkog Instituta za turizam naručila izradu Studije o tome kakvi su infrastrukturni uvjeti u toj županiji, koje su prednosti i nedostaci te koliko još ima prostora za turistički razvoj. Upravo je Splitsko-dalmatinska županija napravila taj pionirski pothvat i postala prva županija u Hrvatskoj koja je naručila takav znanstveni dokument koji će biti gotov u proljeće ove godine.

Image result for amfora žnjan

Cilj izrade Studije je dobiti saznanje o tome koliki su ukupni smještajni kapaciteti koji se mogu staviti u turističku funkciju i to na području svakog od šest klastera u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Posebice se to odnosi na nosivi smještajni kapacitet Splitske rivijere, Splita, Makarske rivijere, Dalmatinske Zagore te otoka Hvara, Brača i Visa. Prema naputcima iz Studije dobit će se uvid u to kolike su još mogućnosti prihvata turista te koliko se najviše može ostvariti dolazaka turista i noćenja na području županije tijekom godine, a posebice u „špici“ turističke sezone. Pritom boravak turista u odredištima na području Splitsko-dalmatinske županije ne smije ugroziti održivi razvoj i kvalitetu života lokalne zajednice.

Image result for hotel park split

Na važnost izrade Studije o infrastrukturnim uvjetima u Splitsko-dalmatinskoj županiji osvrnuo se Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije koji je naglasio kako je zaista potrebno znati koje su to turističke brojke koje može izdržati prostor te županije. „Turistički razvoj ne smije ugroziti ravnotežu u opskrbi strujom, vodom i energentima, zatim ugroziti područje prekomjernom izgradnjom i na koncu ne smije se značajno poremetiti kvaliteta života lokalnog stanovništva“, rekao je Stella.

Related image

Dodao je kako se na sve to traže odgovori kako bi se stvorili što bolji uvjeti za prihvat turista koji dolaze u Split, okolna mjesta i gradove te na otoke u Splitsko-dalmatinskoj županiji. „Sve će to biti osnova za još bolji rad destinacijskog menadžmenta i javno-privatnog partnerstva. S jedne strane treba stvoriti uvjete za što bolji prihvat turista, a s druge pak strane lokalnom stanovništvu omogućiti miran suživot s gostima“, zaključio je Stella.

Foto: Tz Splitsko – dalmatinske županije, arhiv TZ Komiže

www.dalmatia.hr