Aktualno

Svi u Sinj na Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda!

This post is also available in: English

23. i 24. ožujka 2018., hotel Alkar

Ima li što ljepše od mirisa mora, šuma valova, vina, maslina i pršuta? Upravo pršut, taj slasni suhomesnati proizvod zbog svog savršenog okusa sve je poznatiji u svijetu.

U našoj zemlji tradicionalna proizvodnja pršuta postoji od davnina, a pršuti se razlikuju po podnebljima iz kojih dolaze te po tehnologijama njihove prerade. I dok uživate u tim nepcu ugodnim mesnim proizvodima morate znati kako su autohtoni hrvatski pršuti zapravo krčki, dalmatinski, drniški i istarski pršut. Među njima je samo istarski pršut nositelj Zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.

Kako bi se još bolje upoznali s pršutima, alkarski grad Sinj već 13. godinu zaredom, 23. i 24. ožujka u hotelu Alkar organizira Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem. Sigurno će i ta gastronomska manifestacija u razdoblju predsezone privući još više turista i posjetitelja u zaleđe Splitsko-dalmatinske županije. Proteklih godina sajam pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda privukao je mnogo posjetitelja iz Istre i kontinentalne Hrvatske, a ove se godine očekuje još veći odaziv. Posebice se očekuje dolazak posjetitelja iz Splita i ostalih dijelova Dalmacije.

Ovogodišnji Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda, osim promotivnog i ocjenjivačkog karaktera imat će i revijalni i edukativni dio jer će se posjetitelji na brojnim stručnim predavanjima moći informirati o načinu proizvodnje i plasmanu suhomesnatih proizvoda te posebice pršuta. Osim pršuta iz svih krajeva Lijepe naše u kojima se ta delicija proizvodi, na sajmu će se sa svojim proizvodima predstaviti i gosti iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

Kako bi se dočarala sva gostoljubivost hrvatskog čovjeka iz svih krajeva naše zemlje, u sklopu sajma bit će upriličen bogati kulturno-umjetnički program na kojem će se predstaviti baština s područja Dalmacije, Hercegovine, Like i Slavonije. I ove će se godine tradicionalno predstaviti turističko-ugostiteljske škole s područja Dubrovnika, Sinja, Splita, Trogira i Šibenika čiji će se učenici natjecati u BURA CUP-u u umijeću aranžiranja i serviranja pršuta i ostalih tradicionalnih proizvoda.

Sajam prsuta u Sinju_7

Stoga, u svojim planerima rezervirajte 23. i 24. ožujka za odlazak na Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda i, osim u tim slasnim delicijama uživajte u razgledavanju tog ponosnog hrvatskog grada kojeg pod budnim okom čuva njegova Gospa Sinjska.

PROGRAM SAJMA

22.03.2018.ČETVRTAK – program za dostavu uzoraka na ocjenjivanje

08:00  PROGRAM STRUČNOG OCJENJIVANJA KVALITETE PRŠUTA
08:00  DOSTAVA I ŠIFRIRANJE UZORAKA
08:30-15:30 OCJENJIVANJE KVALITETE PRŠUTA


IZLAGAČKI PROGRAM  /  EDUKATIVNI PROGRAM I OKRUGLI STOLOVI

 

1.dan- 23.03.2018.  PETAK

09:00  DOLAZAK IZLAGAČA
10:30  KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM
11:30  SVEČANO OTVARANJE SAJMA PRŠUTA

23.03.2018.

  • Izložba pršuta i suhomesnatih proizvoda
  • Prezentacija sira, Prezentacija autohtonih prehrambenih proizvoda i vina
  • Prezentacija tradicijskih proizvoda, Kulturno umjetnički programSajam prsuta u Sinju_8

U sklopu  Sajma biti će  organizirani okrugli stolovi, predavanja i predstavljana  s temama:

  • Predstavljanje programa: Vladine i druge institucije, udruženja i komore, banke i fondovi, Razvojni programi Splitsko- dalmatinske županije i grada Sinja
  • Mogućnosti prijave  na natječeja Ministarstva poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.Poboljšanje gospodarske konkurentnosti regije
  • HBOR – potpora ujednačenom i održivom gospodarskom i društvenom razvitku RH “ Mogućnosti financiranja Europskih strukturnih projekata za Ruralni razvoj.
  • Sastanak i prezentacija Poduzetničkih potpornih institucija i Lokalnih akcijski grupa, ESIF Jamstva, ESIF Zajmovi, Klasteri kao model  udruživanja- primjeri dobre prakse
  • Senzorska analitika: Značaj ocjenjivanja kvalitete pršuta
  • Tehnologija proizvodnje i tehnološki trendovi u proizvodnji pršuta
  • Predstavljane kooperantskih mogućnosti uzgajivača svinja i proizvođača pršuta
  • Prezentacija „ Hrvatski otočni proizvod“ i „Oznake kvalitete „
  • Promocija najbolje ocijenjenih pršuta
  • Kulturni i zabavni program za posjetitelje i izlagače

Sajam prsuta

2.dan- 24.03.2018. SUBOTA

10:00 SAJAM OTVOREN ZA POSJETITELJE
11:30  KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM
13:30  DEGUSTACIJA  PRŠUTA
15:30  PROGRAM  ZATVARANJA SAJMA
–   Kulturno umjetnički program
–   Proglašenje rezultata natjecanja
–   Proglašenje pobjednika

Sajam prsuta u Sinju_12

visitsinj.com
Posjetite Turističku zajednicu grada Sinja na facebooku
logotipi-zagora hr

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com
www.tzo-klis.htnet.hr

Sponzorirani članak

 

This post is also available in: English