Aktualno

“Svugdje je lijepo, al u Splitu najljepše” Ožujak u znaku atraktivnih glazbenih i kulturnih događanja!

Početak proljeća u Dioklecijanovom gradu ovoga će ožujka biti u posebnom raspoloženju. To je i doba dolazaka što više gostiju u naš grad i to posebice zbog kulturnih događanja. I ovoga puta, kao i prijašnjih godina, čelnici Turističke zajednice grada Splita u suradnji sa splitskim muzejima, galerijama i kazalištima pripremili su pregršt događaja u kojima će svatko pronaći nešto za sebe – od onih najmlađih do najstarijih.

Kako je najlipši grad na svitu sam po sebi spomenik o čemu dovoljno kazuje šetnja njegovim ulicama u kojima se isprepliće sadašnjost s duhom prošlosti, tako se u mnogim galerijama i muzejima može osjetiti dah nekih starih vremena. Na trenutak zastanite, duboko udahnite i zamislite da ste sudionik nekadašnjih vremena.

Kako popularni 2Cellosi znaju reći “Svugdje je lijepo, a u Splitu najljepše! Stjepan Hauser i Luka Šulić već su godinama najbolja reklama Hrvatske u cijelom svijetu, a koncerti glazbenih virtuoza na domaćem terenu se ne propuštaju.

U Splitu je snimljen posljednji video za skladbu „Love Story“, koji je svojevrsna najava prvog velikog koncerta u Splitu. 2CELLOS-i su dosad samo jednom nastupali u Splitu, i to na rivi 2012. godine. Koncert 16. ožujka 2018. u splitskoj Spaladium Areni, nipošto nemojte propustiti.

Za najmlađe

I dok se vi tako šećete muzejima, vaši vas mališani vuku za rukav jer i oni žele uživati u nekim kulturnim događanjima. Kako bi i njima udovoljili, Gradsko kazalište lutaka Split, 17. ožujka priprema premijeru predstave Grga Čvarak, nestašnog Grge, tankog ko suharak, tog poznatog glavnog lika zbirke pjesama pjesnika Ratka Zvrka. U Grgi će se zbog njegove neobuzdane naravi i impulzivnosti vjerojatno prepoznati mnogi moderni Grga Čvarci. Treba napomenuti kako će se ta predstava posebice davati za djecu koja ne mogu kontrolirati svoj psihomotorni nemir i koja se teško uklapaju u svakodnevne aktivnosti. Upravo će se s predstavom Grga Čvarak pokušati pokazati njima, ali i ostaloj djeci kako se trebaju ponašati prema djeci koja su po mnogočemu posebna, ali su vrijedna djeca i dobri prijatelji.

Festival pričanja priča Pričigin

Kada vam dojadi kazalište tada svakako trebate posjetiti Festival pričanja priča Pričigin koji Udruga Pričigin organizira od 2006. godine. Festival je na tragu suvremenih svjetskih, a posebice europskih trendova. Naime, želja je organizatora da se u Splitu, ali i u cijeloj Hrvatskoj aktivira postojeća kritična masa ljudi, a to su pisci, kazališni djelatnici, izdavači…koji će pridonijeti unapređenju suvremenosti umjetničkog djelovanja. I iz splitske Turističke zajednice pozivaju sve na Pričigin. Jednu od najposjećenijih priredbi u kulturnom kalendaru Splita. A posebnost je u tome što svake godine, a ove godine po deveti put zaredom, Pričigin obuhvaća 20. ožujka, dan koji nije samo posljednji dan zime već i Svjetski dan pripovijedanja. Zato…put pod noge i na pripovijedanje na Pričigin, a pripovijedanja Splićanima zaista ne nedostaje.

Jubilarni 25. Porin

Jedna od najvažnijih kulturno-glazbenih događanja je jubilarni 25. Porin koji će se održati 23. ožujka u splitskoj Spaladium Areni. Završna dodjela nacjenjenjije i najdugovječnije hrvatske glazbene nagrade održat će se četvrti put zaredom u Splitu, a nastupit će najzvučnija imena domaće estradne scene. Uz nagrade u 35 kategorija, dodijelit će se i nagrada Porin za životno djelo i to umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbenu scenu. Ovogodišnji dobitnici su pijanistica Pavica Gvozdić, autori i književnik Jakša Fiamengo i veličanstveni Oliver Dragojević.

Proljeće na pjatu

Gastro ožujak započeo je Tjednom restorana – najukusnijim tjednom u godini, a i ovog proljeća zaintrigirat će i najokorjelije gastroljupce. Svake godine ponovno nam otvara lijepu priliku da posjećujemo neke od najboljih restorana po pristupačnim cjenama menija s tri slijeda jela za 100 kuna po osobi, ponegdje i uz uključenu čašu vina.

Ako pritom osim dobro pojesti volite i spremati, te vam se sviđa družiti se s ljudima koji vole kuhati i želite poboljšati svoje kulinarske vještine u isto vrijeme … onda ne tražite dalje! Dobrodošli u Split, grad gastronomije. Povest ćemo vas na putovanje kroz gužvu živopisne splitske tržnice i ribarnice, gdje ćete odabrati  najsvježije namirnice. Nakon toga ćemo krenuti u  Kuharsku akademiju SKMER-a gdje ćete naučiti kako kuhati na dalmatinski način!

Kinoteka Zlatna vrata pripremila je bogati program za ožujakjesec. Donosi mnoštvo filmova, kako starijih tako i novijih kino hitova, premijera… U ožujku je, između ostalog, organiziran program u sklopu Međunarodnog dana žena, Dana frankofonije te Dana kršćanske kulture. Osim toga, ponovno su na repertoaru poznati programi Kino Cirkus, oDOK-a i Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića.

Image result for Anto Kajinić: Putovanje kroz bjeline

Od umjetnosti bi izdvojili izložbu sarajevskog umjetnika Ante Kajinića “Putovanje kroz bjeline”, koja se održava u galeriji Kula, od 14. ožujka do 27. travnja 2018.

Antigona

Ožujak u HNK Split u znaku premijere Višnjika, Antigone i raskošnog baleta

Studenti Glumačkog odjela Umjetničke akademije u Splitu, prikazati će Sofoklovu Antigonu. Ovom ispitnom produkcijom žele nam pokazati kako svaku suvremenost, pa tako i njihovu generaciju, čeka onaj agon suprotstavljenih načela s kojim se suočavala i arhetipska Antigona.

Ljubitelji drame uživat će u premijeri i izvedbi Višnjika, jednoj od najpoznatijih i najigranijih drama Antona Pavloviča Čehova, o snalažljivosti ruske plemkinje, grofice Ljubove Andrejevne Ranjevske, koja se nakon bankrota i ljubavnog brodoloma vraća se iz Pariza na obiteljsko imanje u ruskoj provinciji.

Vragolasta djevojka

Eklektična partitura francuskoga skladatelja Ferdinanda Hérolda, Vragolasta djevojka, bogata je citatima Rossinijevih i Donizettijevih opera te glazbe Mozarta i Haydna, omogućuje plesne varijacije obilježene ekspresijom,mimikom i pantomimom, što je i jedan od osnovnih razloga što se ovaj vedri balet iz prošlosti kontinuirano održao od 1789.

Detaljni program koncerata i događanja pogledajte na www.visitsplit.com

Image may contain: sky, text and outdoor

Foto: arhiva TZG Splita, HNK Split, Pričigin, Porin, 2Cellos

logotipi-hr-1-1024x375

 

 

shares