Aktualno

Vela Luka slavi Dan općine i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Josipa

Kad ću opet doć da te vidim ja…Velu Luku mala ne zaboravi…poznati su stihovi jedne od najljepših dalmatinskih pjesama posvećenih Vela Luci, mjestu na  zapadnom dijelu otoka Korčule. Taj miran mediteranski gradić, čiji se stanovnici pretežito bave poljoprivredom, ribarstvom i turizmom, na blagdan sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske i obitelji, obilježava Dan općine.

Image may contain: one or more people, sky and outdoor

I ove godine na taj dan, 19. ožujka svi će Velolučani sa svojim gostima proslaviti Dan općine, ali i blagdan sv. Josipa nebeskog zaštitnika svoga mjesta, i to kako nalaže tradicija i običaji. Cijeli tjedan uoči obilježavanja Dana općine protekao je u brojnim kulturno-turističkim manifestacijama. U subotu, 17. ožujka održat će se 24. otvoreno prvenstvo Vela Luke u stolnom tenisu, a ujedno će se održati i svečana sjednica Općinskog vijeća Vela Luka s dodjelom općinskih javnih priznanja.

Image may contain: one or more people, people standing, mountain, sky, outdoor and nature

Najuspješnijim sportašima Vele Luke u 2017. godine dodijelit će se nagrade. Nakon toga uslijedit će Svečana večera za sve laureate općinskih javnih priznanja kao i za sve uzvanike. U nedjelju, 18. ožujka održat će se promocija knjige „Ratni put korčulanskih postrojbi u Domovinskom ratu“, autora Željka Seretineka.

Image may contain: 1 person, standing, crowd, wedding, shoes and outdoor

Veliko finale proslave Dana općine održat će se, kako je već rečeno, na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka kada će se na mjesnom groblju svetog Roka svečano položiti vijenci za sve pokojne pred Spomen križem te na grobove prvog Općinskog načelnika Tadije Tabaina Šantića i prvog velolučkog župnika i dobročinitelja Don Petra Jokovića. Blagdanska procesija i sv. Misa održat će se u crkvi sv. Josipa dok će na Pijaci ispred Župne crkve svoj glavni godišnji nastup održati F.D. „Kumpanija“.

Image may contain: 1 person, sitting, wedding and indoor

Kako bi sve proteklo u radosti i veselju neće nedostajati dobrog raspoloženja te gastronomske ponude. Važno je istaknuti kako će se Dan općine nastaviti i dalje, pa će se tako u srijedu, 21. ožujka položiti vijenac na spomen-ploču i grob Šime Vučetića.

Image may contain: ocean, sky, twilight, outdoor, nature and water

U Velikoj galeriji Centra za kulturu održat će se predavanje pod nazivom „Oceanska Hrvatska“, predavača prof, dr. sc. Joška Božanića.

Image may contain: mountain, sky, outdoor, nature and water

Ciklus proslave završava u ponedjeljak, 26. ožujka otvaranjem izložbe likovnih radova djece iz Dječjeg vrtića Radost i nastup „Male Mafrine“ u Velikoj galeriji Centra za kulturu u Vela Luci.

Image may contain: text

Turistička zajednica Općine Vela Luka
Obala 3 br. 19, 20 270 Vela Luka

www.tzvelaluka.hr

shares