Aktualno

Završeno snimanje dokumentarnog filma “Doba uskoka” na Braču

Doba uskoka na Braču

Da i Hrvati imaju svoje Pirate s Kariba dokaz je igrano-dokumentarna serija Doba uskoka, scenarista, redatelja i skladatelja Božidara Domagoja Burića, čije je snimanje upravo završeno na plaži Babin laz i u Škripu na otoku Braču. Ta nova serija iz zaborava je na vidjelo stavila povijesnu priču o Uskocima i turbulentnu povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama i borio se protiv stranih utjecaja.

U potrazi za najljepšim kadrovima, produkcijski tim je stigao u Supetar na otok Brač, a za potrebe snimanja bio je angažiran veći broj statista i pomagača. Na plaži Babin laz snimljen je bijeg uskoka od Mlečana i plaćenika, po uzoru na događanja koja su se odvijala tijekom 16. i 17. stoljeća u Hrvatskom Primorju.

Kako se ne bi baš sasvim poistovjetili s filmom Pirati s Kariba, potrebno je istaknuti da su se neki događaji iz hrvatskog filma zaista dogodili. Osim spomenutih scena na Braču, do sada je snimljeno uprizorenje bitke kod Nikopolja 1396. godine, pad Konstantinopola 1453. godine. Pritom je glavni lik bio Mehmed Osvajač, hrvatskoj javnosti poznatiji kao sultan.

Igrano-dokumentarna serija Doba uskoka, za koju se vjeruje kako će naslijediti dokumentarnu seriju Hrvatski kraljevi i Republika te se „otisnuti“ u svijet, sastoji se od četiri nastavka, a svaki u trajanju od 50 minuta. Nakon snimanja na Braču, snimanje se nastavlja u Stonu, a serija bi trebala ugledati svjetlo dana već krajem godine.

Supetar je s veseljem dočekao snimanje igrano-dokumentarnog serijala Doba uskoka, ovom prigodom je s Brača sudjelovalo preko 80 statista, poseban fokus je bio na mlađoj populaciji od 20 do 40 god,  menadžment i produkcija izuzetno su zadovoljni njihovim angažmanom. Snimalo se 4 dana na lokacijama Škrip i Babin laz. Unatoč ekstremnim vremenskim okolnostima, magli, snijegu, jakom vjetru… sve je odrađeno besprijekorno, cijeli produkcijski tim je izuzetno zadovoljan, a nama koji smo bili angažirani na ovom događanju ostaju lijepe uspomene“ , kazao nam je direktor Turističke zajednice Supetar Ivan Cvitanić, te istaknuo kako je ovo samo jedan u nizu filmskih projekata u Supetru. Osim ljetnog filmskog festivala, da su Supetar i otok Brač sve atraktivnija destinacija tvorcima sedme umjetnosti, svjedoči i i pretpremijera filma i činjenica da je više od pola snimanja hrvatskog kino hita “Osmi povjerenik” odrađeno na Braču, većina u Škripu i u uvali Smrka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od ostalih bračkih lokacija, snimalo se na škripskom groblju, u crkvi i u muzeju Uja, te u Kaštelu Gospodnetić u Dolu. Lica stanovnika „Trećića“ najvećim su dijelom oživjeli stanovnici Škripjana i Nerežišća, uz pomoć Supetrana i mještana Milne.

Pripadnici počasne straže crkve sv. Martina iz Sumartina i bračko folklorno društvo Ciciljona iz Supetra posudili su kostime za potrebe snimanja filma.

Foto: Tz grada Supetra

www.supetar.hr