• hr

Rekreativni bike maraton „Uvati vitar 2018“ idućih 5 godina u Sutivanu!

U hotelu „Atrium“ u Splitu održana je konferencija za medije povodom predstavljanja bike maratona  „Uvati vitar 2018“  koji  će se održati  u periodu od 18.05. – 20.05.2018. godine na otoku Braču.  Kraj svibnja je sada već tradicionalno rezerviran za bike weekend. Radi se XCM maratonu „Uvati vitar“, rekreativnom biciklističkom maratonu, utrci koja se održava od 18. do 20. svibnja na otoku Braču. Sutivan je još 2015. godine krenuo u brendiranje mjesta kao ‘bike friendly destinacije’. Na konferenciji je istaknuto kako će narednih pet godina Sutivan biti domaćin bike maratona ‘Uvati vitar’.

Na  konferenciji su sudjelovali: Joško Stella-direktor Turističke zajednice Splitsko – Dalmatinske županije, Dario Rocco, direktor utrke, Ranko Blažević – predsjednik TZO Sutivan, Tončica Tonšić – direktorica TZO Sutivan, Petar Anibalović, voditelj komunalnih poslova u općini Sutivan, tajnik BK „Grma“, te ostali članovi tima iz organizacije XCM maratona „Uvati vitar“ 2018., Joško Fabris, Frane Fabris  i Mario Graša.

Očekujemo do 300 biciklista, koji će svoje umijeće pokazati na tri staze, ‘Bonaci’ dugoj 19 kilometara, ‘Vitru’ od 40 te ‘Buri’ dugoj 75 kilometara. Nakon održane prošlogodišnje utrke, osluškujući dojmove s terena zaključili smo da je Sutivanu kao maloj destinaciji sa svega 850 žitelja pametnije okrenuti se prema ovom vidu aktivnog odmora, odlučili smo se za rekreativni ‘bike maraton’ na tri staze. Iako seove godine utrka ne boduje, poslužit će kao priprema sudionicima koji se aktivno bave biciklizmom za neku od sljedećih utrka, računamo i na porast noćenja i dolazak oko 600 gostiju. Prošle smo godine u odnosu na pretprošlu imali 70-ak posto više dolazaka i 60-ak posto više noćenja – kazala je direktorica Turističke zajednice Sutivan Tončica Tonšić.

Direktor utrke Dario Rocco je također naveo da je jedan od noviteta što je utrka potpuno okrenuta rekreaciji, staze su raznolike, svatko će odabrati prema svojim ukusima i mogućnostima. Najkraća staza, Bonaca, je prilagođena je za početnike, Vitar  i Bura radi raznolikosti trerena za malo iskusnije.

 

Podršku projektu od samih početaka je dao i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella posebno naglašavajući kako je Sutivan krenuo u ‘bike friendly destinaciju’ paralelno s programom cikloturizma županijske turističke zajednice, odličan su primjer kako se može kvalitetno razvijati razvijati cikloturizam u destinaciji, – naglasio je Stella.

O značaju utrke još su govorili Joško i Frane Fabris iz tima, navodeći da je rekreacijski biciklizam jači nego natjecateljski u Hrvatskoj i da na tome treba graditi sezonu, dok je koordinator Mario Graša istaknuo kako će deset velikih brendova izložiti preko 100 top modela, čime je ‘Uvati vitar’ i najveći ‘Bike Expo’ u Hrvatskoj.

Za sudjelovanje u utrci nije potrebna nikakva licencija i mogu se prijaviti biciklisti koji se tim sportom bave iz amaterskih i rekreativnih pobuda.

Kako ne bi sve ostalo samo na turističkoj vožnji, naspretnijima i najbržima dodijelit će se nagrade. Domaćini su pripremili bogati nagradni fond, a svi mogu sudjelovati i u uvijek atraktivnoj tomboli. Start biciklističke utrke je u mjestu Sutivan gdje će se održati svi popratni događaji.

Oni koji to žele, na sutivanskoj rivi moći će se družiti s najvećim biciklističkim brendovima. Domaćini su se pobrinuli i za pravu feštu nakon utrke, pa će tako svi natjecatelji, njihove pratnje te svi oni koji će pratiti utrku namjerno ili slučajno, nakon utrke na sutivanskoj rivi uživati u bogatoj gastronomskoj i enološkoj ponudi otoka Brača.

Domaćini su pripremili i sadržaje za najmilije i najmlađe, u nedjelju 20. Svibnja nedjeljno jutro je predviđeno najmlađe – Kids Race i fotografiranje sa pobjednicimaXCM utrkeUtrka se održava u samom centru Sutivana.

 

www.visitsutivan.com

Facebook: https://www.facebook.com/visitsutivan

Twitter: https://twitter.com/TZOSUTIVAN

shares