Aktualno

Brački kamen – najdragocjenije blago otoka Brača

This post is also available in: English

Na otoku Braču čovjek i kamen žive i stvaraju zajedno od davnina. Za Bračane je kamen dragulj. Oni ga ne vade već „beru“ kao najdragocjenije blago. Od tog su blaga – bijelog kamena nastala neka od najmonumentalnijih spomenika poput Dioklecijanove palače u Splitu te mnogih crkvi i palača diljem Dalmacije. No, brački kamen je poznat i u svijetu. Njime je uređeno predvorje zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku, na što su Bračani, ali i ostali stanovnici Hrvatske veoma ponosni. Priča se kako su dijelovi Bijele kuće u Washingtonu također sagrađeni od bračkog kamena, ali za to ne postoje vjerodostojni dokazi, pa i dalje sve ostaje samo na razini priče. No, lijepo je vjerovati da je tome tako.

Image result for Å¡kola kamenoklesarstva

Kako zapravu nastaju velika, ali i mala remek-djela tj. suveniri od bračkog kamena? U klesarskoj školi Pučišća školuju se budući veliki majstori – kamenoklesari koji svojim vrijednim rukama izrađuju prave male umjetničke proizvode. Gornji Humac u mjestu Pučišća, desetak kilometara udaljenom od Supetra, kolijevka je brojnih majstora kamenoklesarstva i svjetski poznatih kipara. Nakon trogodišnjeg školovanja, iz škole odlaze mladi ljudi, među kojima ima i djevojaka, koji nakon još tri godine prakse polažu majstorski ispit. Nakon toga, otvaraju vlastite kamenoklesarske radionice u kojima oni daju mašti na volju i izrađuju vrijedne skulpture i suvenire za prodaju turistima. Kameni proizvodi i suveniri izrađuju se tokarenjem, klesanjem štokanjem, brušenjem, poliranjem i graviranjem. Kamenoklesarska škola u ljetno doba je otvorena za posjetitelje tako da svatko tko poželi može razgledati učeničke radove.

Image result for škola pučišća

Ako vam je dosta nemaštovitih poklona, uputite se na Brač, posjetite Kamenoklesarsku školu ili naručite neki suvenir po vašoj želji poput raznih svijećnjaka, pepeljara, vaza, satova i raznih figura, a vrijedni brački majstori napravit će sve što je u njihovoj moći. Ukrasite vaš dom autohtonim hrvatskim kamenom koji će kroz izabrani suvenir „ispričati“ svoju priču o težačkim davnim danima na otoku Braču.

Image result for škola pučišća

www.dalmatia.hr

Foto: Kamenoklesarska škola Pučišća, Dražen Jakšić

 

This post is also available in: English