Aktualno

Čudesni vrtovi kaštelanski

This post is also available in: English

 

Ljepota Kaštela oduvijek je privlačila mnoge turiste, ali i umjetnike, pisce i književnike. Jedan od njih, poznati hrvatski pjesnik Andrija Kačić Miošić bio je posebno vezan uz Kaštela kojima je posvetio niz svojih pjesama. Tako i u jednoj pjesmi, među ostalim, parafrazirino ističemo – kako je sedam mjesta Kaštela poredano poput sedam labudova. Pjesnik je time želio naglasiti ljepotu, senzualnost, gracioznost i profinjenost mjesta baš kao što su labudovi.

Na tragu tih „sedam labudova ili sedam Kaštela“ nastali su i njihovi predivni vrtovi čije se ljepote ne bi posramili ni vrtovi uređeni po francuskom ili engleskom stilu. U sedam Kaštela nalaze se tri takva predivna vrta i četvrti – privatni obitelji Karanušić iz Kaštel Kambelovca, za čije su uređenje dobili brojne nagrade. Poželite li uživati u ljepoti prirode, miru i pjevu ptica tada svakako u svoj itinerer upišite i posjetu vrtovima Kaštela.

Povijesni perivoj – Park Vitturi

To je prvi perivoj podignut u Kaštelima u drugoj polovini 18. stoljeća. Podignuo ga je Radoš Micheli Vitturi, plemić iz Kaštel Lukšića. Danas je taj perivoj poznat pod nazivom Park Vitturi, a nalazi se na obali Kaštel Lukšića na 7450 četvornih metara površine. Park Vitturi prolašen je spomenikom kulture 1968. godine, te se na toj čuvenoj listi našao uz bok Gučetićeva parka u Trstenu, Garanjinova parka u Trogiru i Borellijeva u Svetom Filipu i Jakovu. Zbog svojih karakteristika, Park Vitturi može se ubrojiti u rijetke spomenike hrvatske vrtne arhitekture. Šetajući njegovim perivojima naići ćete na sačuvane broderije od šimšira, stare primjere čempresa, alpskog bora i pinija lovora. Tamo se nalazi i neko egzotično drveće poput firmijana iz obitelji kakaovca te mirisavog kalikantusa.

Školski botanički vrt Osnovne škole Ostrog

Od 1976. godine kada se Osnovna škola u Kaštel Lukšiću preselila u novu zgradu, započelo je uređenje potpuno zapuštenog okoliša škole. Na četiri hektara površine oko škole raste više od 1400 sorti biljaka koje potječu sa svih strana svijeta, a pretežito iz mediteranskog podneblja. Najveći dio botaničkog vrta zauzima arboretum, izgrađen u pejzažnom stilu engleskog perivoja. U južnom dijelu botaničkog vrta nalaze se skupine autohtonog i egzotičnog drveća, grmova, trajnica i cvjetnica, a pažnju posjetitelja privlače i skupine aromatičnog i ljekovitog bilja. Botanički vrta je izgrađen po englesko/francuskom principu, pa se tako na njegovom sjevernom dijelu nalazi tzv. mali park, potpuno simetričnih linija. Tamo se nalazi i kamena pozornica na kojom se odvijaju razna kulturno-umjetnička događanja. No, sastavni dio botaničkog vrta čini maslinik sa 170 stabala maslina. Njegovih 45 sorti domaćih i stranih maslina predstavlja jedan od najvećih kolekcionarskih nasada na hrvatskom Jadranu.

Biblijski vrt Stomorija – svetište Gospe od Stomorije

Na mjestu Gospe Stomorija tj. crkvice sv. Marije na padinama Kozjaka danas se nalazi Biblijski vrt. U njemu već stoljećima rastu platane, masline, vinova loza, smokve i biljke koje se spominju u Bibliji. Tijekom godina, ljudi su zasadili i neke druge biljke poput Judnog drveta, lovora, akacije, ali začinskog i mirisnog bilja. Na ulazu u Biblijski vrt nalazi se Spomen-kamen, a nasuprot njega maslina Pape Ivana Pavla II, koju je on blagoslovio 1998. godine prigodom svoje posjete Splitu. U terarastom dijelu vrta koji se naziva Jidro, pod čijim je starim maslinama, a u slavu hrvatskim velikanima, postavljena je Kolona kamenih megalita. S vidikovca Biblijskog vrta pruža se predivan pogled na Kaštelansko polje i zaljev, a tamo je posađen i mali vinograd u spomen težaku i lozi. U njemu, uz ostale vrste vinove loze, raste i Kaštelanski crljenak, poznatiji kao Zinfandel.

„Rajski vrt“ obitelji Karanušić iz Kaštel Kambelovca

Uz kuću obitelji Karanušić u Kaštel Kambelovcu raste više od 300 raznih biljaka, zajedno tvoreći „Rajski vrt“. U njemu se nalazi niz tropskih i suptropskih biljaka, oko 50 vrsta palma, 10 vrsta aloa, ali i ostalog bilja koje raste u Dalmaciji. Za svoj vrt, bračni par Katarina i Ante Karanušić dobili su niz nagrada. Uz disanje prelijepih biljaka, čuje se cvrkut ptica, ali i glasanje žaba i kornjača koje „Rajskom vrtu“ daju poseban štih.

Posjetite sve te prelijepe vrtove i uživajte u njihovoj milozvučnosti i meditativnosti jer ćete samo na taj način osjetiti neka prošla vremena s tog područja.

Foto: Tz grada Kaštela

Posjetite Tz Kaštela  Facebook stranicu i budite u toku s svim novostima!

www.kastela-info.hr

728x90 hr

 

 

This post is also available in: English