Aktualno

Dani okusa varaždinskoga kraja – do prvog svibnja kušajte blago varaždinskog stola

U vremenu od 13. travnja do 01. svibnja održati će se treći po redu Dani okusa varaždinskoga kraja, koji ove godine obuhvaćaju 14 ugostiteljskih objekata – nosioca standarda Okusi varaždinskoga kraja. Oni će ljubiteljima gastronomskih specijaliteta omogućiti da po promotivnoj cjeni uživaju u dva menija od tri slijeda jela spravljenih od tradicijskih namirnica našega kraja.

Doživjeti kuhinju varaždinskoga kraja, znači upoznati bogatstvo i raznolikost jela koja su, s jedne strane, nastala jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica uz kućna ognjišta ili, s druge strane, osobitim kulinarskim umijećem i vještinama u građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama.

Ljudi su ovdje oduvijek znali uživati u bogatstvu okusa što krijepe tijelo i opuštaju dušu, u dobrom jelu i piću. Zato to preporučuju i svojim gostima.

I ne žurite pri tom…

Predajte se vremenu i doživljaju…

Osjetite u svakom zalogaju kolika je ljubav, a kako kaže ona narodna „Ljubav ide kroz želudac“, utkana u pripremu jela koje blagujete…

Ovo je pozivnica za doživljaj i istraživanje raznovrsne palete okusa u odabranim objektima koje resi oznaka standarda Okusi hrvatske tradicije– Okusi varaždinskoga kraja.

Kušajte i uživajte upoznajući ih.

Dobar vam tek !

Cjelokupnu ponudu menija po objektima možete preuzeti ovdje.

OKUSI HRVATSKE TRADICIJE – vrijedan projekt vrednovanja izvorne gastronomije

Kako je gastronomija pojedinog kraja ili regije, danas sve značajniji motiv za putovanje te bitan element ocjene ukupnog doživljaja i zadovoljstva gosta turističkim odredištem u okviru nacionalnog projekta Okusi Hrvatske tradicije, razvijen je i projekt Okusi  varaždinskoga kraja.

[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2018/04/Okusi-Varaždinskoga-kraja_logo.pdf” title=”Okusi Varaždinskoga kraja_logo”]

Sadržaj projekta je usmjeren na razvoj ponude lokalnih i regionalnih gastronomsko-kulinarskih prepoznatljivosti, brendiranje, umrežavanje ponude, promociju i propagandu sudionika nosioca standarda Okusi, te sustavni razvoj turističke ponude i novih turističkih proizvoda u području gastronomije.

Temeljno je polazište projekta u utvrđivanju, označavanju (labelingu) i brendiranju lokalnih ugostiteljskih objekata s ponudom tradicijske hrane, odnosno jela pripremljenih s tradicijskim namirnicama,  te njihovo umrežavanje na nacionalni nivo radi zajedničkih promotivnih i marketinških aktivnosti usmjerenih na prepoznavanje Hrvatske kao gastronomskog i enološkog turističkog odredišta uz istovremeno stvaranje uvjeta za razvoj gastronomskog turizma i podizanja kvalitete ponude.

Sudionici projekta su ugostiteljski objekti koji u dnevnoj ponudi imaju lokalna tradicijska jela i pića, te prihvaćaju utvrđene osnovne standarde i pravila. Označavaju se tablom sa znakom i logotipom projekta.

Gastronomsko naslijeđe tako objedinjuje pripremu tradicionalne hrane po starim receptima i načinima,  kroz upotrebu lokalnih proizvoda i namirnica proizvedenih u očuvanoj prirodi (po mogućnosti ekološkom proizvodnjom), i koji ujedinjuje poljoprivredu, enologiju, gastronomiju, proizvodnju i kulturu, te je na kraju važan dio održivog razvoja sredine.

Turistička zajednica Varaždinske županije

Facebook TZ Varaždinske županije

Dani okusa Varaždinskog kraja

fotografije preuzete: TZ Varaždinske županije