Aktualno

Dioklecijanova palača od bijele čokolade oduševila Splićane!

Simbol Splita u slatkom izdanju!

Kraš je u suradnji s TZ grada Splita i Muzejom grada Splita u srijedu, u Gotičkoj dvorani Papalićeve 1, predstavio svoj novi proizvod – suvenir -Dioklecijanovu palaču od bijele čokolade.

Poznato je da je Dioklecijanova palača brend Splita. Ali, kako ona izgleda u slatkom obliku znaju u Krašu u čijem je „čokoladnom laboratoriju“ kreirana prava mala Dioklecijanova palača od bijele čokolade. I sve se to dogodilo u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita. No, kako je zapravo sve počelo?

Predsjednik uprave Kraša Damir Bulić, fetivi Splićanin, prije godinu dana došao je na ideju realizacije projekta makete Dioklecijanove palače u čokoladnom obliku. „Ideja je nastala prošle godine kada smo obnavljali Kraševu Bonbonnieru na Pjaci. Tada smo shvatili da našim klijentima, ali i svima ostalima koji dolaze u Split i vole taj grad moramo ponuditi još jednu dodanu vrijednost“, rekao je Bulić. U razgovorima s Alijanom Vukšić, direktoricom splitske Turističke zajednice došlo je do ideje stvaranja jednog novog specifičnog suvenira. Kroz sve te ideje protezalo se osmišljavanje suvenira dostojnog Splita, tog spomenika kulture i baštine, ali i hrvatskog šampiona turizma.

Bijela Dioklecijanova palača zadivila finskog predsjednika

Splitom su prošetale mnoge poznate osobe iz svijeta umjetnosti, filma i glazbe, ali i finski predsjednik Sauli Niinisto koji, zbog obveza, nije bio u mogućnosti posjetiti Dioklecijanovu palaču. Tada su mu u splitskoj Turističkoj zajednici dali suvenir – Dioklecijanovu palaču od bijele čokolade s kojom se oduševio i rekao da se, zaista mora vratiti u Split!

Za čokoladnu Dioklecijanovu palaču model je napravio kipar Frane Šitum, koji je izradio model palače iz 305. godine u omjeru 1:1500, a kada je vidio što je proizašlo iz njegovog modela, bio je vrlo zadovoljan. „Smatram da je ovo dobar početak za razvoj suvenira i u ostalim smjerova. Zaista sam sretan što sam sa svojom idejlom pridonio stvaranju originalnog suvenira“, rekao je Šitum.

Čokoladna Dioklecijanova palača moći će se nabaviti u Kraševim trgovinama. U Krašu, baš kao i u splitskoj Turističkoj zajednici nadaju se kako će uskoro taj suvenir zaživjeti te da će ga podjednako kupovati domaći i strani turisti, ali i sami Splićani.

www.visitsplit.com