Aktualno

Filmski turizam Srednje Dalmacije u procvatu

This post is also available in: English

Dolaskom proljetnih dana stižu i fanovi mega popularne serije

Popularnost serije “Igra prijestolja”, nagrađene s 38 Emmyija i dalje je na vrhuncu. I ove će godine brojni turisti proputovati našu obalu tražeći mjesta gdje su snimani prizori serije. Podrumi antičke palače rimskog cara Dioklecijana u Splitu, predivni riječni krajolici Žrnovnice, Kaštela, zeleno zaleđe parka prirode Biokovo iznad Baške Vode i tvrđava Klis, te ostala mjesta gdje su snimani kadrovi serijala i dalje su meta vjernih obožavatelja. Svi žele biti dio filmske povijesti.

Game of Thrones groznica ne jenjava

Brojne turističke agencije u Splitu i okolici iskoristile su povoljan trenutak te pokrenule specijalizirani obilazak glavnih lokacija na području Dalmacije na kojima su snimane scene serije! Ova je priča obogatila već ionako uzbudljivu splitsku turističku ponudu, a za obilazak filmskih lokacija kojima se šetala slavna princeza Daenerys i njeni zloglasni zmajevi traži se mjesto više.

Srednja Dalmacija vrvi atraktivnim filmskim lokacijama

Priobalje i niska zelenih otoka, pitome šljunčane plaže s najbistrijim morem Sredozemlja uvučene pod skute planina, zeleno “srce” u dolinama rijeka Cetine i Jadro, područje je središnjeg dijela Jadranske obale od Marine na sjeveru do Gradca na jugu, u kojemu turizam živi već više od stotinu godina, privukli su producente te serije.

Image result for klis

Baš onako kako je u milenijskoj povijesti Srednje Dalmacije svaki došljak bio zadivljen pogledom na uvale i otoke, slikovite brežuljke i planine, tako i danas ova regija očarava posjetitelje i obožavatelje istom ljepotom prirode, ali i bogatim povijesnim nasljeđem.

stari-grad-26_1

Među njima se smjestila Salona, danas najveći arheološki lokalitet na istočnoj obali Jadrana, a nekad prijestolnica rimske provincije Dalmacije. Kulturno nasljeđe u Srednjoj Dalmaciji  stvarali su i ostavili  u nasljeđe nadahnuti umjetnici upisujući svoje umijeće u drvu, mramoru i kamenu zidova i palača ovdašnjih gradova.

klis - Image - Digital Journal - Mozilla Firefox

Bili su to i sredjovnjekovna tvrđava Klis, zatim slikovito naselje Žrnovnica, poznato po svojin vodenim mlinovima, ali i Kaštela, tj. niz mjesta Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac, Kaštel Lukšić. Kaštel Stari, Kaštel Novi i Kaštel Štafilić. Upravo je Kaštel Gomilica bila odabrana za snimanje četvrte sezone popularne televijske serije „Igre prijestolja“, ekranizirane treće knjige iz ciklusa „Pjesma leda i vatre“, američkog pisca Gergea R.R.Martina.

 

Foto: Tz Splitsko – dalmatinske županije, Tz Stari Grad, Tz Trogir, Tz Klis, Tz Solin

www.dalmatia.hr

 

This post is also available in: English