Aktivni odmor

Grad Hvar ovoga vikenda postaje svjetska avanturistička destinacija – održava se ӦTTILӦ SWIMRUN!

Najavljene kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u swimrunu

u četvrtak, 6. travnja 2018. održana je press konferencija u Splitu, povodom održavanja ovogodišnje ӦTTILӦ Swimrun utrke: sprint utrke te kvalifikacijske utrke za swimrun svjetsko prvenstvo. Drugo izdanje prestižne ÖTILLÖ swimrun  utrke otvara sezonu, u gradu Hvaru koji ove godine slavi veliku 150. obljetnicu organiziranog turizma.

Nakon izrazito uspješnog prošlogodišnjeg izdanja,, Grad Hvar i Turistička zajednica grada Hvara ponosni su partneri ӦTTILӦ Swimrun utrke, koje će se održati u subotu i nedjelju, 7. i 8. travnja 2018. godine u Hvaru.

Otillo 001.jpg

Na početku konferencije za medije, prisutne su pozdravili Petar Razović, direktor Turističke zajednice grada Hvara te Georges Buj, voditelj marketinga Turističke zajednice grada Hvara. Istaknuli su čast što će, u sklopu obilježavanja 150 godina organiziranoga turizma u Hvaru, grad ugostiti svjetsko prvenstvo u jednoj od najzahtjevnijih, ali i najinovativnijih svjetskih utrka – swimrunu te dodali kako se Hvar želi na svjetskoj mapi pozicionirati upravo kao inovativan grad – u kulturnom, umjetničkom, društvenom i sportskom smislu.

S press konferencije.jpg

Henrik Wahlberg, swimrunner i natjecatelj iz Švedske, pojasnio je kako je swimrun – kombinacija plivanja i trčanja – svoju popularnost stekao od samoga začetka, 2006. godine, kada su prve utrke održane u njegovoj zemlji.

Radi se o zahtjevnoj sportskoj disciplini izdržljivosti, a upravo je grad Hvar, zbog svojih prirodnih ljepota i povijesne baštine, jedna od najzanimljivijih destinacija za swimrun utrke u svijetu. Istaknuo je kako je hvarska utrka – kojom se otvara sezona ӦTTILӦ swimrun natjecanja – jedna od najzahtjevnijih u svijetu, što ovim izuzetnim sportašima predstavlja dodatan izazov.

Otillo 002.jpg

Dobrodošlicu svim natjecateljima u Splitsko-dalmatinsku županiju poželio je Joško Stella, direktor županijske Turističke zajednice koja od početka snažno podržava ovu međunarodnu suradnju. Rekao je kako je Hvar, jedna od najuspješnijih i najprepoznatljivijih destinacija u Županiji, važna karika zaslužna za kontinuirani rast realiziranih turističkih potencijala Splitsko-dalmatinske županije, čemu svjedoči i veliki prošlogodišnji uspjeh u organiziranju ove zahtjevne utrke.

Rikardo Novak, gradonačelnik Grada Hvara naglasio je dugoročna nastojanja Grada Hvara u pogledu produženja sezone i privlačenja turista različitih profila i interesa, a upravo ovakve sportske manifestacije obogaćuju ponudu i produžuju turističku pred i posezonu. Obilježavanje 150. godišnjice organiziranoga turizma u Hvaru želi upravo skrenuti pažnju na brojne sadržaje, događanja i ljepote koje ova jedinstvena destinacija nudi 365 dana u godini.

Otillo 003.jpg

Nakon ӦTTILӦ Swimrun utrke, Hvarane i turiste u sljedeća dva mjeseca čekaju brojna druga događanja, primjerice otvaranje izložbe o Grguru Bučiću i 160 godina meteorologije u Hvaru, koje će se održati već 20. travnja, dok je za svibanj najavljena središnja proslava 150. obljetnice organiziranoga turizma u Hvaru, koja će se održati od 10. do 15. svibnja, uz niz kulturnih, umjetničkih i društvenih događanja.

Otillo 005.jpg

„Od otoka do otoka“

Swimrun kao sportska disciplina nastao je 2006. godine u Švedskoj, a prva swimrunorganizacija ÖTILLÖ (što na švedskom znači „od otoka do otoka“) ovu je izuzetnu sportsku avanturu proširila diljem svijeta. Domaćinstvom manifestacije „ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“  u organizaciji Grada i Turističke zajednice Hvara, Hrvatska je ušla u prestižno društvo zemalja u kojima se održavaju utrke ÖTILLÖ Svjetskog prvenstva (uz Švedsku, Njemačku, Englesku i Švicarsku). Utrke su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se tradicionalno svakog rujna održava u stockholmskom arhipelagu, iz kojeg je sve i krenulo.

Utrka okuplja istinske zaljubljenike u sport i prirodu jer natjecatelji moraju biti u izvrsnoj formi i vrhunske istreniranosti kako bi naizmjenično mogli plivati i trčati na stazama dugim od 45 do 75 kilometara.

Hvarska će utrka povezati stari dio Hvara s Forticom, rt Pelegrin, četiri Paklena otoka, naselja Brusje, Malo Grablje i Milnu te južne i sjeverne uvale otoka. Start i cilj utrke je na glavnom Trgu sv. Stjepana u Hvaru.

Otillo 006.jpg

www.tzhvar.hr

Foto: Tz grada Hvara, Otillo