Aktualno

Izvorska voda okupana mjesečinom – dočekajte Đurđevo na Bilogori

Bilogora postaje ovih dana središte zanimljive manifestacije koja oživljava legende, predaje, priče i naslijeđe ovog predivnog kraja. Od 17. do 22.travnja, odvija se manifestacija “Đurđevo na Bilogori” odnosno 9. međužupanijski blagoslov konja, čiji program donosimo u najavi.

Bilogora je kraj koji iznimno poštuje svoj identitet, tradiciju, kulturu i običaje, jer je povijest ovog kraja oblikovala specifičnu etnološku škrinju blaga. Uz blagdan svetog Jurja – zaštitnika vitezova, vojnika, ratara, konja i pastira , poznatog kao Jurjevo ili Đurđevo, veže se niz običaja poput paljenja krijesova i ukrašavanja stoke.

A želite li doživjeti čaroliju Đurđevdana u punom sjaju, predlažemo da krenete put Romske kuće na Bilogori i doživite običaj umivanja u čistoj izvorskoj vodi sa cvijećem.

Umivanje u izvorskoj vodi pomiješanoj s onom blagoslovljenom koju je domaćin donio iz crkve simbolizira želju za zdravljem.

Voda je u koritu  bila na mjesečini cijelu noć i time dobila snagu njegove svjetlosti, a u nju se stavlja proljetno cvijeće raznih boja. Jurjevsko umivanje nije samo romski običaj – uvriježeno je i u Bilogori, a nekada davno umivalo se na izvorima.

Đurđevom se obilježava pravi početak proljeća i gospodarske godine,a  na Bilogori je ona posebna kroz svoje rituale u kojima se posvećuju i konji i pali krijes.


Ova lokalna manifestacija ima potencijala da postane i atraktivna u turističkom smislu. Vatra i voda simboliziraju pročišćenje, a prizor paljenja krijesa u toploj proljetnoj noći na mjesečini, uz konje i nedirnutu prirodu smaragdne Bilogore, ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Romska kuća – svjedočanstvo bogate povijesti i kulture Bilogore

Ovaj jedinstveni turističko – kulturni objekt, nudi atraktivnu i autentičnu turističku uslugu prezentacije nepoznate romske povijesti, tradicije, jezika, običaja kao sastavnog dijela hrvatske baštine te mnogih proizvoda po kojima su Romi Lovari nekada bili poznati u ovom kraju.

20161229_143307

U njoj možete degustirati neke od specijaliteta tradicionalne romske kuhinje i kupiti neke od proizvoda lavande koje vlasnici sade na vlastitim nasadima oko kuće.

20161229_144405

Postanite i vi dio legende, posjetite Đurđevo na Bilogori, uronite u cvijetnu vodu i družite se s prirodom kao i odličnom hranom. Čekamo vas u Romskoj kući na Bilogori, dobro došli!

[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2018/04/ĐURĐEVO-U-BILOGORI-2018..pdf”]

Informacije:

turizam-bilogorabjelovar.com.hr

www.facebook.com

Romska kuća

fotografije: Turistička zajednica Bilogora – Bjelovar

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali

tzbbz_nova_11_