Gastro

Pelješac u vinskoj kapljici

Priča o tradiciji vinogradarstva na Pelješcu

Vrijeme održavanja: 28. travnja od 11 do 18 sati u mjestu Putniković

Osim prirodnih ljepota, zeleni poluotok Pelješac skriva razne šarmantne tajne. Jedna od njih su nepoznate vinske ceste. Naime, poznato je da je Pelješac domovina Plavca malog, Dingača i Postupa, vina koja se dobivaju od sorata vinovih loza s istoimenih područja na tom poluotoku, ali kako je zapravo sve nastalo i gdje se sve skrivaju vinogradi saznat ćete ako se pridružite manifestaciji Pelješac u vinskoj kapljici, koja će se održati 28. travnja od 11 do 18 sati u mjestu Putniković.

Image may contain: sky, tree, house, mountain, grass, plant, outdoor and nature

Organiziranom šetnjom kroz vinograde Putniković doći ćete do obližnjeg brda Svetog Trojstva. Vrijedni domaćini koji će vas voditi kroz vinograde, ispričat će priču o tradiciji vinogradarstva i vinarijama toga kraja.

Image result for pelješac u vinskoj

Kako ne biste bili gladni i žedni, također će se pobrinuti domaćini koji će vam ponuditi aperitiv i čašu vina. Nakon kratkog predaha obilazak se nastavlja kroz selo Vukotići do Guvna gdje se organizira seljačka marenda, na način kako su to radili naši stari.

Image may contain: 3 people, people sitting, table and indoor

Vino, gastronomija i zabava

Kušajte pancetu, pršut, sir, starinsko pecivo pecipale ili principale ili pak jednostavno – popriguše kako ga nazivaju u Dubrovniku te ukusnu marendu završite uz tradicionalne kolače. Popriguše možete isprobati u slatkoj ili slanoj varijanti, pa tako ih možete posuti šećerom ili na njih namazati marmeladu ili pak, ako ste ljubitelj slanoga, jednostavno na njih stavite sir ili salamu.

Image may contain: drink and candles

I dok ćete biti zabavljeni tim gastro okusima, zabavljat će vas KUD Putniković, Bijeli maškari. Uz njih možete i zaplesati. Nakon uživanja u enogastro i glazbenom doživljaju, nastavit ćete šetnju do Doma vinarske tradicije gdje će se održati prezentacija o povijesti vinarstva Pelješca i Poljoprivredne zadruge Putniković. Saznat ćete sve o autohtonim vinskim sortama te njihovoj važnosti za ukupno hrvatsko vinarstvo. I na kraju priče o vinskoj kapljici – uživajte u zabavi uz živu glazbu te tradicionalni grah. Dobrodošli u Putniković!

Image result for pelješac u vinskoj

Foto: Tz općine Ston, Vina Matuško, vina Grgich
Više: www.ston.hr

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj