Hot Spots destinacije

Povijest stonskog kraja ispisana u kamenu

Putujući prema jugu Hrvatske doći ćete do Stona, gradića bogate i uzbudljive prošlosti na poluotoku Pelješcu. Svi željni kulture i umjetnosti morate posjetiti nekadašnju Biskupsku palaču, mjesto spoja povijesne i kulturne baštine. Počela se graditi nakon obnavljanja biskupije 1541. godine, a završena je 1572. u vrijeme biskupa Bonifacija de Stephanisa. Bila je to jedina zgrada u Stonu kojoj je izvorno pripadao vrt.

Danas je Biskupska palača župni dvor u čijem se prizemlju nalazi  Lapidarij. No, iako je Ston mjesto, on je ustvari riznica kulturno-povijesnih spomenika, među kojima je i spomenuta Biskupska palača koja je preživjela nekoliko ratova i potresa, ali se unatoč svemu tome održala do danas. Za otvaranje stonskog Lapidarija zaslužni su don Ante Dračevac, bivši stonski župnik i Frano Vlašić, stonski počasni arheolog.

Kaleži, križevi, darovi i nakit iz prošlosti

U prizemlju Biskupske kuće nalazi se Lapidarij, čiji postav privlači sve više posjetitelja. Tamo se mogu razgledati kameni ulomci, kaleži, križevi, zavjetni darovi, nakit i ostale dragocjenosti iz starog i novog Stona. Tako možete vidjeti povijesni prikaz Stona od rimskih vremena, rankoršćanskih crkava od 6. stoljeća kao što je crkva sv. Marije Magdalene koja je ustvari bila prva stonska katedrala pa sve do 17. st. Zanimljivi su i ostaci s crkve Velike Gospe ili Gospe od Lužina iz 9. st. te crkvice sv. Mihajla s prijelaza 10. na 11. stoljeće.

U njenoj se unutrašnjosti nalaze freske koje su među najstarijima u Hrvatskoj. Ulomci kamene plastike koji se nalaze u Lapidariju uglavnom su ukrašeni pleternom ornametnikom iz razdoblja od 9. do 12. st.

Osim toga, u Lapidariju se nalazi i fragment freske s ribljom ljuskom iz crkve sv. Marije Mandaljene, ranokršćanske crkve u Stonu. Kako stoji u povijesnim knjigama, ta je crkva bila posebna po tome što je imala posebno sjedište za vladara i biskupa, no to je potpuno uništeno tijekom II. svjetskog rata.

Sve posjetitelje koje zanimaju kultura i povijest zasigurno će privući veliki broj moćnika poput Isusova križa i Isusove krune iz druge polovine 15. st., koju je u Ston donio biskup Bonifacije. On je, među ostalim, jedno vrijeme bio stonski biskup koji je sagradio Biskupsku palaču.

Okusi i mirisi Pelješca i Dalmacije

U znak sjećanja na prelijepo provedeno vrijeme u stonskom Lapidariju, ali i na samom Pelješcu zasigurno ćete poželjeti kupiti neke suvenire. Obrt Natura Dalmatia u Stonu ima malu suvenirnicu u kojoj možete izabrati neki od specifičnih proizvoda koji obiluju okusima i mirisima Pelješca i Dalmacije.

Image result for natura dalmatia

To su likeri i rakije proizvedeni od aromatičnih trava ubranih na pelješkim vrhovima, stonska krupna sol oplemenjena samoniklim aromatičnim biljem iz pelješkog krša, proizvodi od lavande, ručno rađeni sapuni po starim i provjerenim recepturama naših baka, arancini i bruštulane mjendule, džemovi i maslinovo ulje te suveniri od maslinovog drva.

Važno je napomenuti kako je Natura Dalmatia za 18 svojih proizvoda dobila oznaku Hrvatski otočni proizvod, koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Riječ je o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije, visoke kvalitete. Takvi proizvodu potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i izrađuju se u malim serijama. Ove godine u planu je otvaranje kušaonice maslinovih ulja u Hodilju.

Morska Sol

Kombinirajući bogatu sirovinsku ponudu Pelješca i tradicionalne recepture Natura Dalmatia vodi vas u svoj gurmanski svijet nezaboravnih čarolija koje okupiraju vaše sjećanje i pozivaju nas da iznova kušate njihova mala remek djela. Stoga, posjetite Ston i njegovu Biskupsku palaču te prolazeći Lapidarijem, na trenutak uđite u neko drugo, prošlo vrijeme, a nakon toga se zasladite provjerenim ekološkim proizvodima.

Foto: Tz općine Ston
Više: www.ston.hr

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj