Aktualno

7 razloga da se zaljubite u Trogir

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Nakon Splita, Trogir je druga najposjećenija city break destinacija u Srednjoj Dalmaciji

U razdoblje predsezone mnoga mjesta na području Splitsko-dalmatinske županije sve se više posjećuju pa tako i Trogir. To je gradić na području Srednje Dalmacije u kojemu je svaki kamen spomenik, sa starom jezgrom čije obalne dijelove sa svih strana okružuje more. Trogir je 1997. godine uvršten na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Prošetajte trogirskim ulicama kroz prošla vremena i slušajte priče i legende u Trogiru. Grčka, rimska, venecijanska povijest na malom otočiću čine Trogir jednim od najzanimljivijih povijesnih oaza na Jadranu. Ukoliko ste u polusatnoj ili jednosatnoj posjeti Trogiru obiđite staru gradsku jezgru.  Posjetite katedralu Sv. Lovre, razgledajte veličanstveni portal majstora Radovana, jedan od najznačajnijih srednjovjekovnih portala u ovom dijelu Europe. Nastavite svoj pohod do Palače Cipico koja je sa svojim jedinstvenim i vrijednim značajkama bila vlasništvo jedne od najistaknutijih trogirskih obitelji. Nemojte zaobići ni Toranj Kamerlengo, koji je u doba Mlečana bio guvernerova palača.

Image result for trogir dalmatia hr

Imate li malo više vremena obiđite ovih 7 atrakcija. Upravo će vas tajanstvene priče u ostacima gradskih zidina, palača i utvrda potaknuti da se zaljubite u ovaj šarmantni gradić u srcu Dalmacije.

1. Kula Kamerlengo

Tvrđava ili kaštel Kamerlengo nalazi se na jugozapadnom dijelu grada Trogira. Najstariji njezin dio je poligonalna kula iz kraja 14. stoljeća. Tvrđava je građena u 15. stoljeću, a služila je za smještaj mletačke vojne posade. Danas je Kamerlengo pozornica i kulisa za brojne kazališne predstave i druga kulturna događanja na otvorenom.

2. Katedrala sv. Lovre 

Katedrala sv. Lovre jedna je od najljepših katedrala u Hrvatskoj i njena gradnja trajala je skoro 300 godina, završena je 1598. godine. Na ulazu u katedralu Sv. Lovre vašu pozornost privući će veličanstveni portal majstora Radovana, i to je jedan od najznačajnijih srednjovjekovnih portala u ovom dijelu Europe.

Image result for radovanov portal

 

3. Gradska vrata

Južna gradska vrata ili porta civitatis, sagrađena su u renesansnom stilu 1953. godine. S njihove istočne strane smještena je loggia namijenjena za boravak ondašnjih putnika koji su u grad stigli u vrijeme kada su njegova vrata bila zatvorena, a danas se tu nalazi galerija i suvenirnica. Na njihovom vrhu nalazi se kip Sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada Trogira.

Image result for trogir dalmatia hr

4. Knežev dvor

Knežev dvor datira iz 13. stoljeća, a u 19. stoljeću je restauriran u renesansnom stilu. U njemu se nalaze povijesni grbovi mletačkih knezova i drugih plemića, a na vratima iznad stepeništa istaknut je natpis kako je pristup dozvoljen samo plemićima. Dvor je sadržavao i kazalište koje je kasnije uništeno. Danas je u zgradi smještena gradska uprava – Gradska vijećnica.

5. Palača Ćipiko

Palača trogirske obitelji Ćipiko sklop je od više zgrada koje su koloplet romanike, gotike i renesanse, vremenom spojenih u jedinstvenu cjelinu. Najveći je dio sklopa nastao je u 13. stoljeću. Južna vrata palače krasi natpis “Nosce te ipsum” što u prijevodu znači “Upoznaj samoga sebe”, a u samoj nalaze se brojna i vrijedna umjetnička djela.

6. Drvo ljubavi 

Da je “uvijek vrijeme za ljubav”, u Trogiru svjedoči neobično stablo kojeg su Trogirani, zbog diskretnog mjesta u hladovini krošnje gdje su se okupljali ljubavni parovi, nazvali Drvo ljubavi. Prema romantičnoj legendi, par koji se poljubi na ovom mjestu, u srcu će nositi vječnu ljubav, do smrti.

7. Trogirska riva 

Trogirska riva vrhunska je šetnica uz more s brojnim ugostiteljskim objektima, mjesto je privezišta jahti i megajahti.