Aktualno

7 razloga zašto posjetiti Omiš

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Grad Omiš nalazi se na ušću rijeke Cetine, na jednom od najljepših kanjona u Europi, omeđenog strmim stijenama pa stoga izgleda kao da je uklesan u planini. Neosvojivi gradić nekada je bio gusarsko gnijezdo i imao burnu prošlost na koju podsjećaju ostaci kulturno-povijesnih znamenitosti. Panoramska vožnja brodom na najbolji način dočarava moć rijeke, klisura i mora. Upravo taj spoj daje poseban adrenalinski doživljaj na raftingu Cetinom, spuštanjem zip-lineom niz stijene ili za one hrabrije – kanyoingom.

Image result for omiš

Sedam znamenitosti Omiša zbog kojih ga treba posjetiti:

Image result for omiš fortica

1 Tvrđava Fortica iz 15. stoljeća do koje se može doći iz središta grada kroz naselje Baučići. Staza je dobra i odlično obilježena, a do tvrđave treba oko sat vremena hoda. S Fortice se pruža predivan pogled na Omiš, kanjon Cetine te otoke Hvar, Brač i Šoltu.

Image result for mirabela omiš

2 Tvrđava Mirabela iz 13. stoljeća do koje vode zanimljive stepenice kroz povijesnu jezgru grada. Nekada je bila gusarska utvrda na čijem se ulazu i danas mogu naći razni gusarski suveniri. U spomen ta burna, prošla vremena, u Omišu se svake godine održava Gusarska bitka, rekonstrukcija stvarne povijesne bitke između omiških gusara i Mlečana. Mirabela je tvrđava vidikovac s koje se pruža pogled na Omiš i Brački kanal.

Image result for crkva sv mihovila omiš

3 Crkva Svetog Mihovila u Omišu u kojoj se nalaze mnoga umjetnička djela. Trg ispred crkve posebice je pun turista i Omišana u ljetno doba, jer se tamo održavaju mnoge glazbene i kulturne manifestacije, pa i nadaleko poznati Omiški festival dalmatinskih klapa. Upravo je klapsko pjevanje uvršteno na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine.

4 Staro omiško groblje nalazi se istočno od središta grada, a na tom se groblju nalazi i najstarija grobnica iz 1515. godine. Tamo su i sarkofazi iz rimskog doba, pa i to staro groblje vrijedi posjetiti u šetnji Omišom.

Image result for omiš tržnica

5 Na prostoru zaseoka Baučići pronađeni su ostaci antičkog naselja Oneum, a ti najvažniji spomenici s rimskim natpisima mogu se razgledati u Gradskom muzeju. Na doba gusara podsjetit će tzv. omiške strijele koje su oni koristili. To su ustvari brodovi na vesla koji su u ono doba imali izvrsne karakteristike za plovidbu. Na neovisno i samostalno administrativno područje Poljičku Republiku koja se od 13. do početka 19. stoljeća nalazila sa zapadne strane rijeke Cetine, podsjetit će Poljički statut, koji se također nalazi u muzeju. Upravo je taj statut, uz Vinodolski zakonik jedan od najstarijih hrvatskih povijesnih dokumenata, a pisan je hrvatskom čakavicom.

6 Tržnica u Omišu nalazi se uz glavnu prometnicu koja prolazi kroz taj grad. Ne možete proći kroz Omiš, a da ne posjetite taj važan „trbuh gradića“ na kojoj je dobra ponuda voća i povrća. Turiste privlače i simpatični nazivi kojima se pokušavaju privući kupci, a neki od zanimljivih su – „Prva liga!“ i „Slađe nema!“ za voće i povrće. U sklopu tržnice nalazi se i ribarnica na kojoj je uvijek svježa riba.

7 Rafting na Cetini je jedna od najpopularnijih aktivnosti u Omišu. Na tu se pustolovinu kreće oko 9 kilometara uzvodno od izletišta Radmanovih mlinica, odakle se čamcima spušta do izletišta Luka koje je i završna točka raftinga. Srednje teška ruta je dugačka 9 kilometara, a na raftingu se prolazi kroz brzace i ispod malenog vodopada, pa se preporuča da se taj dio ipak prođe pješice. Nakon raftinga, uživat ćete u tradicionalnim specijalitetima u Radmanovim mlinicama.

Foto: TZ Split – dalmatia

 

 

.