Aktualno

Srednja Dalmacija – raj za nautičare

This post is also available in: English

Nautički turizam u Srednjoj Dalmaciji

Nautički turizam fenomen je koji je u protekla tri desetljeća zabilježio jednu od najviših razvojnih stopa u europskom, ali i u hrvatskom gospodarstvu. Hrvatska ima iznimne preduvjete za razvoj nautičkog turizma, te niz komparativnih prednosti u odnosu na većinu drugih sredozemnih zemalja. To se posebice odnosi na marine, luke i lučice na području Srednje Dalmacije koje privlače sve više nautičara.

Da je tome tako, dokaz su odlični prošlogodišnji rezultati u nautičkom turizmu na području Splitsko-dalmatinske županije. Naime, osim po ostvarenim izvrsnim rezultatima u posezoni, ta je županija postala i rekorder u nautičkom turizmu Hrvatske. U 2017. godini u nautičkim lukama i lučicama zabilježena je polovina svih nautičkih noćenja registriranih u tom razdoblju u hrvatskom nautičkom turizmu.

I za ovu godinu pozivaju se nautičari na dolazak u marine na području Srednje Dalmacije, koja obuhvaća najljepše otoke na hrvatskom Jadranu. Brač, Hvar, Šolta, Vis…svojim marinama, dobrim lukama i ponekim skrivenim lučicama privući će svakog turistu željnog dobrog odmora.

Image result for milna brač

Brač je najveći srednjodalmatinski otok, a uvala Milna je jedna od najpoznatijih sigurnih uvala za čarter tijekom ljeta. Njena je posebnost što pruža sigurnost i mir od svih vjetrova. U Milni je jedina marina na Braču koja ima 200 vezova na moru i 20 na kopnu.

photo-79_1

Šolta je otok u srednjoj Dalmaciji nedaleko Splita, a zapadno od Brača. Na zapadnoj strani otoka nalazi se Maslinica u koju dolaze nautičari. Gusta šuma i predivne uvalice karakteriziraju taj dio otoka. Tamo se nalazi restoran i hotel ispred čega je izgrađeno novo privezište za tridesetak brodova.

Related image

Hvar pripada grupi srednje-dalmatinskih otoka, a danas se smatra jednim od 10 najljepših otoka na svijetu. U Starom Gradu na otoku Hvaru nalazi se marina sa 40 vezova. Marina u Vrboskoj smještena je na sjevernoj strani otoka Hvara i poznata je kao yacht čarter destinacija. Nasuprot Hvara nalaze se Pakleni otoci i Marina Palmižana s 200 vezova. Najpopularnije i elitno mjesto je Hvar čiji ga noćni sadržaji čine jednim od najatraktivnijih destinacija na hrvatskom Jadranu.

Image result for vis nautičari

Vis je istureni hrvatski otok, a od kopna je udaljen 45 km. Njegove skrivene uvale i lučice privlače sve više nautičara.

Drvenik Veli je otok u splitskom akvatoriju, sjeverozapadno od Šolte, od koje ga dijeli Šoltanski kanal. Trenutno je u izradi marina koja će imati 140 vezova za prihvat brodova do 25 metara duljine. Obala otoka je razvedena, s puno uvala s pješčanim i šljunčanim plažama. Glavno naselje se nalazi u najdubljoj uvali na otoku, a treba izdvojiti i uvalu Grabule jedinu zaštićenu od svih vjetrova. Na istočnoj strani otoka, uz otočiće Krknjaše nalazi se mjesto povoljno za sidrenje.

Drvenik Mali je otok koji se nalazi oko 10 nautičkih milja jugozapadno od Trogira, zapadno od otoka Drvenika Velog, od kojeg ga dijeli tjesnac Drvenička vrata.

Image result for marina trogir

Trogir je od Splita udaljen 27 kilometara i nalazi se u blizini kaštelanskog zaljeva i splitske zračne luke. Na desetak minuta šetnje od staroga grada, na otoku Čiovu, nalazi se marina Trogir s 200 vezova. Trogir je pod UNESCO-vom zaštitom od 1997. godine.

Split je drugi najveći grad u Hrvatskoj, a poznat je po Dioklecijanovoj palači i brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima. Marina u Splitu ima 350 vezova i nalazi se u blizini središta starog dijela grada i na samo desetak minuta šetnje od Dioklecijanove palače. Ta marina prihvaća i čarter turiste. Blizu Splita nalazi se i Marina Kaštela, velika moderna marina koja pruža smještaj za sve veličine brodova, čak i megajahte. Između Splita i Šibenika smjestila se Marina Agana koja može primiti jahte svih veličina. Važno je naglasiti kako ta marina nautičarima nudi moderne sadržaje.

Related image

Putujući dalje od Splita dolazi se do Podstrane i njene Marine Lav, koja se nalazi u samom središtu pješčane obale. Ta marina pruža vez jahtama do 30 metara, a idealna je za VIP goste. Krečući se još malo južnije dolazi se do Marine Baška Voda koja je dostupna zbog blizine grada Splita. U toj se marini mogu usidriti brodovi svih veličina. U blizini Makarske je Marina Podgora sa 220 vezova i svim potrebnim sadržajima za nautičare, a u Makarskoj se smjestila Marina Tučepi sa 150 vezova u moru i još 50 suhih vezova.

Image result for marina lav

Bilo da dolazite velikom jahtom, brodicom ili jedrilicom, ako ste profesionalni nautičar ili avanturist željan pustolovine, marine, luke i lučice na području Srednje Dalmacije nude savršeno mjesto za odmor svakom nautičaru i onome tko će to tek postati.

Foto: arhiv marine Srednje Dalmacije, TZ Splitsko – dalmatinska

 

 

.

This post is also available in: English