Aktivni odmor

Zaljubljenici u konje ovo je vaša destinacija – odjašite u avanturu

Jeste znali da je Bilogorska konjička turistička staza prva međunarodno certificirana konjička turistička staza u Hrvatskoj, duga 90 km s 20-ak  „Horses welcome“ punktova?

Bjelovarsko-bilogorsku županiju, najistočniju županiju središnje Hrvatske, koja se prostire na obroncima Bilogore, Papuka i Moslavačke gore, možete upoznati i istražiti i na konju.

Romska kuća, foto Ž. Smešnjak

U sklopu razvoja ruralnog turizma, na ovom području postoji 15-tak konjičkih udruga, 10-tak seoskih turističkih domaćinstava koja se bave uzgojem konja i aktivni su članovi udruga, te ukupno 198 km trasiranih konjičkih staza, a dugu povijest konjaništva bjelovarsko-bilogorskog prostora baštine „Bjelovarski Graničari-Husari 1756“, vojna povijesna postrojba koja nastupa na brojnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu, te prenosi duh tradicije i vojno konjičke povijesti ovog kraja.

Bjelovarski graničari husari, foto: D.Hrestak

Usko vezani i prepoznatljivi uz Bjelovarske graničare – Husare su i njihovi konji pasmine gidran. Vrlo zanimljiva i vrlo rijetka pasmina konja nastala u vrijeme Austro-ugarske monarhije na prostoru panonskog bazena. Tom činjenicom vođeni, članovi uzgojne udruge Gidran, rade na priznanju gidrana kao hrvatske autohtone pasmine koja ima najbrojniju populaciju upravo u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji.

Engea Hrvatska, foto: Fotoman BJ

Selektirana i namijenjena vojnim potrebama, pasmina u današnje doba postaje turistički vrlo zanimljiva. Izrazito atraktivnog eksterijera, isključivo alate boje, smirenog i hrabrog karaktera pouzdani su partneri u stvaranju nezaboravnog doživljaja upoznavanja Bjelovarsko-bilogorske županije na konju. Sa njima ćete uživati u upoznavanju i istraživanju ovdašnje, prve u Hrvatskoj međunarodno certificirane konjičke staze duge 90 km „Bilogorske konjičke turističke staze“, kojoj je tu potvrdu s ISO certifikatom udijelila talijanska asocijacija konjičkog turizma ENGEA.

U avanturu istraživanja ovog pitomog kraja na konjima povest će vas certificirani vodiči turističkog jahanja, bez obzira jeste li hrabri početnik koji nikada nije zajahao konja ili napredni jahač za duže, pa i višednevne trekking ture.

foto: Vila Bilogore

Na 20-ak „Horses welcome punktova“ očekuje vas  bogata gastro ponuda domaće hrane na seoskim turističkim domaćinstvima, vinarije s kvalitetnim vinima na Bilogorskoj vinskoj cesti, novootvoreni sportsko-rekreacijski centar s bazenima u Velikome Grđevcu,  a posjetiti možete  i konjičke klubove, odmorišta,  izletišta, etno-kuće, i druge objekte kulturne i povijesne baštine koje staza povezuje.

OPG Vlajinić, Na malenom brijegu

Bjelovarsko – bilogorski kraj – čudesna proljetna rapsodija
Sva područja povezuju blago brežuljkasti krajolici. Tihi potoci. Pjevom ptica omeđeni ribnjaci. Staze koje krivudaju u zaklon visoke šume. Svakim godišnjim dobom nanovo zanimljive. Bogat stol pun tradicije, vrijednim rukama stvarane, vrhunskom vinskom kapljicom okrijepljene. Složimo se da je najbolji način za upoznati ovaj kraj, najbliže prirodi, punim jedrima u zelenom moru – jest na konju.

foto: Vila Bilogore

Otisnite se u avanturu! Zajašite u avanturu! Posjetite Bjelovarsko – bilogorsku županiju i osjetite vjetar u kosi uz druženje s ovim plemenitim životinjama.


OPG Rebić, foto Ž. Smešnjak

O konjičkom turizmu – ciljevi i realizacija

U listopadu 2017., godine TZ BBŽ je u suradnji s ENGEA HRVATSKA, te uz potporu HTZ-a, provela Edukaciju za konjičke turističke vodiče – po programu E.N.G.E.A. Italy. Program je uspješno završilo 6 novih polaznika edukacije s područja Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke, Primorsko-goranske i Osječko-baranjske županije, koji su licencirani za voditelja i pratitelja turističkog jahanja.

Bilogorska konjička staza, foto Ž. Smešnjak

Predavanja su pripremila polaznike za davanje i pružanje usluga za nositelje turističke ponude i davatelje usluga – za vodiče i pratitelje u konjičkom turizmu, te su pružila šire opće obrazovanje o konjima i jahačima. Pripreme su pružile polaznicima  napredna znanja o uzdanju i sedlanju konja, pravilnom jahanju te izvođenju određenih dresurnih radnji potrebnih za kvalitetno i sigurno turističko jahanje. Do sada je ukupno licencirano 20 osoba za voditelja i pratitelja turističkog jahanja.

Agroturizam Vinia, foto: Ž. Smešnjak

Isto tako, Engea Hrvatska je izradila nekoliko programa vezano za turističko jahanje na području Bjelovarsko-bilogorske županije, za ciljana tržišta Italije, Njemačke i Austrije. Tako početkom lipnja dolazi prva grupa talijanskih gostiju na višednevni boravak u našu županiju, vezano isključivo za aktivni odmor na konju.

foto: Fotoman BJ

 

U planu razvoja konjičkog turizma, Engea Hrvatska radi na razvoju konjičkih staza koje će povezati Krapinsko-zagorsku županiju, preko Varaždinske i Koprivničko-križevačke do Bjelovarsko-bilogorske, a već postojeće staze u BBŽ povezivat će staze s Virovitičko-podravskom, Zagrebačkom, prema Sisačko-moslavačkoj županiji – Lonjsko polje (dogovor s turističkim subjektima  s područja Lonjskog polja).

DARUVAR – grad brojnih sadržaja i mogućnosti konjičkog aktivnog turizma

Daljinsko i terensko jahanje na obroncima Papuka….

Daruvar je poznati lječilišni grad s tradicijom liječenja duljom od dva tisućljeća, krasi ga spoj gradskog zelenila, novih i povijesnih građevina te bogata ponuda rekreativnih sadržaja. U antičko doba Daruvar je bio glavni grad Republike Iassa, u rimsko doba dobro poznato plemićko lječilišno odmorište – Aquae Balissae – „jako vruća vrela“.

U vrijeme Turaka Daruvar je bio važna strateška točka, kasnije je postao trgovačko središte, a u vrijeme grofa Jankovića, kojeg se smatra osnivačem današnjeg grada, grad je transformiran u centar za obrtništvo i trgovinu.

Prostire se u prirodnom proširenju kotline rijeke Toplice, na mjestu dodira središnje i istočne Hrvatske. Tu su i rijeke i jezera, te šumski i brdoviti proplanci Papuka na kojima se, sa svojim domaćinima iz konjičkih klubova možete uputiti u daljinsko i terensko jahanje.
(Foto Daruvara: Predrag Uskoković i Damir Bakarić)

Jahače-kolska staza

„Čazma-Lonjsko polje“

Područje tematskog puta proteže se od grada Čazme do sjeverozapadnog dijela Parka prirode Lonjsko polje, kod mjesta Stružec, neposredno uz korito rijeke Česme, dijelom rijeke Prelošćice i dijelom uz korito rijeke Lonje, obuhvaćajući niz sela i seoskih gospodarstava te turističkih atrakcija poput poznate Božićne priče na imanju obitelji Salaj, Galerije Franje Matešina u Bojani, OPG-a Pirak- Seoskog turizma Zmajevo gnijezdo, Etno kuće Tonković i drugih. Jahače-kolska staza obuhvaća jugozapadno područje Grada Čazme, sjeveroistočno-istočno i jugoistočno područje Općine Križ, te zapadno područje Općine Velika Ludina i jugozapadno područje Općine Popovača.

Ako sve ove informacije nisu dovoljne, pronađite dodatne na linku konjicki-turizam, gdje će vas iz Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije, iscrpno informirati o svim prednostima ove rekreacije. Ili pogledajte kratak film: 

Otisnite se u avanturu! Zajašite u avanturu! Dobro nam došli!

Naslovna fotografija: OPG Vlajinić “Na malenom brijegu”

www.tzbbz.hr

facebook

tzbbz_nova_11_

shares