Hot Spots destinacije

Zašto je Split jedno od najatraktivnijih svjetskih City break odredišta

This post is also available in: English

Provedite nezaboravni vikend u gradu Dioklecijana

„City break“ turizam sve je popularniji u Europi i svijetu. Gosti borave svega 3-4 dana u destinaciji, najčešće u vlastitoj režiji ili u sklopu paket aranžmana koje nude putničke agencije. Logični su razlozi popularnosti ovog oblika odmora – ne zahtijeva suviše novca i vremena, ne treba sunce, a nudi predah od užurbane dnevne rutine.  Uz megapopularne svjetske metropole, i naši gradovi su se isprofilirali kao iznimno atraktivna odredišta city break turizma, koji je u stalnom porastu.

Image result for split hotspots

Split, grad šampion hrvatskog turizma za 2017. godinu, nastao je iz palače rimskog cara Dioklecijana, jedne od najbolje očuvanih i najimpresivnijih građevina rimskog doba u Europi, čija je povijesna jezgra 1979. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Split je prava city break destinacija, koja iz godine u godinu privlači sve veći broj turista iz cijelog svijeta. Nigdje se kao u Splitu, nisu sretnije isprepleli povijest i suvremeno, i  nigdje se u tako zavodljivom ritmu nije sretnije sljubila baština vrijedna 1700 godina, sa energičnim i neodoljivim pulsom modernog življenja. Sve više stranih medija i blogera dive se energiji novog svjetskog “must visit” city break odredišta.

Ukoliko se prepoznajete među city break gostima, krenite u obilazak atrakcija ovog svjetskog city break “in” odredišta

1. Veličanstvena carska palača sa središnjim trgom Peristilom najatraktivniji je dio grada, koji za ljetnih mjeseci vrvi turistima naoružanim fotoaparatima, osobito u podne kada se očekuje smjena Dioklecijanove straže… Posjetite jedinstveni Vestibul, udaljen tek nekoliko metara od Peristila, turističku atrakciju posebne akustike u kojoj klape pjesmom dočekuju oduševljene turiste.

Image result for split hotspots

Posjetite i katedralu Sv Dujma, nekadašnji mauzolej cara Dioklecijana, žestokog progonitelja kršćana, koji je u 7. je stoljeću postao katedrala u kojoj su na počasnim mjestima oltari s relikvijama Svetog Dujma i Svetog Staša, mučenika pogubljenih u obližnjem Solinu.

Nakon šetnje Dioklecijanovom gradom doći ćete do Narodnog trga ili popularne Pjace. To je  mjesto na kojem se od srednjeg vijeka odvijao gradski društveni život. Na trgu je i stara, gotička gradska vijećnica.

2. Prošećite najduljom pistom
Dioklecijanova palača prepuna je atrakcija koje se ne propuštaju, suncem okupana splitska Riva, prepoznatljivi je simbol grada, najomiljenija promenada građana i turista svih generacija.

Image result for picigin bačvice

3. Zaigrajte Picigin na popularnom gradskom kupalištu Bačvice
Gradska plaža Bačvice, omiljeno je gradsko kupalište, poznata po „piciginu“, jedinstvenoj igri nastaloj baš na tom mjestu. Picigin se ne igra samo u ljetnim mjesecima, grupa piciginaša okuplja se i u ljepšim danima tokom cijele godine i u zimskim mjesecima. Nakon kupanja i igre, ako vas je poslužilo vrijeme, osviježite se u nekom od tamošnjih kafića

Image result for grgur ninski

4. “Zaželi želju” dotaknite palac grandioznog kipa Grgura Ninskoga i zaželite skori povratak
Ne propustite “za sreću” i ispunjenje želja dotaknuti nožni prst grandioznog kipa Grgura Ninskog, rada velikog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Kip se nalazi na stepenicama pored veličanstvenih Zlatnih vrata koja su u rimskim vremenima vodila do Salone, najvećeg rimskog grada na istočnoj obali Jadrana.

Image result for visit split marjan

5. Neka trenutak stane – napravite selfie na Marjanskoj vidilici
Ima nečeg jedinstvenog u splitskoj atmosferi i ležernom mediteranskom stilu što zavodi i opušta. Upravo je takav Marjan, simbol i slika grada iznad kojeg se uzdiže. Vole ga i domaći i furešti. Gotovo da nema turista koji se ne popenje do Prve marjanske vidilice kako bi uhvatio najlješi pogled na grad, luku i obližnje otoke i napravi pokoji suncem obasjani selfie.

Image result for jupiterov hram

6. Posjetite hram posvećen bogu Jupiteru
Šetajući kroz Dioklecijanov grad doći ćete i do Jupiterovog hrama, posvećen bogu Jupiteru, glavnom božanstvu starih Rimljana. Sagrađen je krajem 3. stoljeća, u vrijeme gradnje carske palače, a vjerojatno je već u 6. stoljeću pretvoren u krstionicu sv. Ivana Krstitelja. Sfinga na samom ulazu u hram dopremljena je iz Egipta po naredbi cara Dioklecijana.

Displaying IMG_5406.JPG

7. Popnite se na zvonik Sv Duje i doživite najljepšu panoramu na svijetu
Uz katedralu smješten je 57 metara visok zvonik, najizvornija dalmatinska srednjovjekovna građevina i jedinstveni splitski vidikovac sa spektakularnim pogledom na čitav grad.

Image result for diokl podrumi

8. Rashladite se u Dioklecijanovim podrumima i kupite najljepši suvenir
Spuštajući se s Peristila prema Rivi, prođite kroz Dioklecijanove podrume, nekad skladište za svakodnevne potrebe stanovnika Palače, danas jedne od najvećih splitskih turističkih atrakcija, u kojoj su snimljene scene popularne serije“ Igra prijestolja“. U podrumima se nalaze jedni od najljepših suvenir shopova u gradu.

pazar

9. Osvježite se najukusnijim voćem i delicijama na splitskoj tržnici – Pazaru
Pazar, smješten uz sami istočni zid Dioklecijanove palače, jedno od centralnih mjesta života u Splitu, sve je popularnije odredište među turistima željnim uranjanja u lokalni duh. Boje, okusi i mirisi svježeg voća i povrća, ali i zvukovi, dovikivanje, cjenkanje, sve će vam to nepogrešivo reći da se nalazite u centru Mediterana, u najlipšem gradu na svitu.

10. Želite li upoznati Split do u dušu – krenite s nama u šetnju kroz znamenitu povijest Hajduka!
Bez obzira na to jeste li zaljubljenik u Hajduk – želite li upoznati Split do u dušu, krenite u posjet Hajdukovom stadionu i klupskim prostrijama uz pratnju stručnog vodiča. Upoznajte znamenitu povijest kluba koji zajedno s njim diše već cijelo stoljeće.

Doživite ljepotu Splita i  uzmite od njega ono najbolje. I ne zaboravite  – jedan vikend  je dovoljan da Split nosite u sebi – i poželite se ponovno vratiti!

This post is also available in: English