Aktivni odmor

Željni ste adrenalina? Isprobajte rafting izazov na rijeci Cetini

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Avanturizam na rijeci Cetini

Željni ste adrenalina? Volite vodene sportove i druženje s prijateljima, a sve zaokruženo s mnogo smijeha i dobre zabave? Tada je prava poslastica za vas – rafting na rijeci Cetini, jednoj od najljepših i najdužih hrvatskih rijeka koja sa svoja 102 kilometra dužine pruža brojne mogućnosti za avanturističke sportove te aktivni turizam. Tijekom povijesti, Cetina je imala važnu ulogu u životu lokalnog stanovništva, o čemu svjedoče i brojna arheološka nalazišta. Danas se tom rijekom svi oni željni adrenalina mogu spuštati niz brzace, sudjelovati u raftingu ili pak samo uživati u kupanju.

Image may contain: one or more people, plant, tree, outdoor, water and nature

Avantura počinje u Omišu

Poželite li otići na rafting na Cetini tada trebate znati da ta avantura započinje u Omišu, i to na velikom parkingu udaljenom 200 metara uzvodno od omiškog mosta ili pak u izletištu Radmanove mlinice. S tih ćete mjesta minibusevima ili kombijima krenuti prema mjestu ukrcaja u gumene brodove tzv. raftove. Nakon 25 minuta ugodne vožnje tijekom kojeg ćete uživati u predivnom pogledu na kanjon Cetine, doći ćete do mjesta ukrcaja.

Image may contain: plant, sky, outdoor, nature and water

Važno je napomenuti kako se svi koji sudjeluju u raftingu moraju preodjenuti u neopranska odijela koja štite od hladne vode. Uz to, glavu će vam čuvati kaciga, a dobit ćete i pojas za plivanje te veslo. U svakom raftu nalazi se po 8 rafting turista i jedan iskusni skiper. I tada avantura može početi!

Image may contain: 1 person

Nakon kratke obuke tijekom koje skiperi svojoj „posadi“ daju naputke kako treba veslati i ponašati se u raftu, a to je pet osnovnih rafting komandi: svi naprijed, svi nazad, lijeva nazad, desna nazad i svi u brod ili popularna „bomba“, kreće rafting. U prvom dijelu, rijeka nije tako brza pa posada ima dovoljno vremena naučiti te osnovne komande. Nakon toga, dolazi se do dijela Cetine, koji je tehnički dosta zahtjevan, pa se moraju slušati komande skipera. Oni taj dio rijeke nazivaju „labirintom“. Kada se i to prođe, raft dolazi do malog jezera gdje se svi mogu okupati i rashladiti. Važno je napomenuti kako na rafting mogu ići i djeca kojoj su namijenjeni posebni mali prsluci za plivanje i kacige. No, djeca moraju obvezno biti u pratnji roditelja ili staratelja.

Image may contain: plant, tree, outdoor, nature and water

Nakon kupanja dolazi se do male brane gdje sudionici raftinga mogu popiti čistu izvorsku vodu, odomoriti se i pojesti voće. Za to vrijeme skiperi prebacuju prazne raftove preko male brane i spuštaju se niz opasni brzac Oblačnik. Tek tada sudionici raftinga ponovno ulaze u raftove. Tada počinje nekoliko kilometara dug, najbrži i najzanimljiviji dio rafting avanture na Cetini.

Image result for dalmatia rafting

Za rafting potrebno – malo dobre volje i vještine

Kako bi sve ostalo zabilježeno, tijekom rafting avanture fotograf s profesionalnim digitalnim fotoaparatom fotografira na najzanimljivijim djelovima sve sudionike raftinga. Jedna od nezaboravnih fotografija svakako će biti ispod slapa „Studenci“ i brzaca „Z“, mjesta na kojem će vam se srce „spustiti u pete“. Potom slijedi još desetak zanimljivih brzaca i tada dolazite do dijela nazvanog „Tisne stine“.

Image may contain: plant, tree, outdoor, water and nature

Upravo se na tom dijelu snimao poznati američki western film „Winnetou“, pa ćete se tako i vi na tren osjetiti kao glumci. Oni odvažniji mogu isprobati svoju vještinu skakanja u rijeku sa stijene.  Još malo raftinga i …dolazak do izletišta Radmanove mlinice. Sva se oprema ostavlja u raftu kojeg sudionici raftinga iznose na obalu. I nakon trosatne ili četverosatne avanture ponovno se vraćate u Omiš.

Image may contain: 1 person, standing, tree, shoes, shorts, child, outdoor, nature and water

Nakon svega, ostaje vam sjećanje na nezaboravan rafting u zapjenjenoj rijeci, a za  sudjelovanje vam nije potrebno ništa drugo osim dobre volje i vještine. I, na kraju, preostaje vam samo uživanje u domaćoj hrani koju su pripremile vrijedne ruke kuhara u izletištu Radmanove mlinice.
Foto: Tz Splitsko – dalmatinske županije, Hot Spots

www.dalmatia.hr