Aktivni odmor

Samo za najhrabrije! Isprobajte Zip-line – let iznad riječnih klisura

This post is also available in: English

Kako vam se čini mogućnost da se spustite niz čeličnu žicu na visini od 150 metara iznad predivnog kanjona rijeke Cetine? I još, ako znate da ćete u trenutku te adrenalinske atrakcije dosegnuti brzinu od 65 kilometara na sat? Naravno, riječ je o novom turističkom proizvodu, namijenjenom turistima željnih adrenalina i aktivnog turizma – zip line-u ili „letu“ iznad riječnih klisura pomoću čelične užadi. No, nemojte se bojati, jer ste u trenutku spuštanja pričvršćeni zaštitnim pojasom.

Image result for omiš zip line

Najuzbudljiviji zip-line na području Splitsko-dalmatinske županije odvija se na 3 kilometara od Omiša. Zip-line se sastoji od osam čeličnih užadi ukupne duljine 2100 metara. Najduži kabel dugačak je 700 metara i nalazi se na 150 metara iznad kanjona. Ovisno o veličini grupe, zip-line nudi tri sata nezaboravne zabave tijekom koje ćete se osjećati kao ptica, jer ćete osim u podizanju adrenalina uživati i u pogledu na predivnu, netaknutu prirodu.

Image result for omiš zip line

Vozeći se dalje prema jugu doći ćete do Tučepa gdje se nalazi još jedan zip-line. Preko tučepskog kanjona proteže se šest čeličnih užeta koja se razlikuju po duljini i brzini, a sa svakoga od njih pruža se prekrasan pogled na okolinu.Ukupna duljina čeličnih užeta iznosi 1000 metara, a važno je istaknuti kako je tučepski zip-line namijenjen svim dobnim skupinama. Djeca ispod 20 kilograma težine spuštaju se sa svojim vodičem. Za zip-line je potrebna čvrsta obuća.

Image result for omiš zip line

Želite li letjeti kao Superman i pobijediti strah od visine tada se svakako pridružite Zip-line avanturi na istočnim padinama planine Kozjak. To je prvi zip-line u Solinu i okolici. Početak spuštanja nalazi se nedaleko vrha Sv. Jure. Na toj ekstremnoj avanturi uživat ćete u šest linija čeličnih užeta i jednog visećeg mosta ukupne dužine 2500 metara. Imate priliku prolaziti kroz borove šume te gledati veličanstveni krajolik okolice Splita i slikovitog Kaštelanskog zaljeva.

U agroturizmu u Hrvacama nalazi se još jedan zip-line. U toj ekstremnoj vožnji u alpinističkoj opremi na čeličnoj sajli duljine 200 metara dosegnut ćete brzinu od oko 60 kilometara na sat. U zip-line-u mogu sudjelovati osobe od 9 do 60 godina, dobrog zdravstvenog stanja i kondicije. Iako duljina užeta nije velika, to je sasvim  dovoljno da vam izmami osmijeh po završetku te aktivnosti te da vas nagna na ponovni dolazak.

Razvitak adrenalinskog turizma sve je važniji na području Splitsko-dalmatinske županije, a ujedno su takvi projekti navedeni u Strategiji razvitka turizma do 2020. godine. Novim adrenalinskim turističkim proizvodima u što spada i zip line, stvaraju se nove mogućnosti kako bi se motivirali turisti za dolazak u Hrvatsku i područje Splitsko-dalmatinske županije.

 

This post is also available in: English