Aktivni odmor

Zov adrenalina u Dalmatinskoj Zagori: Poziv na jahanje i druženje s konjima

This post is also available in: English

Konjički turizam u Dalmatinskoj zagori

Nekadašnji krševiti i vrletni kraj s prepoznatljivim gorštačkim štihom danas se nameće kao jedan od iznimno atraktivnih turističkih dijelova srednje Dalmacije. Naravno, riječ je o Dalmatinskoj zagori. Osim razvitka tematskih staza, cikloturizma, eko-etno sela, u posljednje doba u mjestima Dalmatinske zagore sve se više razvija i konjički turizam. Naime, grad Sinj i Cetinska krajina od davnina su uzgajali i trenirali konje. Dokaz tome je svjetski poznata Sinjska alka, koja se održava već gotovo tri stoljeća, a Sinj je, osim toga i domaćin mnogim domaćim i međunarodnim galopskim i preponskim turnirima. Osim Sinja, konjički turizam sve više jača u Trilju i Vrlici. U Dugopolju se razvija sportski turizam poput maratona i održavanja nogometnih turnira.

Jahanje

Sinj

Razvitak konjičkog sporta vezan je uz 1979. godinu kada je otvoren sinjski Hipodrom gdje su se održavala natjecanja u konjičkom sportu. To je drugi po veličini hipodrom u Hrvatskoj, odmah iza zagrebačkog. Konjički klub Alkar osnovan je daleke 1968. godine i dosad je iz tog kluba izašlo niz vrhunskih jahača i državnih reprezentativaca u jahanju.

Image result for sinjska alka

Na sinjskom području djeluje i niz manjih privatnih ergela u kojima se uzgajaju neki od najboljih i najtrofejnijih grla konja. Na širem području Sinja djeluju četiri konjička kluba – već spomenuti Alkar, Alamo, Mustang i Sveti Mihovil. Svaki od njih u svojoj ponudi, osim škole jahanja, nudi i usluge terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom ili razvojnim smetnjama. Sve se više uređuju i posebne staze za razvitak konjičkog turizma.

No automatic alt text available.

Vrlika

Još jedno mjesto poznato po prirodnim ljepotama. Doživite Vrliku kroz terensko jahanje po vrletima planine Svilaje i okolice. Osim sportskog i rekreativnog jahanja, posjetiteljima se nudi i škola jahanja te jahanje za početnike s vodičem. Osobama s invaliditetom ili razvojnim smetnjama namijenjeno je terapijsko jahanje.

No automatic alt text available.

Trilj

Osim u Sinju, i u Trilju postoje konjušnice i konjički klubovi koji organiziraju škole jahanja za početnike, a profesionalcima pružaju mogućnost pripreme za natjecanja. Konjički klub Svetog Mihovila u Košutama na predjelu Drinića u svojoj ponudi ima terapijsko, rekreacijsko, preponsko i dresursko jahanje te Školu jahanja. Terensko konjičko jahanje traje jedan sat kroz šest ili sedam dana jahaćih turnira. Odvija se na rubovima Sinjskog polja, podno planine Kamešnice i na području od izvora rijeke Cetine do Vrlike. Taj projekt privlači sve više turista. Nekoliko turističkih agencija na području Trilja organizira zanimljive programe konjičkog turizma.

Osim toga, postoji i jahačka tura Trilj, koja započinje na konjušnici Galop, a koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela Sv. Mihovil. Dva sata jahanja uz mirni tok Cetine, jahačima pruža nezaboravno iskustvo. Sva potrebna oprema za jahanje je osigurana u konjušnici. Inače, u konjušnici „Galop“ nalazi se 18 konja. Osim jahačke ture, organizira se i jahanje za početnike kao i škola jahanja.

Image result for imotski jahanje

Imotski

Za sve ljubitelje prirode i životinja idealno je mjesto seosko domaćinstvo Grabovac koje se nalazi u Gornjem Prološcu, u blizini Imotskog. Početnicima i rekreativcima nudi se jahanje koje donosi nezaboravno iskustvo, a nakon kojega možete uživati u domaćim gastronomskim specijalitetima imotskog kraja.  Uz to, pored Imotskog nalazi se i ranč u zaseoku Lelasi na 2,5 hektara površine na kojem je također u ponudi konjički turizam.

S obzirom na to da je područje Dalmatinske zagore još uvijek neistraženo prirodno područje, ono pruža mnoge mogućnosti za razvitak novih oblika turizma, poput konjičkog. Namjera je da se konjički turizam održava tijekom cijele godine, u kojem će, uz turiste, uživati i domaći stanovnici.

Foto: arhiva Tz, konjički klub Sveti Mihovil

www.dalmatia.hr

This post is also available in: English