• hr

Ovogodišnji Dani Dioklecijana započeli prvom Smjenom straže na Peristilu!

Najpopularnija splitska turistička atrakcija 

Mjesto i vrijeme održavanja: 18. travnja – 21. rujna, 2018. Split, Peristil

Dani Dioklecijana započeli su Smjenom straže u 12 sati dječjim programom.

U sklopu prve ovosezonske Smjene straže, u 12 sati na Peristilu učenici OŠ Pojišan ispričali su priču o nastanku našeg grada i spojili prošlost i sadašnjost Splita igrokazom Dječja turistička razglednica.

U 20:30, pod vodstvom HNK Split, car Dioklecijan dolazi na Peristil gdje se održava jednosatni program Povratak Cara u Palaču. U sklopu programa očekuje nas smjena straže, obraćanje cara Dioklecijana, postrojavanje rimske legije, predstava Neće grom u Rimljane, ples sa vatrenom suknjom i brojna druga iznenađenja.

Dani Dioklecijana postali su prepoznatljiva manifestacija i jedan od vodećih motiva dolaska turista u Split. Kako bi svim stranim i domaćim posjetiteljima pružili doživljaj antike, ne samo u 3 dana trajanja manifestacije nego i kroz cijelo ljeto, ove godine Dani Dioklecijana traju od 18.travnja do 21. rujna.

Dani Dioklecijana počeli su sa Smjenom straže– projektom pod vodstvom Hrvatskog narodnog kazališta Split, koji se pokazao kao jedna od glavnih atrakcija koja pruža jedinstven doživljaj turistima. I ove godine svaki dan točno u 12 sati na carskom trgu Peristilu, sve okupljene pozdravljati će Car i Carica uz rimske pretorijance.

Dane Dioklecijana ove godine učiniti će jedinstvenima i manifestacija Noći Dioklecijana ali i projekt Rimski đir u sklopu kojeg nas jednom mjesečno očekuju tematske večeri, rimska povorka, borbe gladijatora, atraktivni plesni nastupi. Dioklecijanova legija i ove godine oživiti će antičku prošlost i kroz projekt Živi muzej na bedemu Cornaro, vratiti nas u svakodnevni život starih Rimljana.

Split je grad glazbe stoga će i manifestaciju Dani Dioklecijana glazbom oplemeniti koncerti koje organiziramo u suradnji s Glazbenom mladeži (08.lipnja i 13.srpnja).

Glazbu zaboravljenog Mediterana donose nam španjolski umjetnici Emilio Villalba & Sara Marina, a posebna glazbena poslastica je i koncert – A PIACERE , „stara i nova“ glazba za violu da gambu  – Fahmi Alqhai, izvrstan mladi španjolski gambist koji na svom, stoljećima starom, instrumentu izvodi glazbu tog vremena.

Sigurni smo da će i ove godine brojni građani i turisti iskoristiti priliku da osjete jedinstvenu atmosferu koju nam donose Dani Dioklecijana.

visitsplit.com

Facebook stranica

Foto: arhiva TZG Splita

logotipi hr

shares