Aktivni odmor

Baranja – hrana za dušu

Piše: Anita Žuvela Hitrec

Prošlogodišnji posjet Baranji učvrstio nas je u uvjerenju da je Baranja naša soul food destinacija koju treba redovito posjećivati svake godine, te smo se veselo organizirali i krenuli joj u susret. 


Baranja je carstvo u svakom smislu riječi, dobre hrane, neobičnih mjesta egzotične ljepote,  te ako osjetite zov divljine i avanturistički poriv za istraživanjem dalekih krajeva, slobodno krenite prema Kopačkom ritu ili bilo kojem od baranjskih mjesta. Prva i obavezna postaja neka bude općina Bilje.


foto: TZO Bilje

Većina prirodnih atributa destinacije kao što su Park prirode Kopački rit, Biljsko jezero, lovački dvorac Eugena Savojskog vam se nalazi u u Bilju ili nadomak Bilja, sa  organiziranim aktivnostima. Općina Bilje sa svojim smještajnim kapacitetima zauzima čak 50% udjela u cijeloj Osječko – baranjskoj županiji, sama raspolaže sa preko 400 ležaja raspoređenih u 38 smještajnih kapaciteta sa brojnim turističkim seljačko obiteljskim gospodarstvima, izletištima, kampom i hotelom Lug sa 4 zvjezdice, dok se gastronomska ponuda može istraživati u 7 restorana smještenih u Bilju, Lugu, Vardarcu, Kopačevu, Podunavlju i Zlatnoj gredi.

Zahvaljujući našoj domaćici putovanja, Danijeli Mihaljević iz TZO Bilje, obišli smo nova mjesta. Prva točka našeg putovanja bila je  Citadela. Ovaj restoran otvoren je davne 1978 godine u baranjskom selu Vardarac.
Ručak ispod otvorene sjenica koja je izrađena na tradicionalan način s krovom od trske, stupcima od greda starih preko sto godina, popločena starom ciglom, doživljaj je sam po sebi. Tradicionalna baranjska hrana, ovdje se nudi u svim mogućim kombinacijama a mi smo degustirali ukusan Perkelt.

Najljepša terasa u Hrvatskoj – jer pogled je bitan

Iznenađenjima nema kraja kad obilazite Baranju. Jer iza ručka, čekala nas je najljepša terasa u Hrvatskoj, kako je zaključio kolega Vlado Šestan iz Travel Advisora. Prije dolaska tamo, na putu smo stali i zastali diveći se vizuri vinograda i oblaka:

Caffe & wine bar Barrique  nalazi se tik pored Augustinčićeva spomenika „Pobjeda“ te se sa terase objekta pruža jedan od najljepših pogleda na Dunav, selo Batinu te susjednu Srbiju i Mađarsku.

Tu se možete okrijepiti s nekoliko vrsta kava, velikim izborom pića i napitaka kao i odličnom ponudom vina baranjskih vinara. Što smo i napravili:

U wine baru, možete degustirati vina vinara koja su prepoznata diljem Hrvatske i svijeta kao primjerice – Gerštmajer, Kolar, Pinkert, Kalazić, Kočevar, Szabo, Kusić, Belje. 

Spomenik batinskoj bitci

Red je spomenuti i ovaj spomenik, koji se savršeno uklopio u dunavsku vizuru pa vam prenosimo o njemu, tekst s web stranice Caffe & wine bar Barrique na kojoj usput možete rezervirati vlastitu vinsku degustaciju. Poslije se možete hvaliti vinskim fotkama na Faceu ili Instagramu:

No oprostite na distrakciji, vratimo se mi na spomenik:

Spomenik batinskoj bitci

Ovo djelo je i rad uglednog kipara Antuna Augustinčića iz 1947. godine. Spomenik nazvan – Pobjeda, trajni je podsjetnik na batinsku bitku koja se odvila na ovim prostorima davne 1944. godine. U Batinskoj bitci jedinici Crvene armije i partizanske postrojbe oslobodile su Baranju od njemačke okupacije. Bitka je započela 11. studenog a završila je 30. studenog 1944. godine. U njoj je poginulo oko 2000 pripadnika Crvene armije a u grobnici, koja se nalazi ispod spomenika Pobjede, sahranjeno je 1297 boraca. U galeriji Spomen doma batinske bitke svakodnevno možete uploviti u povijest toga doba.

Kamp Family

Večera nas je čekala u Kamp odmorištu Family o kome sve možete pročitati na linku. No ono što ne piše u službenoj brošuri je činjenica da ćete u srcu Baranje upoznati simpatičnog vlasnika kampa koji je mađar, živi preko godine u Kopačevu, a ljeti jedri ili drži skiperske seminare pored Trogira i iz dubine duše obožava more. U prilog tome, u srcu Baranje u prvom kampu i odmorištu tog tipa, možete vidjeti i različite morsko jedriličarske rekvizite, konopce i navigacijske karte na zidovima. Da u srcu Baranje, boravite u kampu, jedete domaću hranu i svugdje vidite brodove, čvorove i skiperske karte..di tog ima?

Bela Baka, vlasnik kampa Family je domaćin kakvog nema nadaleko. Osim raskošne mesne tradicijske plate, odličnog vina i domaće rakije, poslužiti će vam u istom paketu, obilje zaraznog veselja, kao i izdašne porcije humora, a iste se uz njegovo veselo baranjsko društvo, protegnu do kasno u noć. Melankolicima, tankoćutnima, ili svima kojima prijeti popularni burn out sindrom trebalo bi propisati pod radnu terapiju dolazak u Kopačevo i smještaj u ovom kampu. Doživjeti tradicionalnu baranjsku večeru u takvom okruženju, (pandan našem dalmatinskom kominu), spada također u obavezan baranjski experience. 

Smještaj u seoskom domaćinstvu obitelj Eftimov

Kod baranjskih domaćina, ne ostajete gladni ni žedni. Smještaj je udoban, čist i nudi mir i opuštanje a najljepši trenutak baranjskog smještaja, definitivno je njihov doručak. Kod obitelji Eftimov (gđa Vera i g.Ivan), kod kojih smo bili smješteni, svjedočili smo (naviklima na gradske sasušene kroasane), jutarnjem čudu.

Da, ovo je tipičan baranjski doručak. Svi nabrzinu pojedeni kroasani, svi zalogaji koje ujutro čovjek ubaci u sebe u susret novim obavezama, pri pogledu na ovaj stol, stolnjak, cvijeće i hranu, ispare u pretincu zaborava.

Kopački rit – ususret novim projektima

Povod ovogodišnjem studijskom putovanju bila je press konferencija Projekta izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u PP Kopačkom ritu, održana 18.svibnja pa evo odmah na početku par informacija o njemu.
A informacije su uistinu odlične, jer jedan od naljepših parkova prirode u Hrvatskoj uskoro dobiva brojne nove mogućnosti koje će ići na ruku prirodoljupcima, izletnicima, putnicima i svim zaljubljenicima u ovo čudo prirode na Istoku Hrvatske.

Projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u Parku prirode Kopački rit financira se sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“Osnovni ciljevi ovog projekta su: povećanje broja posjetitelja educiranih o prirodnoj baštini PP Kopački rit, izgradnja i opremanje nove posjetiteljske infrastrukture unutar PP Kopački rit, novo pristanište s pontonskim sistemom koji se prilagođava vodostaju područja i osiguravanje bolje dostupnosti posjetiteljskim sadržajima unutar PP Kopački rit, omogućen pristup osobama s invaliditetom i porast broja posjeta, kako je istaknuo Tomislav Bogdanović ravnatelj PP Kopačkog rita. Iz projekta će biti financirana također nabava turističkog broda i 4 čamca na solarni pogon, koji će, zbog svog tihog kretanja i neškodljivosti za okoliš, bitno unaprijediti doživljaj prirodnih vrijednosti parka.

Poslušali smo potom KUD nastup, pogostili se finom hranom u srcu Parka prirode i krenuli na vožnju čamcem u samo srce Parka.

Vožnja čamcem kroz dublje dijelove Parka, bila je iskustvo o kojem nema smisla previše pisati.

Treba doći. Vidjeti.  Provozati se i prošetati pješačkom stazom. Doživjeti  neobičan ples bezbrojnih trstika u vjetru, kojem se pridruži šuštanje lišća. Kreket žaba, prelet orlova i kormorana, pogled na divlje patke, divlje guske i sive čaplje, sve to u skladu s neodoljivom  glazbom i tišinom prirode.

Dopustite li Kopačkom ritu da vam se predstavi u svojoj veličanstvenosti, shvatit ćete da Baranju nije problem posjetiti, problem je od nje otići.

S Kopačkim ritom završila je naša baranjska avantura. Hvala Turističkoj zajednici Općine Bilje na gostoprimstvu i našoj Danijeli te svim sudionicima priče,  koji su nas ugostili. Vidimo se opet, Baranjo znaj – ovo nije kraj, a vama dragi čitatelji toplo predlažemo što skoriji posjet ovom iskonskom biseru Lijepe Naše. Dobro došli!

Informacije:

TZO Bilje

Citadela

Caffe&wine bar Barrique

Kamp Family

PP Kopački rit

Fotografije: privatan album